Connect with us
Energetska efikasnost

┼Żivot van mre┼że u „zemljanom brodu“ (VIDEO)

U udaljenom selu u Kvebeku u Kanadi Francis i Marie kupili su zemlji┼íte sa ku─çom od kamena koja je sagra─Ĺena pre 30 godina i zahtevala je opse┼żnu obnovu.

Nakon nekoliko godina rada, ova nadahnuta porodica sada ┼żivi u obnovljenom kamenom ÔÇ×zemljanom broduÔÇť. Uzgajaju hranu, koriste solarnu energiju, sakupljaju ki┼ínicu… U ku─çi imaju dva kupatila, a svako ima toalet za kompostiranje. Siva voda iz tu┼ía i sudopere odvodi se u ribnjak gde je filtriraju biljke. Pored ekolo┼íkog na─Źina ┼żivota, svoj rad posvec╠üuju va┼żnim projektima poput urbanog ba┼ítovanstva i promocije industrijske konoplje kao ÔÇ×hembasadoraÔÇť. Koriste solarnu energiju i ┼żive bez hipoteke. Njihov odr┼żivi na─Źin ┼żivota neverovatno nadahnjuje one koji ┼żude za ┼żivotom van mre┼że.

Bra─Źni par vodi i neprofitnu organizaciju posve─çenu uzgajanju ba┼íti po krovovima zgrada u gradovima, s ciljem promene na─Źina razmi┼íljanja u okvirima poljoprivrede. Uspe┼íno su sproveli nekoliko projekata krovnih ba┼íti oko Kvebeka pre nego ┼íto su se iz grada preselili na svoje imanje na kojem sad stalno ┼żive sa svojom ─çerkom. Osim ┼íto kupuju nekoliko namirnica poput jogurta i sira, uzgajaju vlastito vo─çe i povr─çe, uzgajaju pili─çe za jaja i peku svoj hleb.