Connect with us
Energetska efikasnost

Balirana slama u gra─Ĺevinarstvu

Neprevazi─Ĺen prirodni energetski efikasan materijal

U izdava┼ítvu Fakulteta tehni─Źkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, objavljena je knjiga “Gra─Ĺenje baliranom slamom“, autora Gorana Milenkovi─ça i prof. dr Slobodana Krnjetina, koja ─çe se koristiti kao ud┼żbenik za studente na tri Departmana na Osnovnim akademskim studijama: Departmanu za arhitekturu i urbanizam, Departmanu za in┼żenjerstvo za┼ítite ┼żivotne sredine i za┼ítite na radu i Departmanu za gra─Ĺevinarstvo i geodeziju.

knjiga ''Gra─Ĺenje baliranom slamom'', autora Gorana Milenkovi─ça i prof. dr Slobodana Krnjetina

Knjiga “Gra─Ĺenje baliranom slamom“, autora Gorana Milenkovi─ça i prof. dr Slobodana Krnjetina

Pored kori┼í─çenja na fakultetima, plan je da se ud┼żbenik i tema gra─Ĺenja baliranom slamom promovi┼íe za ┼íiru upotrebu u Srbiji i okru┼żenju. Knjiga promovi┼íe energetsku efikasnost i odr┼żivi razvoj u gra─Ĺevinarstvu kroz ovu tehnologiju koja je kod nas nova i nije zastupljena, a u inostranstvu u poslednjih 15 godina sve vi┼íe jeste. Krajnji cilj je da se taj materijal sertifikuje u Srbiji kao gra─Ĺevinski proizvod, kao ┼íto je to u─Źinjeno nakon vi┼íegodi┼ínjih ispitivanja u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Austriji, Nema─Źkoj, SAD i drugim dr┼żavama, gde je izgra─Ĺeno stotine takvih objekata, stambene, obrazovne, poslovne, ugostiteljske i svake druge namene.

KARAKTERISTIKE GRA─ÉENjA BALIRANOM SLAMOM

Ogroman potencijal u gra─Ĺevinarstvu je slama i njeno kori┼í─çenje u razli─Źitim oblicima i namenama. Mahom je svuda dostupna, ┼ítedi novac na mnogo na─Źina, njeno kori┼í─çenje odr┼żava prirodni poredak, a boravak u objektima izgra─Ĺenim od bala slame predstavlja u┼żivanje i zadovoljstvo.

Odr┼żivost

Konvencionalni na─Źini gradnje jo┼í uvek uveliko zavise od zna─Źajnih koli─Źina energije, koja se tro┼íi za industrijsku proizvodnju materijala, prevoz i ugradnju gra─Ĺevinskih materijala. Poreklo te energije su neobnovljivi izvori energije, pa je stoga gra─Ĺevinski sektor i dalje odgovoran za oko 40% flobalne emisije ┼ítetnih gasova, jer zavisi od nafte i plina. Srbija se nalazi na samom dnu lestvice me─Ĺu zemljama koje racionalno koriste energiju, jer su zgrade u Srbiji veliki potro┼ía─Źi energije i zaga─Ĺiva─Źi ┼żivotne sredine.

Tehnika gradnje balama slame

Tehnika gradnje balama slame

Tehnika gradnje balama slame

Tehnika gradnje balama slame

 

To je razlog ┼íto dr┼żivost u svetu nikada nije bila aktuelnija nego ┼íto je danas, kako u industriji tako i kod potro┼ía─Źa, koji je smatraju trendom i preovla─Ĺuju─çim pravcem. Umesto redukovanja emisije ugljen-dioksida, radi se na njegovom eliminisanju. Nije vi┼íe dovoljno da se ne ─Źini ┼íteta, ve─ç ─çe celo dru┼ítvo morati da ─Źini DOBRO.

Prirodni materijali

Veliki deo zabluda o tradicionalnim graditeljskim materijalima poti─Źe iz procesa nagle industrijalizacije u kojem su se favorizovali ve┼íta─Źki i industrijski proizvedeni materijali. Ra─Ĺena su brojna istra┼żivanja na ku─çama od bala slame ┼íirom sveta, koja pokazuju da takva gradnja nije ni┼íta rizi─Źnija od bilo kojeg drugog oblika gradnje. Tako─Ĺe, takva vrsta gradnje treba da se posmatra kao savremen metod. jer se tek u poslednje 1-2 decenije masovno primenjuju savremene tehnologije gra─Ĺenja baliranom slamom.

