Connect with us
Novosti

Prva dodela prestižne nagrade „Jelisaveta Načić“ u okviru 44. Salona arhitekture

Žensko arhitektonsko društvo i Muzej primenjene umetnosti Vas sa ponosom pozivaju na prvu dodelu prestižne nagrade ‘’Jelisaveta Načić’’, u okviru 44. Salona arhitekture. Novouspostavljeno priznanje za životno delo, inspirisano ličnošću i delima prve žene arhitekte u Srbiji, kao gremije neumornim arhitektkinjama koje su ostvarile izuzetan doprinos struci tokom svoje karijere.

ŽAD ovom nagradom koju uspostavlja od ove godine, želi da proširi i ojača naš ženski uticaj ukupnom kulturnom i profesionalnom životu.

nagrada Jelisaveta Načić

foto: ŽAD

Dobitnice prve nagrade ‘’Jelisaveta Načić’’ su arhitektinje koje su činile ženski autorski tim Atelje LIK: Sofija Paligorić Nenadović, Vesna Matičević, Dušanka Menegelo Aćimović i Nadežda Filipon Trbojević /in memoriam/, koje su svojim delima obeležile jedan značajan period naše arhitekture i pokazale da je i u vreme velikih građevinskih sistema bilo moguće uspešno opstajanje i delovanje ženskog, kreativnog tima.

Svečanost uručivanja nagrade Jelisavete Načić upriličiće se dana 14.aprila 2022. godine u 18.00h, u Muzeju primenjene umetnosti, na adresi muzeja u ulici Vuka Karadzića 8 u Beogradu, i od toga dana će se svake dve godine ovaj laureat dodeljivati najvećim damama – arhitektama Srbije.

Logo Muzej primenjene umetnosti

Muzej primenjene umetnosti
Vuka Karadžića 18, Beograd
tel: 011 2626 841; 011 2626 494
email: salonarh@mpu.rs
www.mpu.rs
www.salonarhitekture.rs

Logo ŽAD

Šumatovačka 110a, 11000 Beograd
email: info@zad.rs