Connect with us
Arhitektura

Godi┼ínja SHARE Architecture Awards dodela nagrada – prijave radova su u toku!

Arhitektonski projekti u Centralnoj i Jugoisto─Źnoj Evropi bi─çe me─Ĺunarodno priznati i nagra─Ĺeni 8. oktobra u Atini, na godi┼ínjoj SHARE Architecture Awards dodeli nagrada, isti─Źu─çi se kao prvi doga─Ĺaj takve vrste u regionu.

Nagrada za arhitekturu SHARE jedinstveni je gala doga─Ĺaj Centralne i Jugoisto─Źne Evrope koji slavi izuzetne arhitektonske projekte

S obavezom promovisanja odr┼żivosti i razvoja zajednice, prijave za SHARE Architecture Awards se ocenjuju od strane uglednih stru─Źnjaka iz industrije, koji procenjuju pristigle radove na osnovu kriterijuma kao ┼íto su izvrsnost dizajna, odr┼żivost, funkcionalnost i inovativnost. Prijave mogu podneti arhitekte i korisnici za projekte zavr┼íene izme─Ĺu 1. januara 2021. i 31. decembra 2023. godine u jednoj od slede─çih zemalja: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Kipar, Gruzija, Gr─Źka, Ma─Ĺarska, Severna Makedonija, Crna Gora, Poljska, Republika Moldavija, Rumunija, Srbija, Slova─Źka, Slovenija ili ─îe┼íka Republika.

ÔÇťU skladu sa osnovnim ciljem SHARE-a da unapredi prepoznavanje isto─Źnoevropskih arhitekata na evropskom i globalnom nivou, SHARE Architecture Awards slu┼żi kao dinami─Źna platforma za prikazivanje i slavljenje arhitektonske izvrsnosti koja se nalazi unutar ovog regiona. Ova inicijativa omogu─çava u─Źesnicima direktnu interakciju sa uglednom selekcijom ┼żirija, pru┼żaju─çi im jedinstvenu priliku da dobiju korisne povratne informacije, pro┼íire svoje profesionalne krugove i unaprede svoju vidljivost u arhitektonskoj zajednici. SHARE Architecture Awards otvoren je za ┼íirok spektar kategorija, uklju─Źuju─çi stambene, komercijalne, javne prostore i urbanisti─Źko planiranje“, rekla je Eusebia Mindirigiu, ┼íef komunikacija SHARE Architecture Awards.

Stru─Źni ┼żiri SHARE Architecture Awards

Izuzetan skup stru─Źnjaka iz ove industrije i lidera mi┼íljenja oceni─çe pristigle radove, osiguravaju─çi pravednu i sveobuhvatnu procenu zasluga svakog projekta. Postoje tri komisije ┼żirija za svih ┼íest kategorija i poseban ┼żiri koji ─çe odlu─Źiti o „Ukupnom pobedniku“.

Po─Źasni ─Źlanovi ┼żirija SHARE Architecture Awards za svaku kategoriju:

Predsednik ┼żirija: Carol Ross Barney, osniva─Ź arhitektonskog studija Ross Barney Architects, laureat┬á Zlatne medalje Ameri─Źkog instituta arhitekata za 2023. godinu, SAD

KATEGORIJE: KULTURNO-OBRAZOVNA, RADNO MESTO – PRODAJA, KOMERCIJALNA – INDUSTRIJSKA, ARHITEKTURA U ZDRAVSTVU – SPORT

Predsednica:
Martha Thorne, Stariji savetnik, Nagrada OBEL; Bivši izvršni direktor, Pritzker Prize

─îlanovi ┼żirija:
Francois Valentiny, Osniva─Ź VALENTINY hvp architects, Luksemburg
Fuensanta Nieto, Osniva─Źki partner Nieto Sobejano Arquitectos, ┼ápanija
Kerem Yazgan, Koosniva─Ź Yazgan Design Architecture, Turska

Zamenski ─Źlan ┼żirija: Giuseppe Farris, Osniva─Ź Studio Farris Architects, Belgija

KATEGORIJE: INDIVIDUALNO STANOVANJE, KOLEKTIVNI STAMBENI OBJEKTI, RESTORANI & BAROVI, HOTELI

Predsednik:
Kamran Afshar Naderi, iransko-italijanski umetnik, dizajner, arhitekta; osniva─Ź Memar Magazine & Awards

─îlanovi ┼żirija:
Pepe Gascon, osniva─Ź Pepe Gasc├│n Arquitectura, ┼ápanija
Diogo Brito, osniva─Ź OODA – Architecture, Portugal
Fokke Moerel, partner u MVRDV, Holandija

Zamenski ─Źlan ┼żirija: Asaaf Kimmel, partner u Kimmel Eshkolot Architects, Izrael

KATEGORIJE: PEJZA┼Ż, NASLE─ÉE – OBNOVA U ARHITEKTURI, URBANO PLANIRANJE – JAVNI PREVOZ

Predsednik:
Peter Murray, predsednik New London Architecture i London Society

─îlanovi ┼żirija:
Greta Tresserra, osniva─Ź Bamboo HUB – Bamboo for Sustainable Development, ┼ápanija Manuela Gatto, direktorka ZAHA HADID Architects, Ujedinjeno Kraljevstvo
Roberto Beraldo, osniva─Ź Beraldo & Marras architetti associati, Italija

Zamenski ─Źlan ┼żirija: Johannes Baar-Baarenfels, osniva─Ź Johannes Baar-Baarenfels Architecture, Austrija

Rok za prijavu za Godi┼ínje SHARE Architecture Awards nagrade isti─Źe 31. maja. ┼Żiri ─çe predstaviti kratku listu nominacija 1. jula, a dobitnici SHARE Architects Awards bi─çe objavljeni 8. oktobra u Atini. Po jedna nagrada bi─çe dodeljena za svaku od 6 definisanih kategorija, kao i posebna nagrada „Ukupni pobednik“, koja predstavlja najve─ça priznanja takmi─Źenja.

Za više informacija o smernicama za prijavu, kategorijama i detaljima registracije, posetite https://awards.share-architects.com.

O organizatoru:

Misija SHARE Architects-a usredsre─Ĺena je na promovisanje komunikacije, deljenja i razmene vrednosti, znanja i najboljih praksi u arhitekturi.

Tokom proteklih 26 godina, SHARE Architects Forumi postali su va┼żna platforma za umre┼żavanje arhitekata i izvo─Ĺa─Źa radova u Centralnoj i Jugoisto─Źnoj Evropi. SHARE pru┼ża koristan okvir za sticanje znanja i razumevanje raznolikosti savremenih arhitektonskih fenomena. SHARE Architects doga─Ĺaji trenutno se odr┼żavaju u 16 zemalja i razvili su zajednicu od preko 50.000 stru─Źnjaka.

Share arhitects logo

Head of Communication
Eusebia Mindirigiu
share@share-architects.com