Connect with us
Enterijer

Poslovni studio koji podstiče na socijalizaciju

Arhitektonska kompanija Woods Bagot dizajnirala je svoj novi poslovni studio u Melburnu s ciljem da podstakne svoje radnike na socijalizaciju. MelburnÅ”ka kancelarija deo je globalne arhitektonske prakse ove firme, koja uključuje brojne ekspoziture Å”irom planete ā€“ od Azije, preko Evrope do Severne Amerike.

Izgled poslovnog prostora, Melburn / foto: www.dezeen.com

Nove radne prostorije nalaze se u Little Collins ulici, u samom srcu gradske poslovne četvrti. Kancelarijskim prostorom koji se proteže na dva sprata dominiraju drvene grede, beton i čelik obojen u crno. Čitav koncept organizovan je oko promovisanja dve ideje ā€“ međusobne saradnje i prijateljstva.

Firma je inspiraciju za dizajn svog novog arhitektonskog studija pronaÅ”la na interesantnom mestu ā€“ u kuvaru Ferana Adrije, poznatog Å”efa kuhinje iz Å”panskog restorana El Bulli. Feranova knjiga ā€œPorodični obrokā€ ponudila je reÅ”enje kako da se kompanijski ciljevi ā€“ kolegijalnost i socijalizacija ā€“ postignu u prijatnom radnom okruženju. Naime, knjiga prikazuje kako se zaposleni u restoranu El Bulli jednom dnevno okupljaju i uz obrok koji se sastoji od tri jela razmenjuju kreativne ideje i dnevna zapažanja.

Feranova ideja zajedničkog okupljanja i međusobno deljenje svakodnevnih iskustava inspirisala je arhitekte iz Woods Bagot-a da naprave ā€œsrceā€ svog poslovnog prostora, žilu kucavicu celokupne firme. Direktor i vođa projekta Bruno Mendes smatrao je da će upravo ovo mesto postati centralna prostorija svih zaposlenih, prostor u kojem se neguje i slavi duh zajedniÅ”tva i kolegijalnosti.

ā€™Srceā€™ je sinonim za ogromnu prostoriju u kojoj dominira drvena građa. U centralnom delu prostorije, počevÅ”i od visine poda, postavljene su krupne drvene grede poređane jedna iznad druge. Nivoi od greda zajedno predstavljaju nekonvencionalan prostor za sedenje. Koncept pomalo nalikuje tribinama u sportskim salama, ali je rezultat daleko lepÅ”i, komforniji i elegantniji.

Uzduž veličanstvene drvene građe protežu se stepenice koje vode do otvorene galerije. Celokupna kompozicija podseća na amfiteatar i odiÅ”e opuÅ”tenom atmosferom. Zbog toga nije ni čudo Å”to je ovaj prostor za kratko vreme postao centralno mesto za neformalna okupljanja zaposlenih.

Zaposleni u Woods Bagot-u ā€˜srceā€™ studija opisuju kao tačku na kojoj se spajaju kancelarijski spratovi. Istovremeno, ovo mesto služi kao platforma za nadahnute govornike, prostor za održavanje filmskih večeri, pa čak i kao plesni podijum za igranke koje se održavaju petkom uveče.

Prostor za okupljanje stapa se sa prostorijom gde se radnicima poslužuje ručak, kao i sa mestima za rad dizajniranim prema konceptu otvorenog prostora. Otvorena radna mesta uključuju i sobe za sastanke koje su od ostatka prostorije izdvojene dekorativnom zavesom.

Izvor: www.dezeen.com