Connect with us
Arhitektura

Arhitekta jednog grada – Novi Pazar: Multikulturalni grad izme─Ĺu istoka i zapada

Novi Pazar je grad koji se nalazi na jugozapadu Srbije, u dolini izme─Ĺu reka Jo┼íanice i Ra┼íke, na nadmorskoj visini od 496m. To je grad gde se prepli─çu Istok i Zapad, razli─Źite kulture, nacije, i veroispovesti. Osniva─Ź Novog Pazara je Gazi Isa-beg Ishakovi─ç, a za godinu osnivanja je uzeta 1461. (iako mnogi istori─Źari smatraju da je grad nastao dosta ranije). Novi Pazar je jedan izrazito trgova─Źki grad, i kao takav oduvek je imao veoma dobar strate┼íki polo┼żaj. Kao grad koji se izme─Ĺu ostalog, formirao i pod uticajem Osmanskog carstva, Novi Pazar je bio sastavljen od mahala, prete┼żno uskih ulica, sokaka. Takva arhitektura grada se odr┼żala sve do socijalisti─Źkog perioda u staroj Jugoslaviji, kada se po─Źinju graditi visoki stambeni objekti, koji ─çe u narednim decenijama definisati arhitekturu Novog Pazara.

#intervju

Za ─Źasopis ÔÇ×GRENEF – Gra─Ĺevinarstvo & Energetska EfikasnostÔÇŁ govore Admir Bibi─ç i Damir Rastoder, ARSA Architects

Danas, Novi Pazar, pored istorijskih spomenika od kojih su najpoznatiji, Altun-alem d┼żamija, Petrova crkva, manastira Sopo─çani, Lejlek d┼żamija, u svojoj arhitekturi grad poseduje i konfrontaciju stilova, gde pored ostataka objekata iz socijalizma imamo i mno┼ítvo novoizgra─Ĺenih objekata i oni se mogu svrstati u red zgrada koje se odlikuju odsustvom estetike i odsustvom kvalitetnog planiranja. Svi zajedno oni ─Źine jedan svojevrsni palimpsest gde ako bismo po─Źeli da uklanjamo povr┼íinske slojeve gradske arhitekture nai┼íli bismo na mno┼ítvo stilova koji bi nas kako dublje idemo doveli do samog po─Źetka. Kroz to bismo videli izrazito ogromne kontraste i bogatu istoriju koju u sebi sadr┼żi Novi Pazar. Svu tu razli─Źitost Novog Pazara, bila ona u vidu ljudi, ili arhitekture, koja ─Źini grad veoma bogatim, ┼żivim, i uvek spremnim za nove izazove ma kakvi oni bili predstavi─çe nam Admir i Damir suosniva─Źi ARSA Architecture Studia.

IDEJA NAM JE DA KROZ RUBRIKU ARHITEKTA JEDNOG GRADA VI IZ SVOG UGLA ARHITEKTE PREDSTAVITE SVOJ GRAD. NA SAMOM PO─îETKU BISMO VOLELI DA NAM KA┼ŻETE ┼áTA JE ONO ┼áTO JE KARAKTERISTI─îNO U AKTUELNOJ ARHITEKTURI NOVOG PAZARA?

Novi Pazar je grad mladih ljudi, razli─Źitih kulturnih miljea, ideologija, ako gledamo grad kroz istoriju, razume─çemo njegovu arhitekturu. Kako imamo ┼íirok spektar razli─Źitosti me─Ĺu stanovnicima, tako imamo i sijaset razli─Źitosti u arhitekturi grada. Ono ┼íto je karakteristi─Źno za mnoge gradove sa dugom istorijom, jeste da su u svom postojanju bili deo razli─Źitih sila i dr┼żava, tako je i za Novi Pazar karakteristi─Źno to svojstvo, koje je iznedrilo razli─Źite stilove u arhitekturi kroz vekove njegovog postojanja. Svi ti stilovi su na neki na─Źin postali sastavni deo gradske arhitekture, deo urbanog pejza┼ża bez kojeg ne bismo mogli da razumemo celokupnu sliku, vedutu grada kao takvu. Bez obzira ┼íto je i Novi Pazar, na┼żalost, kao i ve─çinu gradova u Srbiji zahvatila groznica investitorskog urbanizma, ono ┼íto je karakteristi─Źno za Novi Pazar jeste ┼íto je negde ba┼í ta spona starog (kvalitetnog) i novog (pomodarstva) na┼íla svoj put u ┼íarenolikosti grada i kao takva mo┼że slikovito objasniti svakom ko do─Ĺe ovde stanje duha i filozofiju ljudi u ovom gradu.

