Connect with us
Energetska efikasnost

Kinezi „osiroma┼íili“ svet fotonaponskim panelima

Svetski proizvo─Ĺa─Źi solarne opreme su na rubu svojih proizvodnih kapaciteta, ┼íto je sve uzrokovano velikom potra┼żnjom za fotonaponskim panelima u Kini, javlja ameri─Źki portal ÔÇśRenewable Energy WorldÔÇÖ. U skladu s time, o─Źekuje se da bi novoinstalisana snaga svih fotonaponskih sistema (FN) u svetu trebalo da dostigne 86 ÔÇô 92 GW vr┼ínih.

Prve probleme sa nestašicom panela osetili su Amerikanci

Istovremeno, svetski proizvodni kapaciteti u fabrikama FN sistema, izra┼żeni ekvivalentnom snagom, iznose upravo 92 GW vr┼ínih, dok je po─Źetkom godine na skladi┼ítima, odnosno zalihama bilo jo┼í modula ukupne snage 3 GW vr┼ínih.

To zna─Źi da su u slu─Źaju bez ikakvih poreme─çaja u proizvodnji fabrike FN opreme u 2017. godini radile s efikasno┼í─çu kapaciteta ve─çom od 95%. S druge strane, to podrazumeva da se za 2018. godinu ne mogu o─Źekivati nikakve zna─Źajnije zalihe na skladi┼ítima. U skladu s time, trgovci i instalateri FN opreme u nekim zemljama, na primer u SAD-u, ve─ç sada ose─çaju nesta┼íicu panela.

Naime, zbog pove─çane potra┼żnje u Kini, sve vi┼íe proizvo─Ĺa─Źa (a radi se uglavnom upravo o kineskim ili tajvanskim fabrikama) usmerava svoje proizvode prema kineskom tr┼żi┼ítu, dok za ameri─Źko tr┼żi┼íte najavljuju ka┼ínjenja u isporuci.

Izvor: www.energetskiportal.rs