Connect with us
Gra─Ĺevina

Ytong termo blok ÔÇô Jednom ugra─Ĺen, trajno ┼ítedi va┼í novac

Ytong Termo blokovi osmišljeni su da zadovolje najviše standarde energetske efikasnosti zgrada i to bez dodatne termoizolacije. Rast cena energenata samo će ubrzati ulaganja u energetski efikasnu gradnju. Ovo su prednosti primene Ytong Termo blokova.

Niska cena struje ko─Źi primenu energetski efikasnih re┼íenja u zgradarstvu. Prema re─Źima profesora Manfreda Norberta Fi┼ía, u Srbiji nije postojalo interesovanje za naprednim sistemima gradnje, jer je period za koji se investicija u energetski efikasni objekte isplati bio izuzetno dug (preko 20 godina). Razlog tome le┼żi u ─Źinjenici da je cena elektri─Źne energije kod nas povoljnija u odnosu na EU tr┼żi┼íte.

Drugim re─Źima, energetski efikasna re┼íenja nisu na┼íla ┼íiru primenu iz razloga ┼íto korisnici i investitori nisu smatrali da su ovakva re┼íenja dovoljno isplativa.

Ipak, ova situacija se brzo i naglo menja. Rast cena energenata (nafte i prirodnog gasa), gra─Ĺevinskih materijala, kao i┬ámogu─çnost pove─çanje cene struje za ─Źak 40 odsto, sna┼żno su uticali na gra─Ĺevinsku industriji u Srbiji. Efekat navedenog je vidan na svim gradili┼ítima koja su u toku, ali i na projektima koji su u najavi.

Gotovo preko no─çi, energetska efikasnost i energetska efikasnost zgrada postale su teme od izuzetnog zna─Źaja. S tim u vezi, termoizolacija fasadnih zidova postala je goru─çe pitanje, koje je dospelo u sam epicentar pa┼żnje investitora, projektanata i izvo─Ĺa─Źa.

ÔÇ×Spolja┼ínji zid je jedini nepromenljiv element na svakoj zgradi. To je jedna od retkih gra─Ĺevinskih pozicija koja se ne mo┼że naknadno zameniti ve─ç jedino, uz velike tro┼íkove, dodatno unaprediti.┬áPropusti na fasadnim zidovima mogu se ose─çati decenijama, ─Źak i generacijama. Gre┼íke naj─Źe┼í─çe nastaju zbog izbora neadvekatnih i nekvalitetnih materijalaÔÇť ÔÇô navode stru─Źnjaci za energetsku efikasnost kompanije┬áXella Srbija.

Bolja termoizolacija uz Ytong termo blok

Bolja termoizolacija uz Ytong termo blok / foto: Xella

Me─Ĺutim, postoji materijal koji re┼íava sve probleme termoizolacije fasadnog zida i to po sistemu ÔÇ×All in OneÔÇť. Ono ┼íto izdvaja Ytong Termo blokove na tr┼żi┼ítu jeste ─Źinjenica da, pored izuzetno lake ugradnje, nude mnogobrojne prednosti ÔÇô ─Źak i mogu─çnost zarade.

YTONG termo blok ostvaruje uštede u grejanju i klimatizaciji

Tro┼íkovi za grejanje i hla─Ĺenje ubedljivo su najve─çi mese─Źni izdaci kod svakog objekta, nakon njegove izgradnje. Zato su energetski efikasna re┼íenja u zgradarstvu dugoro─Źno isplativa.

ÔÇ×Zelena gradnja u Srbiji skuplja je za oko 7 do 10% u odnosu na tradicionalan na─Źin zidanja. Me─Ĺutim, ekonomski isplativom je ─Źini ─Źinjenica da se┬ápotro┼ínja svih resursa smanjuje za 20 do 30%, pa se energetski efikasni objekti isplate kroz nekoliko godinaÔÇť ÔÇô navode stru─Źnjaci iz kompanije Xella Srbija.

Tajna velikih u┼íteda Ytong Termo bloka krije se u njegovoj osobini da ne akumulira toplotu.┬áZahvaljuju─çi njegovoj poro─çelijskoj strukturi, milioni vazdu┼ínih mehuri─ça efikasno spre─Źavaju gubitak toplote, stoga Termo blokovi osiguravaju vrhunsku termoizolaciju fasadnih zidova.

Ytong Termo blok 30 ili Ytong Termo blok 37.5 odlikuju vrhunska termoizolaciona svojstva. Kao takvi, idealni su za gradnju spoljašnjih zidova, u jednom sloju, bez dodatne termoizolacije.

Ytong Termo blokovi su blokovi velikog formata koji omogu─çavaju daleko manji utro┼íak pojedina─Źnih blokova po m2, a time i manju potro┼ínju maltera i br┼że zidanje.┬áProvereno je da se sa Xella premium sistemima gradnje zidanje zidova zavr┼íi dva i po puta br┼że u odnosu na obi─Źne (glinene) blokove. Sve to je izvodljivo bez me┼íalice, buke i pra┼íine na gradili┼ítu. U kvadrat zida ulazi samo 8 komada blokova.