TURCI SU ÔÇ×UDARILIÔÇť TEMELJE GRADA KRAJEM XV VEKA NA U┼á─ćU JO┼áANICE I RA┼áKE I DALI MU IME YENI BAZAR, ODNOSNO NOVI PAZAR. OVAJ GRAD IMA BURNU I BOGATU PRO┼áLOST. POSEBNU VREDNOST OVOG MULTIETNI─îKOG I MULTIKULTURALNOG PROSTORA, GDE SE SUSRE─ćU ZAPADNA I ISTO─îNA CIVILIZACIJA. ─îIJI UTICAJI SA ISTORIJSKOG ASPEKTA JE NAJVIDLJIVIJI U GRADU ZA VAS KAO ARHITEKTU?

Istina je da je Novi Pazar kulminacija razli─Źitih stilova koji su implementirani u tkivo grada tokom duge i bogate istorije. Ne bismo sa sigurno┼í─çu mogli da utvrdimo ─Źiji uticaj je najvidljiviji u gradu, ako bismo to poku┼íali nai┼íli bismo na sukob izme─Ĺu objektivnog i subjektivnog ose─çaja pojedinaca. Kada smo osnivali arhitektonski studio, tra┼żili smo neku najdalju istorijsku sponu, naziv nekog prapo─Źetka na┼íeg grada, kako bismo kroz na┼íu arhitekturu imali svest o ja─Źini istorije koja je pro┼żeta kroz ove prostore pa i kroz sve nas.

Studio smo nazvali ÔÇ×ARSAÔÇť, i upravo je to bio naziv tvr─Ĺave iznad grada na mestu gde se njeni ostaci i danas nalaze, koja je u narodu poznatija kao ÔÇ×Stari RasÔÇť. Svest o bogatoj istoriji koja je pro┼żeta kroz ove prostore nas uvek vodi pri projektovanju da znamo ─Źemu pristupamo. Tako smo svesni da je kroz istoriju bilo razli─Źitih stilova koji su se nadogra─Ĺivali, kako bi koji istorijski momenat nastupao tako su se talo┼żili novi stilovi na stare. Danas su nakon tih nekoliko vekova ostali vidljivi svi ti stilovi i upravo to je detalj koji ─Źini da Novi Pazar sadr┼żi u sebi uticaj i Zapada i Istoka sa razli─Źitim stilovima. Ba┼í takva, bogata istorija Novog Pazara jeste upravo i momenat koji nam ne dozvoljava da sa lako─çom opi┼íemo ─Źiji je uticaj najvidljiviji u gradu, ali upravo je to i bogatstvo ovog grada.

ŠTA JE ONO ŠTO BISTE POKAZALI GOSTIMA KOJI PRVI PUT DOLAZE U NOVI PAZAR ILI KOJE SU TO SPECIFIČNE GRAĐEVINE KOJE PREDSTAVLJAJU VAŠ GRAD?

Turisti─Źka ponuda grada Novog Pazara izgledala je potpuno druga─Źije pre nekih desetak godina, i kao takva mogla bi da ponudi mnogo bogatiju i zanimljiviju sliku. Razloga je puno, a najvi┼íe ┼íto su mnoge gra─Ĺevine koje su imale neku istorijsku ulogu, dolaskom privatnih investitora izmenjene pa sada vi┼íe i nisu u toj meri originalne kao nekada.

