Connect with us
Arhitektura

Poslovna zgrada u gradu Marnahu u Luksemburgu: ACETRA projektni biro

U svetlu klimatske krize i te┼żnji da se proizvede ┼íto manje otpada, smanji emisija CO2 i da se optimizuju procesi proizvodnje i cirkularnost u okviru gra─Ĺevinarstva, gradnja drvetom pokazala se kao segment industrije koji je globalno sve prisutniji. Trenutno se od drveta ┼íirom sveta grade sve vi┼íi i kompleksniji objekti koji su dokaz brojnih prednosti i dobrih uticaja koje ovaj materijal ima kako na neposredno ─Źovekovo okru┼żenje, tako i na ┼íiri urbani prostor.

Zašto drvo?

Unakrsno Lamelirani paneli (Cross Laminated Timber CLT) su svoju popularnost zadobili u Evropi, Skandinavske zemlje su predvodile ovaj novi zeleni pokret u gradnji. Unakrsno lamelirano drvo (CLT) isti─Źe se svojom snagom, izgledom, svestrano┼í─çu i odr┼żivo┼í─çu.

Entreprise Lucien Heinz.

Entreprise Lucien Heinz.

Gradnja drvetom nudi brojne prednosti koje pozitivno uti─Źu i na prirodno okru┼żenje i na gra─Ĺenu sredinu:

 • Drvo je materijal lak┼íi i jeftiniji od betona i ─Źelika, pa se za temeljenje tro┼íi manje betona i samim tim uti─Źe na smanjenje emisije CO2,
 • Drvo je 100% reciklabilno, a uz kontrolisanu eksploataciju i sadnju ┼íuma efekti se─Źa ne moraju biti isklju─Źivo nepovoljni,
 • Drvo je odli─Źan toplotni izolator u svim klimatskim zonama, prilago─Ĺavaju─çi se lokalnim klimatskim uslovima debljinom elemenata,
 • Lako se obra─Ĺuje, transportuje i montira na gradili┼ítu, uz mogu─çnosti finih pode┼íavanja i obrade na licu mesta, tokom same monta┼że,
 • Uspe┼íno se kombinuje sa drugim materijalima (beton, ─Źelik) u okviru hibridnih konstrukcija,
 • Prisustvo drveta u neposrednom okru┼żenju povoljno uti─Źe na psiho-fizi─Źko zdravlje ljudi.

Primene za CLT uklju─Źuju podove, zidove i krovove. Sposobnost panela da se odupru visokim silama i pritisku ─Źini ih posebno isplativim za primenu kod vi┼íespratnih projekata. U slu─Źaju primene CLTa kao zidova, podova i krovova, CLT paneli slu┼że kao nosivi elementi.

Primena drveta u poslovnom prostoru

Tim na┼íeg biroa Acetra sa uspehom ve─ç vi┼íe godina projektuje konstrukcije za objekte najrazli─Źitijih namena, uglavnom za inostrano tr┼żi┼íte. Na doma─çem tr┼żi┼ítu saradnju smo ostvarili sa studiom Zabriskie, rade─çi sa njihovim projektantima na konkursu za pro┼íirenje kapaciteta zgrade Tehni─Źkih fakulteta u Beogradu. Ovaj put vam predstavljamo projekat za poslovni objekat nedavno zavr┼íen u gradu Marnahu u Luksemburgu. Radi se o zgradi koja je dogra─Ĺena uz postoje─çu proizvodnu halu, prate─çi njenu kompaktnu formu, ┼íirinu i visinu. Objekat je izveden prema projektu Luksebur┼íke kompanije Entreprise Lucien Heinz.

Entreprise Lucien Heinz.

Entreprise Lucien Heinz.

O projektu

Poslovna zgrada je u osnovi dimenzija 27,8 x 11,9 m, spratnosti P+2 i visine 12 metara, ─Źime se uklopila u dimenzije postoje─çeg objekta, a sme┼ítena je izme─Ĺu hale i ulice. Konstruktivni sistem je sa─Źinjen od razli─Źitih drvenih elemenata:

 • Me─Ĺuspratne plo─Źe proizvedene su od panela unakrsno lepljenog drveta (CLT) debljine 240 mm. Plo─Źe su kontinualne i savladavaju raspone nad dva polja ÔÇô konstruktivna raspona od po 6 metara. Na dimenzije plo─Źa prilikom prora─Źuna uticale su vibracije, ┼íto je va┼żno zbog velikih raspona plo─Źa i njihove male te┼żine.
 • Plo─Źe se oslanjaju na zidove proizvedene tako─Ĺe od CLT panela debljine od 160 do 240 mm. Plo─Źe se, u delovima objekta u kojima nema zidova, oslanjaju na grede od lepljenog lameliranog drveta (GL) popre─Źnog preseka 280 x 640 mm, a grede su oslonjene na CLT panele i GL stubove dimenzija popre─Źnog preseka 320×320 mm.
 • Kako bi se ispratilo arhitektonsko re┼íenje uli─Źne fasade na kojoj ima dosta otvora, plo─Źe nisu mogle biti oslonjene na zidove, ve─ç na ─Źeli─Źne HEA100 grede i drvene GL grede visine 100 mm, sakrivene u plo─Źama kako dimenzije otvora ne bi morale da se smanjuju. Plo─Źe su na nekim pozicijama oka─Źene na GL drvene grede visina od 560 do 680 mm, u ┼íirini fasade.

Vertikalne komunikacije su unutar objekta obezbe─Ĺene liftom ─Źije je okno proizvedeno od CLT panela debljine 200 mm, prostiru─çi se celom visinom kroz objekat, i stepeni┼ítima – jednokrakim i trokrakim – od unakrsno lameliranog drveta. Stepeni┼íne plo─Źe i podesti oslanjaju se na ─Źeli─Źne L profile i grede od LLD-a. Krov je projektovan i proizveden od CLT panela debljine 180 mm, osim dela o koji je lift obe┼íen, pa je tu debljina plo─Źe pove─çana do 240 mm.

Entreprise Lucien Heinz.

Entreprise Lucien Heinz.

Konstruktivni elementi od drveta su, usagla┼íavanjem debljina greda i zidova, uskla─Ĺeni sa projektom arhitekture, uspe┼íno ispuniv┼íi kriterijume i prora─Źune stabilnosti. U enterijeru se tako ne pojavljuju suvi┼íni elementi koji njegovo vizuelno jedinstvo mogu naru┼íiti. Enterijer ovog poslovnog prostora je zahvaljuju─çi velikim prozorima dobro osvetljen i bez obzira na dubinu prostora, ispunjen dnevnom svetlo┼í─çu. Prozori, po spratovima smaknuti, fasadu ─Źine dinami─Źnom povr┼íinom daju─çi joj savremeni izgled. Studije tako─Ĺe ukazuju na sve ve─çi broj dokaza da prirodni materijali, biljke, prirodna svetlost i pristup prirodi ubla┼żavaju stres, osnovni uzrok mnogih oblika fizi─Źkih i mentalnih bolesti. Varijacije u boji i teksturi drveta i njegovih taktilnih kvaliteta mogu biti i zdrave i lepe.

Entreprise Lucien Heinz.

Entreprise Lucien Heinz.

Poznato je da prisustvo drveta u enterijeru blagotvorno deluje na fizi─Źko i psihi─Źko zdravlje ljudi. U poslovnim prostorima to je podjednako va┼żno kao i u stambenim prostorima jer u njima provodimo osam i vi┼íe ─Źasova dnevno. Prisustvo drveta po┼żeljno je i u obliku dekorativnih umetni─Źkih predmeta, drvenih obloga, ali kada se objekat gradi od drvenih prefabrikovanih elemenata isti─Źe se nekoliko benefita:

 • Smanjuju vla┼żnost vazduha,
 • Predstavljaju odli─Źnu toplotnu izolaciju ÔÇô i leti i zimi, zbog toplote ili zagrevanja prostora, drvo se skuplja i spre─Źava provo─Ĺenje toplote,
 • Lepota prirodnog materijala povoljno uti─Źe na psihi─Źko zdravlje i op┼íte stanje korisnika prostora.
Entreprise Lucien Heinz.

Entreprise Lucien Heinz.

Zajedno, hala i kancelarijski prostor formirali su jedinstvenu kompaktnu formu koja sa drvenom fasadnom oblogom otelotvoruje i strukturalno srce (konstrukciju) objekta od drveta. Podse─çamo na glavne benefite gradnje drvetom:

 • Manja emisija CO2 tokom proizvodnje i gradnje objekata,
 • Lak┼ía konstrukcija koja olak┼íava i ubrzava monta┼żu,
 • Zdraviji objekti koji unapre─Ĺuju komfor korisnika.

Autor teksta: Milica Radoji─Źi─ç, Acetra projektni biro