Connect with us
Arhitektura

Projekat srpskog arhitekte na Bijenalu arhitekture u Seulu

Projekat beogradskog arhitekte Danila Dangubi─ça ÔÇťSamoodr┼żivi gradÔÇŁ izabran u velikoj konkurenciji da predstavlja Srbiju na Bijenalu arhitekture u Seulu, u septembru 2021. godine. Njegov rad bi─çe izlo┼żen uz jo┼í 39 radova, odabranih od 1.440 prispelih na konkurs iz celog sveta.

Dangubi─çev arhitektonski studio Danilo Dangubi─ç Architects izradio je projekat samoodr┼żivog Beograda, a jedna od podtema bila je kako iskoristiti podzemni deo.

trg

Trg u Palmoti─çevoj i pijaca ispod

ÔÇô Osnovna tema je bila ÔÇťSamoodr┼żivi gradÔÇŁ, grad koji ima kapacitet da opstane i nastavi da ┼żivi uprkos svemu ┼íto mu se de┼íava. U tome sam apsolutno prepoznao Beograd. Ru┼íen i osvajan 44 puta za 1.100 godina. Prelazio je iz ruke u ruku, stradao u bombardovanjimaÔÇŽ A jedna od podtema bila je kapacitet arhitekata i arhitekture da iskoriste podzemni deo, zemlju kao prostor za gradnju. Izabrao sam ba┼í nju, jer se Beograd kad god je bio u problemu vra─çao svojoj utrobi. Silazio u svoje lagume, pe─çine i napu┼ítene rudnike. Beograd ┼żivi sa svojom utrobom – obja┼ínjava Dangubi─ç, koji u┼żurbano radi, kako bi do septembra njegov studio stigao da proizvede svu potrebnu dokumentaciju:

tunel

Ulazak u tunel iz pravca Gavrila Principa

Radimo mnogo i brzo na izradi video materijala, zatim materijala za knjigu i za samu izlo┼żbu, koja ─çe u Beogradu biti odr┼żana u isto vreme kada i u Seulu. Ovo je veliki zna─Źaj za na┼í studio i mlade kolege, ali i za Srbiju – ka┼że Dangubi─ç.

Danilo Dangubi─ç se obrazovao u inostranstvu. U Americi je, na Drury UniverzitetuÔÇŁ zavr┼íio osnovne studije arhitekture, a u Londonu je diplomirao na Architectural Association, najstarijoj nezavisnoj ┼íkoli arhitekture u Velikoj Britaniji i jednoj od najpresti┼żnijih i najkonkurentnijih na svetu, gde je i predavao nakon zavr┼íenih studija.

Dvorište OŠ Drinka Pavlović

Dvorište OŠ Drinka Pavlović

Bijenale u Seulu

Seulski bijenale je jedna od najzna─Źajnijih manifestacija arhitekture u svetu ove godine, a pored bijenala arhitekture u Veneciji, ─îikagu i Pekingu, spada u red najpresti┼żnijih institucija na kojima se prikazuju dostignu─ça u arhitekturi.

Tema ovogodi┼ínjeg bijenala, ─Źiji je direktor francuski arhitekta Dominik Pero, koji je li─Źno izabrao projekat na┼íeg arhitekte, je „Odr┼żivi grad“, odnosno kapacitet grada da se iznese sa svim izazovima i rapidnim promenama koje se de┼íavaju.

Danilo Dangubi─ç, arhitekta

Danilo Dangubi─ç, arhitekta

Biografija

Danilo Dangubi─ç je srpski arhitekta, obrazovan u inostranstvu. U Americi je, na Univerzitetu Druri (Drury Unversity), zavr┼íio osnovne studije arhitekture, a u Londonu je 1999. godine diplomirao na Arhitektonskom fakultetu ÔÇťArchitectural AssociationÔÇŁ, najstarijoj nezavisnoj ┼íkoli arhitekture u Velikoj Britaniji i jednoj od najpresti┼żnijih i najkonkurentnijih na svetu, gde je i predavao nakon zavr┼íenih studija.

Dangubi─ç je predavao na brojnim univerzitetima i izlagao na Baumer-ovom simpozijumu za istaknute mlade arhitekte na Dr┼żavnom univerzitetu Ohio, Arhitektonska ┼íkola Knovlton. Danilo je bio ─Źlan komisije za ocenu RIBA koja je dodeljivala RIBA sertifikat Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Danilo Dangubi─ç je 2015. Godine osnovao arhitektonski biro Danilo Dangubi─ç Architects u Beogradu. To je beogradski studio za arhitekturu u kojoj radi vi┼íe od 20 mladih i talentovanih arhitekata. Ubrzo se etablirao kao dinami─Źni studio koji pru┼ża usluge u domenu dizajna, projektovanja, proizvodnje i realizacije projekata razli─Źitog opsega i slo┼żenosti. Sa talentovanim mladim arhitektama i laboratorijima za digitalnu proizvodnju, vodec╠üi je arhitektonski studio u Srbiji posvec╠üen istra┼żivanju i nastojanjima savremene arhitekture.

Autor je projekata objekata kulture, poslovanja i stanovanja me─Ĺu kojima je i nedavno realizovan i stambeno-poslovni objekat SK12 Koncept ┼żivota u Pan─Źevu. U januaru 2021. godine je svetski poznati arhitekta i direktor seulskog Bijenala arhitekture i urbanizma ÔÇô Domink Pero, me─Ĺu 1.400 prostiglih radova za svetsku izlo┼żbu Bijenala, koja ─çe se u Seulu odr┼żati u septembru 2021. godine, izabran Dangubi─çev projekat na temu ÔÇťSamoodr┼żivi gradÔÇŁ me─Ĺu 40 projekata iz ─Źitavog sveta. Dangubu─ç ─çe u septembru 2021. godine u Seulu predstavljati na┼íu zemlju.