Me─Ĺutim, mogu─çe je onima koji dolaze u Novi Pazar do─Źarati pri─Źu o gradu i pomo─çu objekata koji postoje ali i pomo─çu fotografija nekada┼ínjih repernih objekata koji su postojali u gradu a sada su na njihovim mestima ili nove gra─Ĺevine ili brisani prostor koji ─Źeka sudbinu od strane nekog investitora. Svakako, nezaobilazni momenti u turisti─Źkoj turi Novog Pazara su istorijski spomenici od kojih su neki i pod za┼ítitom Unesc-a.

Istorija Srbije i srpskog naroda nalazi se upravo na obroncima grada. Najstariji spomenik, Petrova crkva, zatim manastir Sopo─çani, ─Éur─Ĺevi stupovi – zadu┼żbina Stefan Nemanje i ostali. Me─Ĺu tim spomenicima nalaze se i spomenici islamske arhitekture poput Altun-alem d┼żamije, Lejlek d┼żamije, zatim Amir-agin han, Hamam ÔÇô kupatilo iz XV veka, poklon osniva─Źa grada, Kula motrilja u Gradskoj tvr─Ĺavi i mnogi drugi spomenici vredni obilaska.

Petrova crkva, Novi Pazar / foto: Semir Turkovi─ç

Petrova crkva / foto: Semir Turkovi─ç

Jedan od veoma bitnih istorijskih spomenika jeste svakako Petrova crkva koja se nalazi 2 km severno od centra Novog Pazara, a prema do sada poznatim pisanim izvorima poti─Źe iz 8. veka, ali je verovatno i starijeg datuma. Sama crkva ima osnovu rotonde sa upisanim ─Źetvorolistom i poti─Źe iz vizantijskog doba, dok freske iz njene unutra┼ínjosti poti─Źu iz 10, 12. i 13. veka. Na njenom mestu se nalazio ranohri┼í─çanski objekat koji je podignut u 7. veku. S druge strane imamo najbitniji islamski sakralni spomenik u gradu a to je Altun-alem d┼żamija.

Altun-alem d┼żamija (d┼żamija sa zlatnim alemom – dragim kamenom) nalazi se u centru grada u Prvomajskoj ulici. Izgradio ju je osmanlija Muslihudin Abdulgani po─Źetkom XVI veka. Ona predstavlja retko remek-delo islamske arhitekture i pod za┼ítitom je dr┼żave od 1979. godine.

Nakon istorijskih spomenika u gradu, svakako su nezaobilazni objekti iz perioda socijalizma u kojima mo┼żemo videti obrise stilova koji su obele┼żili to vreme. Jedan od tih objekata jeste svakako Hotel Vrbak, koji datira iz tog perioda Jugoslavije i on bi bio nezaobilazni deo ture kroz grad. Hotel Vrbak je specifi─Źan iz dosta razloga, a najve─çu specifi─Źnost pokazuje i to ┼íto su podeljena mi┼íljena u vezi sa njim. Pa tako njegovu arhitekturu mnogi osu─Ĺuju, drugi je hvale, a tre─çi bi najradije da nemaju nikakav stav u vezi sa njim. Ono ┼íto je specifi─Źno za Vrbak jeste ┼íto su ga pojedini istori─Źari uvrstili u red posebnih objekata koji imaju takozvani ÔÇ×kemp stilÔÇť. Ako bi se to dokazalo kao ta─Źno to bi bio jedinstven objekat na ovim prostorima sa takvim epitetom.

Hotel Vrbak, Novi Pazar / foto: Semir Turkovi─ç

Hotel Vrbak / foto: Semir Turkovi─ç

Donedavna rekonstrukcija hotela, prilikom koje je donekle izmenjen izgled ovog objekta (za potrebe investitora, jer je hotel prešao u ruke privatnog vlasnika), je još više podelila javno mnjenje u gradu o arhitekturi hotela.

Pored hotela Vrbak, stambene zgrade iz perioda socijalizma tako─Ĺe ─Źine nezaobilaznu turisti─Źku turu kroz Novi Pazar. Stara i Nova Lu─Źna zgrada, koje predstavljaju na neki na─Źin ÔÇ×modernuÔÇť ogledalnu projekciju starog gradskog Bedema. Nakon njih i zgrade Jezero, koje svojom belom fasadom predstavljaju dva reperna objekta u gradu. Kao i mnogi drugi objekti koji su nastali na drugoj strani obale reke Ra┼íke, i trebali su predstavljati moderni Novi Pazar, naspram onog tradicionalnog starog dela grada koji se nalazio na suprotnoj strani reke.

Kompleks Jezero, Novi Pazar / foto: Semir Turkovi─ç

Kompleks Jezero, Novi Pazar / foto: Semir Turkovi─ç

Tako─Ĺe, treba napomenuti da smo na┼żalost, u prethodnom periodu izgubili jedan veoma va┼żan objekat, porodi─Źnu ku─çu arhitekte Tomislava Milovanovi─ça. Ku─ça arhitekte Milovanovi─ça je bila o─Źiti primer modernizma sa elementima postmodernisti─Źke arhitekture, koja je mogla biti jedan istorijski dokument, primer prelaska iz jednog stila u drugi i primer jednog veoma va┼żnog arhitektonskog objekta. Tomislav Milovanovi─ç je upravo i arhitekt gore pomenutog hotela, koji je zajedno sa arhitektom Amirom ─ćorovi─çem bio najzaslu┼żniji za gradsko urbano tkivo i novi izgled grada pre devedesetih godina, a nakon Drugog svetskog rata.

Pokazivanje Novog Pazara gostima koji bi prvi put do┼íli u grad bi se zavr┼íio kritikom nove gradnje, koja bi bila jedan osvrt na vremena koja su do┼íla u na┼íu dr┼żavu a koja nisu zaobi┼íla ni Novi Pazar.

Sve u svemu, gosti ne bi svakako mogli grad da obi─Ĺu za kratak period, ve─ç bi morali du┼że da ostanu kako bi shvatili genius loci (duh grada).

KAKO DANAS IZGLEDAJU NOVI OBJEKTI U ARHITEKTONSKOM SMISLU I KOLIKO INVESTITORI KONSULTUJU ARHITEKTE?

Groznica investitorskog urbanizma i ┼żelja za dosta kvadrata, pritom se ne obaziru─çi na kvalitet zahvatila je i Novi Pazar poput ostatka Srbije. Novi Pazar se ─Źak mo┼że uvrstiti u deo gradova u Srbiji koji imaju i najve─çi porast tog pomodarstva u vidu novih nekvalitetnih objekata kojima je za cilj brza zarada privatnih investitora. Me─Ĺutim, u svemu tome postoji i grupa investitora koji bi ┼żeleli da konsultuju arhitekte, te da im isti nisu samo puko oru─Ĺe, sredstvo do cilja, ve─ç stvarni partneri koji su im neophodni kako bi zajedno kreirali kvalitetnu arhitekturu.

Ve─çina novih objekata se kreira vrlo brzo, sa utro┼íkom minimalnih sredstava, a za cilj ima kreiranje mno┼ítvo kvadrata u vidu stanova koji se mogu lako prodati, me─Ĺutim postoje i investitori koji ne ┼żeli brzu zaradu ve─ç ┼żele kvalitet pre kvantiteta.

U tom za─Źaranom krugu postoje arhitekte koje slu┼íaju investitore bez obzira da li su te njihove ┼żelje eti─Źne sa strane arhitektonske prakse ili ne, i oni drugi arhitekti koji ne ┼żele da projektuju objekte po svaku cenu.

S druge strane, kada se radi o manjim, porodi─Źnim ku─çama, kao i o projektima enterijera, tu mo┼żemo videti veoma dobre primere iz prakse.
Tako da zaklju─Źak bi bio da imamo dosta nekvalitetnih novoprojektovanih stambenih zgrada, a me─Ĺu njima nekoliko veoma kvalitetnih projekata ku─ça i enterijera.

Osnovna škola Bratstvo / foto: Semir Turković

Osnovna škola Bratstvo / foto: Semir Turković

KAKO BISTE UPOREDILI ARHITEKTURU U NOVOG PAZARA SA ARHITEKTUROM OSTATKA SRBIJE, PO ─îEMU SE ONA RAZLIKUJE?

