Connect with us
Enterijer

Poslovni studio koji podstiče na socijalizaciju

Objavljeno

:

Arhitektonska kompanija Woods Bagot dizajnirala je svoj novi poslovni studio u Melburnu s ciljem da podstakne svoje radnike na socijalizaciju. Melburnška kancelarija deo je globalne arhitektonske prakse ove firme, koja uključuje brojne ekspoziture širom planete – od Azije, preko Evrope do Severne Amerike.

Izgled poslovnog prostora, Melburn

Nove radne prostorije nalaze se u Little Collins ulici, u samom srcu gradske poslovne četvrti. Kancelarijskim prostorom koji se proteže na dva sprata dominiraju drvene grede, beton i čelik obojen u crno. Čitav koncept organizovan je oko promovisanja dve ideje – međusobne saradnje i prijateljstva.

Firma je inspiraciju za dizajn svog novog arhitektonskog studija pronašla na interesantnom mestu – u kuvaru Ferana Adrije, poznatog šefa kuhinje iz španskog restorana El Bulli. Feranova knjiga “Porodični obrok” ponudila je rešenje kako da se kompanijski ciljevi – kolegijalnost i socijalizacija – postignu u prijatnom radnom okruženju. Naime, knjiga prikazuje kako se zaposleni u restoranu El Bulli jednom dnevno okupljaju i uz obrok koji se sastoji od tri jela razmenjuju kreativne ideje i dnevna zapažanja.

’Srce’ je sinonim za ogromnu prostoriju u kojoj dominira drvena građa

’Srce’ je sinonim za ogromnu prostoriju u kojoj dominira drvena građa

Feranova ideja zajedničkog okupljanja i međusobno deljenje svakodnevnih iskustava inspirisala je arhitekte iz Woods Bagot-a da naprave “srce” svog poslovnog prostora, žilu kucavicu celokupne firme. Direktor i vođa projekta Bruno Mendes smatrao je da će upravo ovo mesto postati centralna prostorija svih zaposlenih, prostor u kojem se neguje i slavi duh zajedništva i kolegijalnosti.

’Srce’ je sinonim za ogromnu prostoriju u kojoj dominira drvena građa. U centralnom delu prostorije, počevši od visine poda, postavljene su krupne drvene grede poređane jedna iznad druge. Nivoi od greda zajedno predstavljaju nekonvencionalan prostor za sedenje. Koncept pomalo nalikuje tribinama u sportskim salama, ali je rezultat daleko lepši, komforniji i elegantniji.

Uzduž veličanstvene drvene građe protežu se stepenice koje vode do otvorene galerije. Celokupna kompozicija podseća na amfiteatar i odiše opuštenom atmosferom. Zbog toga nije ni čudo što je ovaj prostor za kratko vreme postao centralno mesto za neformalna okupljanja zaposlenih.

Zaposleni u Woods Bagot-u ‘srce’ studija opisuju kao tačku na kojoj se spajaju kancelarijski spratovi. Istovremeno, ovo mesto služi kao platforma za nadahnute govornike, prostor za održavanje filmskih večeri, pa čak i kao plesni podijum za igranke koje se održavaju petkom uveče.

Prostor za okupljanje stapa se sa prostorijom gde se radnicima poslužuje ručak, kao i sa mestima za rad dizajniranim prema konceptu otvorenog prostora. Otvorena radna mesta uključuju i sobe za sastanke koje su od ostatka prostorije izdvojene dekorativnom zavesom.

Izvor: www.dezeen.com

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno