Connect with us
Arhitektura

Pogledajte pobedničko reŔenje zgrade Radničkog univerziteta u Novom Sadu

Kompanija „Vega Properties Radnički“ doo, iza koje stoji kompanija „Vega IT“, od nedavno je novi vlasnik zgrade nekadaÅ”njeg Radničkog univerziteta. Ova IT kompanija je u decembru proÅ”le godine raspisala konkurs za novi izgled zgrade Radničkog univerziteta u okviru kojeg su pozvali četiri poznata domaća biroa da dostave svoja reÅ”enja.

Pobedničko reÅ”enje za vizuelni izgled nekadaÅ”njeg Radničkog je projekat novosadskog arhitekte Lazara Kuzmanova. Lazar Kuzmanov, direktor arhitektonskog biroa „Kuzmanov and partners“ izjavio je da jeĀ idejni koncept nove arhitekture „Palate Vega Radnički“ upravo očuvanje identiteta objekta uz savremenu oblikovnu prepoznatljivost i koriŔćenje novih materijala i savremenih obloga.

Bitna vodilja kod formiranja idejnog reÅ”enja bila je zadržavanje vertikalnosti objekta kako bi se očuvala vitkost kompozicije. Uvođenje rama koji obuhvata objekat je imalo funkcionalni i oblikovni smisao. Tako koncipiran ram daje karakter objektu, uokviruje ga kao sliku, a opet funkcionalno pokriva elemente na fasadi. Sve to omogućava prepoznatljivost brenda koji gradi kompanija ‘Vega IT‘.Ā 

radnički

Foto: Vega IT / Pobedničko reŔenje za vizuelni izgled nekadaŔnjeg Radničkog je projekat novosadskog arhitekte Lazara Kuzmanova

Glavna membrana objekta je fasada od staklene zidne zavese koja podsecĢa na ritam i raspored otvora koje je nekada imala prethodna zgrada. Vertikalnost fasade zgrade je u kontri sa snažnim horizontalama koje se pomeraju u poređenju sa postojecĢim dimenzijama osnove i na taj način čine da prednja strana zgrade dobije potrebnu dinamiku.Ā Prozirna staklena fasada omogucĢava svima da osete ambijent enterijera i spolja, odnosno vidljiv je i sa ulice.

Kao doprinos zelenoj gradnji, ovo reÅ”enje omogucĢava uređenje objekta. Snažni čelični horizontali takođe su dizajnirani da budu za sadnju biljaka. Pogled na zgradu iz centra grada, odnosno iz ulice Modene, bio bi pokriven tom ā€žzelenom zavesomā€œ.

Atraktivan izgled predmeta sa minimalističkom arhitekturom daje utisak elegancije i na ovaj način, svojim istaknutim vizuelnim izgledom i estetikom omogucĢava prepoznatljivost brenda Vega IT“,Ā rekao je Lazar Kuzmanov.

ReŔenje arhitektonskog studia Synthesis Quatro

radnički

Foto: Vega IT / Synthesis Quatro idejno reŔenje

ā€žKroz arhitekturu ove zgrade želeli smo da otvorimo novo poglavlje futurističke arhitekture Srbije (Vojvodina).Ā Objekat svojimĀ  minimalističkim horizontalama i veličanstvenim čistim linijama čini mir između lokalne, autohtone arhitekture ovog regiona i međunarodnog dizajna nebodera. Kompleks podržava okolinu i odgovara umetničkom pristupu arhitektonskog dizajna.Ā Kao omaž zgradi ā€žRadničkog univerzitetaā€œ održali smo vidljivu konstrukciju kao deo fasade koja nas podsecĢa na proÅ”lost.Ā Vođeni konceptom energetske efikasnosti, posebnu pažnju posvetili smo naÅ”em izboru materijala. Želeli smo da ova zgrada bude u potpunosti od stakla i ostali smo dosledni u svojim uverenjima i vizijama.Ā Dubinskom analizom doÅ”li smo do reÅ”enja na koje smo zaista ponosni i vođeni energijom dobro organizovanog tima stvorili smo idejno reÅ”enje zgrade„, navode iz SQ studia.

ReŔenje arhitektonskog studia Remorker Architects

radnicki

Foto: Vega IT / Remorker Architects idejno reŔenje

NaÅ”e idejno reÅ”enje deli zgradu na dva dela. Prizemlje i prva dva sprata predstavljaju masivan temelj koji direktno komunicira sa ulicom i peÅ”acima i pokriven je folijom sa digitalnim otiskom. Ova velika kocka je ā€žnaglaÅ”enaā€œ masivnim ulaznim portalom koji se izuzetno ističe. Oblici trougla na fasadi koje bi ljudi sreli na ulazu pojavit cĢe se i na mnogim spratovima. Međutim, način na koji su ovi dizajnirani na ulaznom portalu viÅ”e ukazuje na estetiku fraktala nego na podovima zgrade. Kombinacija oblika trougla na nekim prozorima na fasadi zgrade stvara izvanrednu dinamiku koja privlači pažnju prolaznika koji pokuÅ”avaju da definiÅ”u potencijalno prisustvo ritma u tim nepravilnostima„, navode iz Remorker Architects studia.

ReŔenje arhitektonskog studia Zabriskie Studio

radnicki

Foto: Vega IT / Zabriski Studio idejno reŔenje

ā€œSvođenjem tog izraza na osnovne gradivne elemente koji naglaÅ”avaju osećaj slobode, uzbuđenja i inspirisanosti u unutraÅ”njem prostoru, objekat postaje prostorni znak (landmark) ā€“ Å”to je ultimativni izraz uspeÅ”nog i prepoznatljivog dizajna.ā€

ā€œCilj je bio i kreiranje jedinstvenog prostornog kvaliteta ā€“ doživljaja lebdenja nad gradom ā€“ najmoćnijeg i najdirektnijeg prostorno-psiholoÅ”kog efekta, koji može da se dovede u vezu sa pojmom vizionarstva.

Kako navode iz ove IT kompanije, sada, kada su odabrali dizajn, mogu precĢi na fazu # 2 rekonstrukcije zgrade i fazu # 3 stvaranja idejnog reÅ”enja za enterijer.