U su┼ítini ako bismo gledali na arhitekturu grada koja je nastala u u zadnjih desetak godina, onda Novi Pazar sa svojom arhitekturom ne bi odstupao puno od ostatka Srbije. Me─Ĺutim, jedan momenat koji razlikuje Novi Pazar od ostatka Srbije jeste bogata istorija i dosta sa─Źuvanih objekata koji i dan danas odolevaju zubu vremena. Kada na to dodamo novoizgra─Ĺene objekte, onda dobijemo raznovrsnu sliku grada koja na neki na─Źin ima svoju autenti─Źnost i razli─Źitost u odnosu na ostatak Srbije.

Nisu samo istorijski objekti zaslu┼żni za druga─Źiju sliku grada, ve─ç i ljudi koji ┼żive u njemu. Specifi─Źnost Novog Pazara bi bila ta ┼íto je to multikulturalni grad gde se prepli─çu mnoge religije, pa ─çemo verovatno vi┼íe nego bilo gde u Srbiji videti da na samo nekoliko stotina metara se prepli─çu ezani (poziv za molitvu u d┼żamijama) i crkvena zvona.

To bogatstvo razli─Źitosti jeste i najve─çi adut Novog Pazara, gde preplitanje razli─Źitih arhitektura bilo one sakralne ili one druge, ─Źini sliku grada druga─Źijom i mo┼żemo slobodno re─çi bogatijom od drugih gradova u Srbiji.

DA LI VI LI─îNO PRIME─ćUJETE NAPREDAK U GRA─ÉEVINSKOM SEKTORU I U KOM SMISLU JE BOLJITAK VIDLJIV? (MISLIMO NA UPOTREBU KVALITETNIH MATERIJALA, SVEST O ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI…)

Ako bismo ┼żeleli da gledamo na svet kroz ru┼żi─Źaste nao─Źare onda bismo mogli da se slo┼żimo da postoji boljitak u gra─Ĺevinskom sektoru, ali realnost je na┼żalost druga─Źija. Postoji dosta lo┼íih pojava koje su se dogodile na planu arhitekture u Srbiji poslednjih godina, pa ─Źovek ne mo┼że biti ni previ┼íe optimisti─Źan po pitanju neke budu─çnosti ┼íto se ti─Źe gra─Ĺevina. Me─Ĺutim, ako ┼żelimo da ipak budemo optimisti, da se otrgnemo letargi─Źnosti i ovom ÔÇ×ludom vremenuÔÇť, onda ─çemo ipak na─çi taj tra─Źak nade da postoji ipak napredak u gra─Ĺevinskom sektoru i da ima ljudi (investitora) koji ┼żele da sara─Ĺuju sa arhitektama i da prave kvalitetne objekte.

Konkretno, na planu Novog Pazara, postoje investitori i arhitekte koji kreiraju objekte kvalitetnije od ostalih, koji su shvatili ┼íta zna─Źi energetska efikasnost, i koji su shvatili da kvalitetnom gradnjom ─Źine ne samo drugima uslugu ve─ç i sebi.

Nadam se da ─çe u budu─çnosti svest o energetskoj efikasnosti postati trend i da ─çe se investitori utrkivati u tome ─Źiji objekti ─çe biti bolji i kvalitetniji.

KOLIKO JE DIGITALIZACIJA PROMENILA GRADNJU I KOLIKO SU VA┼áI KLIJENTI UPOZNATI SA PREDNOSTIMA ÔÇ×PAMETNE KU─ćEÔÇť?

U Novom Pazaru, verujem da postoji tek par objekata koji se mogu pohvaliti da imaju svojstvo ÔÇ×pametniÔÇť. Uglavnom, investitori koji ┼żive na Zapadu i koji su videli prednost takvih objekata, za┼żele da ne┼íto tako prakti─Źno, inovativno i korisno vide i u objektima koji se nalaze u Novom Pazaru. Opet ostaje nada da ─çe sve vi┼íe takvih objekata biti u budu─çnosti. ┼áto se ti─Źe digitalizacije, ona je svakako po┼żeljna i u mnogome je pomogla gra─Ĺevinskom sektoru.