 
 

Primera radi, spoljni zidovi Kuće porodice Flajs na Miljakovcu sazidani su Ytong Termo blokom debljine 37,5 cm. Potvrda kvaliteta i energetske efikasnosti došla je prilikom izdavanja energetskog pasoša, gde je ovaj objekat dobio visoki B energetski razred, bez ikakve dodatne termoizolacije.

Vi┼íe neto kvadrata ÔÇô jo┼í jedna od prednosti Ytong termo bloka

Posebno va┼żna tema, naro─Źitu u slu─Źaju izgradnje velikih┬ástambenih,┬ákomercijalno-poslovnih,┬áturisti─Źko-ugostiteljskih┬ái┬áindustrijskih objekata, jeste korisna (neto) povr┼íina. U interesu svakog klijenta i investitora jeste ┼íto racionalnija gradnja.

Iznad odre─Ĺene razmere objekat postaje veliki i ne mo┼że se zidati tradicionalnim materijalima. Svako ko je radio na velikim gradili┼ítima dobro zna koliko tradicionalne tehnike izvo─Ĺenja mogu usporiti radove, ugroziti planove i smanjiti o─Źekivanu dobit.

Za postizanje savremenih standarda energetske efikasnosti potrebni su upravo savremeni materijali i napredne tehnike gradnje. Ytong Termo blok omogućava vam izuzetne uštede u vremenu gradnje, vrhunsku termoizolaciju fasadnih zidova i ostvarivanje veće neto kvadrature objekta.

U sve ove tvrdnje uverava nas XTIMATOR ÔÇô aplikacija za uporednu analizu zidova. Kroz me─Ĺusobno pore─Ĺenje klju─Źnih parametara kao ┼íto su cena materijala u sklopu zida, cena rada pri zidanju i malterisanju, neto povr┼íine, te┼żina materijalaÔÇŽ investitori, projektanti i izvo─Ĺa─Źi na brz i lak na─Źin mogu napraviti uporednu ra─Źunicu isplativosti.

Elementi sistema gradnje / foto: Xella

Elementi sistema gradnje / foto: Xella

Kompleksni i slo┼żeni projekti kao ┼íto su apartmani Fru┼íke Residence i Stadion u Ba─Źkoj Palanci zahtevaju izuzetnu efikasnost u izvo─Ĺenju, uz zadovoljenje visokih energetskih standarda. Kako bi se ostvario ┼żeljeni kvalitet u predvi─Ĺenom roku, Ytong Termo blokovi prepoznati su kao jedinstveno re┼íenje i primenjeni su na poziciji fasadnih zidova.

Jednom ugra─Ĺen, Ytong termo blok nastavlja da zara─Ĺuje

Zgrada se zida samo jednom, ali se zato ra─Źuni za struju pla─çaju svakog meseca. Kako tro┼íkovi za grejanje i hla─Ĺenje postoju sve ve─çi, pitanje energetske efikasnosti postaje sve zna─Źajnije. U novoj situaciji, termoizolacija fasadnih zidova postaje naro─Źito va┼żna.

Upravo iz tog razloga investitori, projektanti i izvo─Ĺa─Źi sve vi┼íe zahtevaju primenu proverenih i celovitih re┼íenja za termoizolaciju fasadnih zidova. Razlog tome le┼żi u ─Źinjenici da je spolja┼ínji zid jedini nepromenljiv element na svakoj zgradi.┬áAko se gre┼íka na─Źini jednom, efekti ─çe se ose─çati tokom celog ┼żivotnog veka objekta. Zato se za spoljne zidove preporu─Źuje primena Ytong Termo blokova.

Zahvaljuju─çi zna─Źajnom dobitku u neto kvadraturi, odli─Źnoj termoizolaciji i brzini gradnje,┬áYtong Termo blokovi su sve ─Źe┼í─çi izbor investitora i projektanata ┼íirom Srbije. Njihova primena je naro─Źito zastupljena na velikim i slo┼żenim projektima, kao i na porodi─Źnim ku─çama. Kao takvi, oni su optimalno re┼íenje za izgradnju svih tipova energetski efikasnih objekata.

Fasadni zid od Ytong Termo blokova se izvodi izuzetno brzo, bez me┼íalice, bez pra┼íine i ┼íuta. Prednosti primene ovih blokova su mnogobrojne, a u┼íteda u neto kvadratima izdvaja se kao posebno korisna, naro─Źito kod velikih projekata. Kao ┼íto nam iskustva zadovoljnih klijenta to pokazuju, primena ovih sistema nudi vam mogu─çnost da┬ágradite i zaradite

Ukoliko ┼żelite da saznate vi┼íe o ovim blokovima i prednostima njihove primene,┬áXella stru─Źni tim vam stoji na raspolaganju.

xella logo