Connect with us
Arhitektura

Pogledajte pobedničko rešenje zgrade Radničkog univerziteta u Novom Sadu

radnicki univerzitet

Kompanija „Vega Properties Radnički“ doo, iza koje stoji kompanija „Vega IT“, od nedavno je novi vlasnik zgrade nekadašnjeg Radničkog univerziteta. Ova IT kompanija je u decembru prošle godine raspisala konkurs za novi izgled zgrade Radničkog univerziteta u okviru kojeg su pozvali četiri poznata domaća biroa da dostave svoja rešenja.

Pobedničko rešenje za vizuelni izgled nekadašnjeg Radničkog je projekat novosadskog arhitekte Lazara Kuzmanova. Lazar Kuzmanov, direktor arhitektonskog biroa „Kuzmanov and partners“ izjavio je da je idejni koncept nove arhitekture „Palate Vega Radnički“ upravo očuvanje identiteta objekta uz savremenu oblikovnu prepoznatljivost i korišćenje novih materijala i savremenih obloga.

Bitna vodilja kod formiranja idejnog rešenja bila je zadržavanje vertikalnosti objekta kako bi se očuvala vitkost kompozicije. Uvođenje rama koji obuhvata objekat je imalo funkcionalni i oblikovni smisao. Tako koncipiran ram daje karakter objektu, uokviruje ga kao sliku, a opet funkcionalno pokriva elemente na fasadi. Sve to omogućava prepoznatljivost brenda koji gradi kompanija ‘Vega IT‘. 

radnički

Foto: Vega IT / Pobedničko rešenje za vizuelni izgled nekadašnjeg Radničkog je projekat novosadskog arhitekte Lazara Kuzmanova

Glavna membrana objekta je fasada od staklene zidne zavese koja podseća na ritam i raspored otvora koje je nekada imala prethodna zgrada. Vertikalnost fasade zgrade je u kontri sa snažnim horizontalama koje se pomeraju u poređenju sa postojećim dimenzijama osnove i na taj način čine da prednja strana zgrade dobije potrebnu dinamiku. Prozirna staklena fasada omogućava svima da osete ambijent enterijera i spolja, odnosno vidljiv je i sa ulice.

Kao doprinos zelenoj gradnji, ovo rešenje omogućava uređenje objekta. Snažni čelični horizontali takođe su dizajnirani da budu za sadnju biljaka. Pogled na zgradu iz centra grada, odnosno iz ulice Modene, bio bi pokriven tom „zelenom zavesom“.

Atraktivan izgled predmeta sa minimalističkom arhitekturom daje utisak elegancije i na ovaj način, svojim istaknutim vizuelnim izgledom i estetikom omogućava prepoznatljivost brenda Vega IT“, rekao je Lazar Kuzmanov.

Rešenje arhitektonskog studia Synthesis Quatro

radnički

Foto: Vega IT / Synthesis Quatro idejno rešenje

Kroz arhitekturu ove zgrade želeli smo da otvorimo novo poglavlje futurističke arhitekture Srbije (Vojvodina). Objekat svojim  minimalističkim horizontalama i veličanstvenim čistim linijama čini mir između lokalne, autohtone arhitekture ovog regiona i međunarodnog dizajna nebodera. Kompleks podržava okolinu i odgovara umetničkom pristupu arhitektonskog dizajna. Kao omaž zgradi „Radničkog univerziteta“ održali smo vidljivu konstrukciju kao deo fasade koja nas podseća na prošlost. Vođeni konceptom energetske efikasnosti, posebnu pažnju posvetili smo našem izboru materijala. Želeli smo da ova zgrada bude u potpunosti od stakla i ostali smo dosledni u svojim uverenjima i vizijama. Dubinskom analizom došli smo do rešenja na koje smo zaista ponosni i vođeni energijom dobro organizovanog tima stvorili smo idejno rešenje zgrade„, navode iz SQ studia.

Rešenje arhitektonskog studia Remorker Architects

radnicki

Foto: Vega IT / Remorker Architects idejno rešenje

Naše idejno rešenje deli zgradu na dva dela. Prizemlje i prva dva sprata predstavljaju masivan temelj koji direktno komunicira sa ulicom i pešacima i pokriven je folijom sa digitalnim otiskom. Ova velika kocka je „naglašena“ masivnim ulaznim portalom koji se izuzetno ističe. Oblici trougla na fasadi koje bi ljudi sreli na ulazu pojavit će se i na mnogim spratovima. Međutim, način na koji su ovi dizajnirani na ulaznom portalu više ukazuje na estetiku fraktala nego na podovima zgrade. Kombinacija oblika trougla na nekim prozorima na fasadi zgrade stvara izvanrednu dinamiku koja privlači pažnju prolaznika koji pokušavaju da definišu potencijalno prisustvo ritma u tim nepravilnostima„, navode iz Remorker Architects studia.

Rešenje arhitektonskog studia Zabriskie Studio

radnicki

Foto: Vega IT / Zabriski Studio idejno rešenje

“Svođenjem tog izraza na osnovne gradivne elemente koji naglašavaju osećaj slobode, uzbuđenja i inspirisanosti u unutrašnjem prostoru, objekat postaje prostorni znak (landmark) – što je ultimativni izraz uspešnog i prepoznatljivog dizajna.”

“Cilj je bio i kreiranje jedinstvenog prostornog kvaliteta – doživljaja lebdenja nad gradom – najmoćnijeg i najdirektnijeg prostorno-psihološkog efekta, koji može da se dovede u vezu sa pojmom vizionarstva.

Kako navode iz ove IT kompanije, sada, kada su odabrali dizajn, mogu preći na fazu # 2 rekonstrukcije zgrade i fazu # 3 stvaranja idejnog rešenja za enterijer.