Nekada za komplikovane projekte, ponajvi┼íe za rekonstrukcije starih objekata je bilo potrebno mnogo vremena i truda da bi se isti mogli uop┼íte isprojektovati. Danas dolaskom tehnologije, pametnih kamera koje mogu snimiti i izmeriti objekte veoma brzo, zatim pomo─çu BIM tehnologije olak┼íano je i samo projektovanje i koordinacija izme─Ĺu in┼żenjera. Mlade arhitekte i ostali in┼żenjeri na taj na─Źin tra┼że svoje mesto u gra─Ĺevinarstvu gde svako mo┼że biti profesionalac u svojoj oblasti. Na taj na─Źin verujem da ─çemo tek u vremenima koja dolaze videti i osetiti olak┼íice koje nam mo┼że doneti digitalizacija a samim tim i implementacija istih u projektovanju.

Konkurs letnje bašte Kulturnog centra u Novom Pazaru. Render by ARSA

Konkurs letnje bašte Kulturnog centra u Novom Pazaru. Render by ARSA

KAKO BIRATE MATERIJALE ZA VAŠE PROJEKTE?

Pri projektovanju se uvek trudimo da damo svoj maksimum, tako da je izbor materijala veoma bitan segment u celom procesu, jer od samog izbora materijala zavisi koliko ─çe projekat biti kvalitetan na kraju.

Zato smo kroz ovih pet godina postojanja na┼íeg studija stekli neke od partnera koji nam poma┼żu da ugradimo najkvalitetnije materijale u projekte koje radimo.

─îesto dolazi do konsultacija i do prihvatanja od strane investitora kada im ponudimo kvalitetniji materijal, dok s druge strane imamo i primere kada je investitore te┼że ubediti da je izbor materijala koje im nudimo zaista isplativ na du┼że staze, a da ─çe istovremeno biti i moderan i savremen i u daljoj budu─çnosti.

Na taj na─Źin izbegavamo da kreiramo enterijere ili fasade objekata materijalima koji ─çe ostati du┼żi vremenski period na tim objektima, a koji ─çe mo┼żda za godinu ili dve ve─ç biti pro┼ílost i totalno van savremenih tokova u arhitekturi, a ┼íto je najgore ┼íto su takvi materijali nekvalitetni i zahtevaju ─Źeste korekcije i dodatne tro┼íkove. S toga se trudimo uvek da budemo u koraku sa vremenom, jer arhitektura je spora umetnost, vi dok ve─ç izvodite objekat moda i stilovi se menjaju, tako da uvek morate da budete svesni te ─Źinjenice o arhitekturi kao jednom mediju koji je dosta sporiji od ostalih grana umetnosti. Zato je prava ÔÇ×umetnostÔÇť uspeti sve te faktore da objedinite i kreirate objekat koji ─çe biti kvalitetan, sa kvalitetnim i dugotrajnim materijalima, da se pritom svidi i investitoru ali i da bude arhitektonski prihvatljiv.

┼áTA ZAMERATE INVESTITORIMA U VA┼áEM GRADU, ILI PAK MISLITE DA ZASLU┼ŻUJU POHVALE?

Postoje razli─Źiti tipovi investitora u Novom Pazaru, uostalom kao i u drugim mestima u Srbiji. Imate one koji ─çe gledati samo profit, drugi ─çe gledati da odrade ne┼íto na svoju ruku ┼íto ─çe ih ispunjavati, i imate one koji su spremni da saslu┼íaju arhitekte i sa kojima je zadovoljstvo raditi. Najve─ça zamerka investitorima bi bila ta ┼íto ne uspevaju da sagledaju ┼íiru sliku kada su u pitanju investicije, bilo to ku─çe ili stambenog objekta.
Najvi┼íe razumevanja ─Źini mi se da imaju investitori kada se radi projektovanje enterijera. Tu postoji najvi┼íe fleksibilnosti i poverenja u arhitektu.

