Connect with us
Energetska efikasnost

Topao i energetski efikasan dom uz pe─ç na biomasu

Pojam energetska efikasnost sve je vi┼íe zastupljen u Srbiji. Mere koje se primenjuju u cilju smanjenja potro┼ínje energije dovode do ostvarivanja vi┼íeg stepena standarda i komfora. Naj─Źe┼í─çe mere koje se preduzimaju su zamena neobnovljivih energenata obnovljivim, zamena stolarije, izolacija prostora koji se greje ili hladi, ugradnja mernih i regulacionih ure─Ĺaja, zamena energetski neefikasnih potro┼ía─Źa efikasnim.

Porodica Grubac iz Zemuna donela je odluku da svoj dom u─Źini energetski efikasnim putem GEFF programa za Zapadni Balkan, kako bi smanjila potro┼ínju energije i novca, ali i doprinela smanjenju zaga─Ĺenja vazduha.

Kako porodica navodi, rado provode vreme u svojoj ku─çi, a va┼żno im je da ku─ça bude topla i komforna tokom hladnih zimskih dana. Isto tako i da ra─Źuni za grejanje ne budu previsoki. Upravo zbog tih razloga, odlu─Źili su da grejanje na pe─ç na drva zamene sa pe─çi na biomasu.

Iznos investicije u novi energetski efikasan sistem grejanja ÔÇô pe─ç na biomasu bio je 3.070 evra, a iznos EU podsticaja 460 evra. Nova investicija ovoj porodici omogu─çi─çe u┼ítedu energije od 2,4 MWh godi┼ínje.

Program GEFF za Zapadni Balkan podr┼żava Evropska unija (EU), Savezno ministarstvo finansija Republike Austrije i Investicijski okvir Zapadnog Balkana u saradnji sa Sekretarijatom energetske zajednice (ECS).

www.ebrdgeff.com

Narodnih heroja 40a, Beograd, Srbija
T. +381 11 428 1119
serbia@ebrdgeff.com
www.ebrdgeff.com