Connect with us
Arhitektura

Arhitektonski reper za budu─çi razvoj grada

Pan─Źevo je nadomak Beograda, udaljeno nekih dvadesetak kilometara. Nemali broj Pan─Źevaca radi u Beogradu, iako ima i obrnutih slu─Źajeva. Sve ─Źe┼í─çe ─Źujemo da se Beogra─Ĺani sele u Pan─Źevo, jer je tamo ┼żivot prijatniji, mirniji i jeftiniji. A i stanovi su priu┼ítiviji.

Nedavno je zavr┼íena tre─ça vi┼íeporodi─Źna stambena zgrada u Pan─Źevu koju potpisuje biro Danilo Dangubic Architects. Prethodne dve SK12 i Central, ve─ç su privukle pa┼żnju stru─Źne javnosti, dobile pohvale i nagrade, a ova tre─ça, najbolja do sad, nastavlja kvalitetan niz.

Skew house, odnosno, iskrivljena ku─ça sme┼ítena je u ┼íirem centru grada, u Sin─Ĺeli─çevoj ulici, u okru┼żenju koje ─çe se u bliskoj budu─çnosti sigurno bitno menjati. Odnosno, tek ─çe se graditi na susednim parcelama, a Skew house ─çe biti dobar arhitektonski reper. Iskrivljenost objekta je minimalna – time se objekat prilagodio obliku parcele na kojoj je izgra─Ĺen, ┼íto je dodalo so─Źnost arhitekturi.

─îetvorospratnica sa 24 funkcionalna stana razli─Źitih kvadratura i gara┼żom u prizemlju, izvedena je krajnje jednostavno, skeletnim sistemom, sa ravnim krovom i kliznim fasadnim panelima koji imaju vi┼íestruku ulogu. ┼átite od pogleda i prejakog sunca, transparentni su, pa propu┼ítaju sasvim dovoljno svetlosti u toku dana, a po┼íto se mogu pomicati, izgled fasade se menja vi┼íe puta dnevno.

Naziv projekta: Skew House / Autor projekta:	Danilo Dangubic Architects / foto: Miloš Martinović

Naziv projekta: Skew House / Autor projekta: Danilo Dangubic Architects / foto: Miloš Martinović

No─çno svetlo donosi sasvim novi vizuelni do┼żivljaj i opet, stalno se menja izgled i osvetljenost fasade. U prizemlju gde su gara┼że, transparentni paneli ne samo da ┼ítite od pogleda i atmosferskih padavina, ve─ç joj i obezbe─Ĺuje dnevnu svetlost i dobro provetravanje.

Oni imaju ulogu zavese i roletne, tako da stakla u stanu mogu da idu od poda do plafona, a ispust sa ogradom celim obimom zgrade ima ulogu parapeta, dodaje jo┼í jedan sloj vazduha izme─Ĺu panela i staklenog zida, stvara dobru toplotnu izolaciju, a i stanovi su odli─Źno provetreni.

Naziv projekta: Skew House / Autor projekta:	Danilo Dangubic Architects / foto: Miloš Martinović

Naziv projekta: Skew House / Autor projekta: Danilo Dangubic Architects / foto: Miloš Martinović

Danilo Dangubi─ç je ovim tre─çim pan─Źeva─Źkim objektom nastavio istra┼żivanje u polju kolektivnog stanovanja sa relativno malom gustinom. Visina objekta sasvim je primerena urbanom okru┼żenju, objekat je krajnje sveden i jednostavan. Minimalnim sredstvima postignuto je mnogo, a nije se izgubilo na arhitektonskoj snazi i vizuelnoj efektnosti, naprotiv. Setimo se samo one Miesove ÔÇô manje je vi┼íe.

Dangubi─ç ovom realizacijom reinkarnira u sasvim drugom vremenu i druga─Źijim uslovima najbolje postulate funkcionalizma i minimalizma, odnosno demonstrira kako se mogu projektovati priu┼ítivi stanovi i kako se kvalitet arhitekture mo┼że posti─çi pametnim odlukama i relativno skromnim sredstvima.

  • Autor projekta: Danilo Dangubic Architects
  • Naziv projekta: Skew House
  • Lokacija: Pan─Źevo
  • Godina: 2023.
  • Fotografije: Milo┼í Martinovi─ç