Zameram i kolegama arhitektama koji u strahu da ne izgube investitora ne ula┼żu napor da promene neku njegovu ┼żelju koja nije ba┼í najbolja kako za kvalitet same arhitekture, tako i za njega samog.

Najbolje je kada postoji obostrana saradnja i kada je investitor spreman da popusti arhitekti i poslu┼ía ga u vezi nekog stru─Źnog saveta, ali isto tako i kada postoji spremnost arhitekte da slu┼ía investitora i razume njegove ┼żelje u vezi sa projektom.

Most preko reke Vrbak, Banja Luka / render by ARSA

Most preko reke Vrbak, Banja Luka / render by ARSA

U VE─ćINI GRADOVA U SRBIJI TRENUTNO JE VE─ćA POTRA┼ŻNJA NEGO PONUDA STAMBENOM PROSTORA. DA LI NOVI PAZAR ODOLEVA IZAZOVIMA? KO SU KUPCI I KOJA JE CENE KVADRATNOG METRA STANA?

Novi Pazar je trenutno koliko znamo pored Beograda, Novog Sada i Ni┼ía jedan od gradova sa najve─çom graditeljskom ekspanzijom. Svedoci smo da zgrade enormnom brzinom ni─Źu na svakom koraku. Takva situacija je realna jer postoji ogromna potra┼żnja za stanovima.

Me─Ĺutim, lo┼ía situacija je ┼íto su takve zgrade ─Źesto urbanisti─Źki diskutabilne i ┼íto je pitanje da li infrastruktura grada mo┼że da podnese takvu ekspanziju novih stambenih objekata koji se grade. Tako─Ĺe, jo┼í jedna stvar koja je karakteristi─Źna za Novi Pazar, ne znamo da li je to slu─Źaj u drugim gradovima Srbije, jeste ta ┼íto je ve─çina tih stanova koji su izgra─Ĺeni prazna, a njihovi vlasnici su u inostranim zemljama.

Tako da je trenutno velika potra┼żnja stanova od strane investitora iz na┼íeg grada koji ┼żive u zapadnim zemljama, a ako u tim novoizgra─Ĺenim stanovima ipak neko stanuje onda su to ljudi iz Novog Pazara koji su u statusu podstanara.

Cene kvadrata stanova nisu uop┼íte prihvatljive za standard ljudi koji ┼żive u Novom Pazaru, posebno kako su cene gra─Ĺevinskih materijala u poslednje vreme sko─Źile tako su i cene kvadrata stanova postale ve─çe.

Tako da je na taj na─Źin i logi─Źno ┼íto kupci tih nekretnina mogu biti jedino ljudi koji ┼żive i rade na zapadu a vrlo retko ljudi koji ┼żive u Novom Pazaru.

KOJI PROJEKAT NAJBOLJE PREDSTAVLJA VA┼á ARHITEKTONSKI KREDO? I DA LI UOP┼áTE MO┼ŻE BITI JEDAN PROJEKAT ILI JE TO NEKOLIKO?

Kada smo osnivali arhitektonski studio ARSA imali smo na umu dve stvari, jedna je da ┼żelimo da stvaramo projekte koji ─çe biti inovativni, a druga da ─çemo u tom procesu ┼żeleti da damo svoj maksimum i da sara─Ĺujemo sa vi┼íe arhitekata, dizajnera… Tako da vo─Ĺeni tom filozofijom do sada je pro┼ílo vi┼íe od deset ljudi kroz na┼í studio i svi projekti koji su do sada ura─Ĺeni su posebni na svoj na─Źin. S obzirom da je kroz na┼íe projekte uvek bilo uklju─Źeno vi┼íe arhitekata tako su i svi objekti specifi─Źni sami za sebe, i ne postoji neki odre─Ĺen stil u kojem bi se ARSINI projekti mogli svrstati. Uvek smo te┼żili da u procesu projektovanja bude vi┼íe ideja i da u─Źe┼í─çe uzmi i studenti. Tako su studenti vrlo ─Źesto kod nas jer svake godine organizujemo dodelu stipendija, gde studenti imaju pored nov─Źane nadoknade i mogu─çnost da rade zajedno sa nama na raznim projektima.

