Connect with us

Arhitektura

Projekat srpskog arhitekte na Bijenalu arhitekture u Seulu

Objavljeno

:

Danilo Dangubić, arhitekta

Projekat beogradskog arhitekte Danila Dangubića “Samoodrživi grad” izabran u velikoj konkurenciji da predstavlja Srbiju na Bijenalu arhitekture u Seulu, u septembru 2021. godine. Njegov rad biće izložen uz još 39 radova, odabranih od 1.440 prispelih na konkurs iz celog sveta.

Dangubićev arhitektonski studio Danilo Dangubić Architects izradio je projekat samoodrživog Beograda, a jedna od podtema bila je kako iskoristiti podzemni deo.

trg

Trg u Palmotićevoj i pijaca ispod

Osnovna tema je bila “Samoodrživi grad”, grad koji ima kapacitet da opstane i nastavi da živi uprkos svemu što mu se dešava. U tome sam apsolutno prepoznao Beograd. Rušen i osvajan 44 puta za 1.100 godina. Prelazio je iz ruke u ruku, stradao u bombardovanjima… A jedna od podtema bila je kapacitet arhitekata i arhitekture da iskoriste podzemni deo, zemlju kao prostor za gradnju. Izabrao sam baš nju, jer se Beograd kad god je bio u problemu vraćao svojoj utrobi. Silazio u svoje lagume, pećine i napuštene rudnike. Beograd živi sa svojom utrobom – objašnjava Dangubić, koji užurbano radi, kako bi do septembra njegov studio stigao da proizvede svu potrebnu dokumentaciju:

tunel

Ulazak u tunel iz pravca Gavrila Principa

Radimo mnogo i brzo na izradi video materijala, zatim materijala za knjigu i za samu izložbu, koja će u Beogradu biti održana u isto vreme kada i u Seulu. Ovo je veliki značaj za naš studio i mlade kolege, ali i za Srbiju – kaže Dangubić.

Danilo Dangubić se obrazovao u inostranstvu. U Americi je, na Drury Univerzitetu” završio osnovne studije arhitekture, a u Londonu je diplomirao na Architectural Association, najstarijoj nezavisnoj školi arhitekture u Velikoj Britaniji i jednoj od najprestižnijih i najkonkurentnijih na svetu, gde je i predavao nakon završenih studija.

Dvorište OŠ Drinka Pavlović

Dvorište OŠ Drinka Pavlović

Bijenale u Seulu

Seulski bijenale je jedna od najznačajnijih manifestacija arhitekture u svetu ove godine, a pored bijenala arhitekture u Veneciji, Čikagu i Pekingu, spada u red najprestižnijih institucija na kojima se prikazuju dostignuća u arhitekturi.

Tema ovogodišnjeg bijenala, čiji je direktor francuski arhitekta Dominik Pero, koji je lično izabrao projekat našeg arhitekte, je „Održivi grad“, odnosno kapacitet grada da se iznese sa svim izazovima i rapidnim promenama koje se dešavaju.

Danilo Dangubić, arhitekta

Danilo Dangubić, arhitekta

Biografija

Danilo Dangubić je srpski arhitekta, obrazovan u inostranstvu. U Americi je, na Univerzitetu Druri (Drury Unversity), završio osnovne studije arhitekture, a u Londonu je 1999. godine diplomirao na Arhitektonskom fakultetu “Architectural Association”, najstarijoj nezavisnoj školi arhitekture u Velikoj Britaniji i jednoj od najprestižnijih i najkonkurentnijih na svetu, gde je i predavao nakon završenih studija.

Dangubić je predavao na brojnim univerzitetima i izlagao na Baumer-ovom simpozijumu za istaknute mlade arhitekte na Državnom univerzitetu Ohio, Arhitektonska škola Knovlton. Danilo je bio član komisije za ocenu RIBA koja je dodeljivala RIBA sertifikat Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Danilo Dangubić je 2015. Godine osnovao arhitektonski biro Danilo Dangubić Architects u Beogradu. To je beogradski studio za arhitekturu u kojoj radi više od 20 mladih i talentovanih arhitekata. Ubrzo se etablirao kao dinamični studio koji pruža usluge u domenu dizajna, projektovanja, proizvodnje i realizacije projekata različitog opsega i složenosti. Sa talentovanim mladim arhitektama i laboratorijima za digitalnu proizvodnju, vodeći je arhitektonski studio u Srbiji posvećen istraživanju i nastojanjima savremene arhitekture.

Autor je projekata objekata kulture, poslovanja i stanovanja među kojima je i nedavno realizovan i stambeno-poslovni objekat SK12 Koncept života u Pančevu. U januaru 2021. godine je svetski poznati arhitekta i direktor seulskog Bijenala arhitekture i urbanizma – Domink Pero, među 1.400 prostiglih radova za svetsku izložbu Bijenala, koja će se u Seulu održati u septembru 2021. godine, izabran Dangubićev projekat na temu “Samoodrživi grad” među 40 projekata iz čitavog sveta. Dangubuć će u septembru 2021. godine u Seulu predstavljati našu zemlju.

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvajamo

Popularno