Connect with us
Energetska efikasnost

Život van mreže u „zemljanom brodu“ (VIDEO)

U udaljenom selu u Kvebeku u Kanadi Francis i Marie kupili su zemljište sa kućom od kamena koja je sagrađena pre 30 godina i zahtevala je opsežnu obnovu.

Nakon nekoliko godina rada, ova nadahnuta porodica sada živi u obnovljenom kamenom „zemljanom brodu“. Uzgajaju hranu, koriste solarnu energiju, sakupljaju kišnicu… U kući imaju dva kupatila, a svako ima toalet za kompostiranje. Siva voda iz tuša i sudopere odvodi se u ribnjak gde je filtriraju biljke. Pored ekološkog načina života, svoj rad posvećuju važnim projektima poput urbanog baštovanstva i promocije industrijske konoplje kao „hembasadora“. Koriste solarnu energiju i žive bez hipoteke. Njihov održivi način života neverovatno nadahnjuje one koji žude za životom van mreže.

Bračni par vodi i neprofitnu organizaciju posvećenu uzgajanju bašti po krovovima zgrada u gradovima, s ciljem promene načina razmišljanja u okvirima poljoprivrede. Uspešno su sproveli nekoliko projekata krovnih bašti oko Kvebeka pre nego što su se iz grada preselili na svoje imanje na kojem sad stalno žive sa svojom ćerkom. Osim što kupuju nekoliko namirnica poput jogurta i sira, uzgajaju vlastito voće i povrće, uzgajaju piliće za jaja i peku svoj hleb.