Konkurs Novi savski trg. Render by ARSA

Konkurs Novi savski trg. Render by ARSA

Projekte koje bismo izdvojili bi bili projekti koji su dobili i pozitivne kritike stru─Źnih ljudi a to su uglavnom konkursi koje ─Źesto radimo. Neki od njih su:
Projekat Savskog trga u Beogradu, gde smo kao jedini studio iz zemlje dobili jednu od nagrada, a to je bilo ─Źetvrto mesto;
Projekat letnje bašte Kulturnog centra u Novom Pazaru, gde smo uzeli prvo mesto;
Zatim projekat na kojem smo uzeli drugo mesto – projekat Pasa┼ża Kulturnog centra i mnogi drugi konkursi na kojima smo u─Źestvovali a koji su nagra─Ĺeni pohvalama ili posebnim priznanjima.

Konkurs pasa┼ża kulturnog centra u Novom Pazaru. Render by ARSA

Konkurs pasa┼ża kulturnog centra u Novom Pazaru. Render by ARSA

Me─Ĺu svim tim projektima posebno mesto u na┼íem arhitektonskom kredou ─Źini i projekat mosta preko reke Vrbas u Banja Luci, na kojem smo u─Źestovali sa na┼íim profesorom arhitektom Mihailom Lujakom, koji danas ┼żivi i radi kao arhitekta za ugro┼żena naselja u zemljama Bliskog Istoka. Tako─Ĺe, me─Ĺu svim tim projektima izdvojili bismo i projekte rekonstrukcija ┼íkola koje smo radili u saradnji sa kolegama iz Novog Sada, kao i projekte nekolicine enterijera u na┼íem gradu koji su izvedeni veoma uspe┼íno. Me─Ĺu svima njima bismo i izdvojili projekat zgrade za osobe sa posebnim potrebama u okviru konkursa LAFARGE HOLCIM AWARDS, kao jedan od prvih na┼íih konkursa i projekata koje smo radili u okviru na┼íeg studija.

LAFARGE HOLCIM AWARDS KONKURS. Objekat namenjen osobama sa posebnim potrebama kao i starim licima.  Render by ARSA

LAFARGE HOLCIM AWARDS KONKURS. Objekat namenjen osobama sa posebnim potrebama kao i starim licima.
Render by ARSA

KOJI SU VA┼áI PLANOVI ZA BUDU─ćNOST?

Kao arhitekte stalno i iznova planiramo budu─çe korake, u tom procesu poku┼íavamo da analiziramo nas kao tim i na┼í rad u prethodnom periodu i kreiramo planove za budu─çnost, kako bismo bili ┼íto uspe┼íniji i bolji u narednom periodu. Pored ARSA architecture, u okviru na┼íeg studija postoje jo┼í i ARSA Fondation, koja se bavi stipendiranjem studenata, kao i ARSA furniture, koja se bavi izradom name┼ítaja kako bismo mogli na┼íim klijentima pored projekata enterijera da pru┼żimo i izvo─Ĺenje istog.

Pored toga, ve─ç du┼że vreme radimo i sara─Ĺujemo sa kolegama na projektima u inostranstvu, nedavno smo i oformili kancelariju u Berlinu, gde nudimo usluge projektovanja i izvo─Ĺenja enterijera za nema─Źko tr┼żi┼íte.

Na┼íi planovi za budu─çnost su da pored projekata koje radimo u na┼íoj zemlji, kao i projekata koje radimo u inostranstvu, svoj uticaj pro┼íirimo jo┼í dalje, u ┼żelji da sara─Ĺujemo sa jo┼í novih partnera i poka┼żemo mladim kolegama koje tek treba da u─Ĺu u svet arhitekture da je sve mogu─çe ako imate ┼żelju, kvalitetnu ideju i strast za uspehom.

Na kraju, poruka bi bila da je u arhitekturi, kao i u ┼żivotu sve mogu─çe, ako volite i verujete u to ┼íto radite.