Foto: www.archdaily.com, image by: Ecococon via Cradle to Cradle

Foto: www.archdaily.com, image by: Ecococon via Cradle to Cradle

Slama

Slama je poljoprivredni nusproizvod, lokalni je materijal i ima je u velikim koli─Źinama u Srbiji, naro─Źito na severu. Ona je energetski i ekolo┼íki odr┼żiv i obnovljivi materijal, biorazgradiva je i lokalno dostupna, pa se za njenu proizvodnju i transport tro┼íi daleko manje energije, nego ┼íto je slu─Źaj s ostalim gra─Ĺevinskim materijalima. Kada se balira i sve┼że u pravougaoni oblik, dobija se balirana slama, gra─Ĺevinski materijal odli─Źnih ekolo┼íkih i gra─Ĺevinskih svojstava.

Balirana slama

Balirana slama

Aspekti upotrebe balirane slame

  • odli─Źna termoizolaciona svojstva. Potro┼ínja energije za zagrevanja prostora je od 70-90% manja u odnosu na klasi─Źno gra─Ĺene objekte. Toplotni komfor i energetska efikasnost ku─ça od bala slame ispunjavaju standarde 3 puta vi┼íe od propisanih.
  • cena objekta po m┬▓ je 20-30% manja u odnosu na klasi─Źnu gradnju.
  • slama je odli─Źan zvu─Źni izolator,
  • zid balirane slame prekriven zavr┼ínim slojem od kre─Źnog maltera, izlo┼żen temperaturi 1000┬░C mo┼że obezbediti otpornost prema po┼żaru u du┼żini trajanja od 90 do 120 minuta, te je klasifikovan kao F90.
  • slama se u zemlji raspada za 6 meseci, ali u optimalnim uslovima, na suvom, ona se ne raspada, to jest traje i 3.000 godina,
  • u ovakvim objektima se popravlja kvalitet vazduha, jer nema emitovanja ┼ítetnih gasova iz zidova,
  • ┬ámali je utro┼íak energije u procesu proizvodnje materijala, jer se za proizvodnju balirane slame tro┼íi 14 MJ/m┬│, a za proizvodnju mineralne vune 1077 MJ/m┬│, pa je slama energetski isplativa,
  • glodari se ne hrane slamom, a tvrdo presovane bale sa gustinom od 90 kg/m┬│ i vi┼íe su nego dovoljne da se odupru napadu glodara,
  • slama ne sadr┼żi hranljive materije, za razliku od sena, te ne privla─Źi insekte,
  • zbog svojstava visoke elasti─Źnosti, pri zemljotresima se ovaj materijal pona┼ía kao ÔÇ×prigu┼íiva─ŹÔÇŁ.

Gradnja

Prepreke le┼że u predrasudama, nedovoljnoj obave┼ítenosti, kao i u bitnim formalnim uslovima nepostojanja odgovaraju─çe gra─Ĺevinske regulative u Srbiji. Kako je i u razvijenim zemljama (SAD, Nema─Źka, Velika Britanija, Francuska) dono┼íenju propisa prethodila izgradnja demonstracionih objekata, ┼íto je omogu─çilo ekspanziju ovakve vrste gra─Ĺenja, potrebno je slediti isti pristup: organizovati radionice sa profesionalnim edukatorima i volonterima i izgraditi demonstracioni objekat prema iskustvima i smernicama donete inostrane regulative.

Gra─Ĺenje baliranom slamom

Foto: www.engaged.umich.edu

// Savremene metode gra─Ĺenja baliranom slamom predstavljaju sistem lakog nose─çeg okvira i ispune od balirane slame. Skeletni sistem ovakvih objekata se formira od nosivih drvenih, ─Źeli─Źnih ili betonskih elemenata, a bale predstavljaju izolacioni materijal postavljen izme─Ĺu elemenata skeleta. //

U zemljama na zapadu, u komercijalne svrhe, najvi┼íe se koriste savremene tehnike, odnosno gradnja objekata monta┼żnim panelima. Ovi monta┼żni paneli se proizvode u fabrici, od drvenih okvira, koji se ispunjavaju slamom. Spolja┼ínje povr┼íine panela se zatvaraju drvenom oblogom ili kre─Źnim malterom, ┼íto omogu─çava objektu da di┼íe. Paneli su izolovani, otporni na plesan. Ovaj inovativni, zidni i krovni sistem se brzo i efikasno ugra─Ĺuje, a pri monta┼żi nema otpada.

Ovaj sistem ima PassivHaus sertifikat i zadovoljava kriterijume odr┼żive gradnje, ┼íto se ogleda u kori┼í─çenju obnovljivih materijala, smanjenoj potro┼ínji energije, smanjenim tro┼íkovima izgradnje, recikla┼żom, te unapre─Ĺenjem ┼żivotne sredine.

// Kori┼í─çenje ovog obnovljivog i potpuno prirodnog materijala ÔÇô stabljike ┼żitarica ili drugih industrijskih biljaka, odli─Źne mehani─Źke i izolacione karakteristike, brzina i jednostavnost gradnje, kao i dugotrajnost ovako izvedenih objekata, obezbe─Ĺuju ku─çama od slame sigurnu budu─çnost. //

Autor: Goran Milenkovi─ç mast.in┼ż.arh.