Connect with us
Novosti

TOP Rasveta za dvorište 2023

Kontakt sa prirodom i potreba za boravakom u njoj iskonski se nalaze u svakom čoveku, nije li tako? Iako smo to malo bili zaboravili, pandemija korona virusom nas je podsetila i vratila na fabričko podešavanje. Prednost kuće i dvorišta, dobila je, ponovo, svoju emotivnu i ekonomsku vrednost. U danima kada nam vremenske prilike to dozvole, najviše vremena provodimo u dvorištu. Cveće, zelenilo, garniture za sedenje i prigušeno svetlo, čine se kao idealni uslovi za uređenje prostora za uživanje i povratak energije. Ono što posebno daje notu idealnog jeste osvetljenje. U nastavku vam predstavljamo koja je to top rasveta za dvorište u tekućoj godini.

Top rasveta za dvorište ima dvojaku funkciju. Prvo, nužno je da pruži adekvatno spoljno osvetljenje koje će doprineti lakšem funkcionisanju u dvorištu noću, ali koje će pružiti i izvesnu dozu sigurnosti. Međutim, spoljna rasveta ima i veliku dekorativnu funkciju, čime se vraćamo na gore pomenuto uživanje u dvorištu.

Ističući značaj obe funkcije, proizvođači rasvete posvetili su veliku pažnju usavršavanju različitih vidova emitovanja svetlosti, te je tržište danas opremljeno širokom ponudom reflektora, sistema, lampi, sijalica, svetiljki, fenjera i sl.

Top rasveta za dvorište je odlična kombinacija svih emitera svetlosti koji će zadovoljiti i funkcionalni i estetski deo rasvete u dvorištu. Pa tako, smatra se da su led reflektori više nego korisni kao osvetljenje za ulazak u dvorište i kuću, pružajući dovoljnu preglednost i sigurnost. Međutim, budući da pružaju veliku količinu svetlosti, savetuje se da to budu senzorni reflektori koji će se paliti na senzor, odnosno na pokret. Prilikom približavanja ulazu će se upaliti, a potom, kada nikoga ne bude u blizini, oni će se ugasiti.

Dot spoljna rasveta

Dot spoljna rasveta za dvorište / foto: E.L.L

Kada je dekoracija u pitanju i estetski deo spoljne rasvete, tu na scenu nastupaju lampe, sijalice, visilice, adekvatna zidna, viseća rasveta, podna, ugradna i plafonska rasveta. Koliko je uloga dekorativne rasvete govori usavršavanje postojećih i stvaranje novih modela lampi, različitog oblika, dimenzija i inspiracije. Shodno tome, izdvajamo proizvođače čiji se modeli izdvajaju kao top rasveta za dvorište:

  • E. L. L. – u svojoj širokoj ponudi nudi neobične podne lampe koje svojim izgledom podsećaju na lokvanje. Metalni stočići sa integrisanom led lampom, koji se postavljaju u blizini ležaljki, pored stolica i delova za sedenje. Multifunkcionalna prenosiva lampa, koja može biti stona, podna, viseća, zidna. Postavkom ovih lampi, dvorište dobija nestvaran, estetski neodoljiv izgled;
  • Rabalux – je pažnju obratio kako na funkcionalnost, tako i na dizajn. Poseduje sve vidove rasvete, od podne, preko viseće, ugradne, zidne i plafonske, sa modelima lampi i sijalica, čiji se dizajn kreće od rustičnog, preko tradicionalnog do modernog. Bez obzira da li se kače na zid, ugrađuju u pod, zid ili plafon, kao da li su postavljene duž staza u dvorištu, vrtu, pored bazena, stepeništa, izrađene su od kvalitetnog materijala, nerđajućeg čelika, i kao takve otporne su na kišu, vlagu, prašinu, te nema bojazni da će u nekom momentu prestati sa radom;
  • Artemide – pruža čitavu kolekciju inovativnih elemenata spoljne rasvete, koji ne samo da doprinose odličnom, nestvarnom dizajnu, oni se savršeno uklapaju u prirodno okruženje, ne narušavajući prirodni koncept i ljudsku percepciju;
  • Novodworski – brend koji pruža široku ponudu zidni, podnih lampi, plafonjera, reflektora na bazi led tehnologije. Njegovi modeli spoljne rasvete su inovativni, kvalitetni, estetski neodoljivi i kao takvi pravo rešenje i top rasveta za dvorišta.
rasveta

Noćna rasveta rasveta za dvorište

Koji god brend da odaberete, bilo bi dobro da se posavetujete sa arhitektom koji će na osnovu procene vašeg dvorišta, napraviti najbolju moguću kombinaciju modela lampi i drugih svetiljki, a time i stvoriti atmosferu idealnu za opuštanje i uživanje na duge staze, Na osnovu svega, jasno vam je da je rasveta dvorišta jedan od ključnih elemenata za njegovo uređenje i da se nikako ne sme prevideti ili olako shvatiti. Ulaganjem u svetlosnu rasvetu vašeg dvorišta, ulažete u svoj mir i kvalitetan život. Ukoliko vaš izbor bude navedena top rasveta za dvorište, budite sigurni da će komšije biti ljubomorne na vas.