Connect with us
Enterijer

Materijali za dečije prostore – pluta i vinil

Prostorima u kojima borave deca se uvek pridaje mnogo pažnje, i to sa razlogom. Najmlađi spadaju u najosetljiviju, ali i najzahtevniju grupu korisnika prostora. U prostorima u kojima borave deca podne površine će morati biti u stanju da podnesu veliko habanje, da budu otporni na fleke i prljanja i da se lako održavaju.

Podovi za prostore za decu moraju da budu otporni na mikroorganizme koji se često mogu naći na dečijim igračkama – bakterije i viruse. Takođe, potrebno je da podne površine ne privlače alergene i insekte jer oni mogu biti čest pratilac dečijih aktivnosti. Pošto dečije igre i aktivnosti često mogu biti veoma žustre i energične otpornost površine na habanje je apsolutno neophodna jer će se u suprotnom na podu vrlo brzo primetiti ogrebotine, ulegnuća i oštećenja. Ovo se posebno odnosi na prostore u kojima boravi veći broj dece.

Takođe, u slučaju eventualnog oštećenja neophodno je da podna površina ima mogućnost lake i brze popravke ili krpljenja. U slučaju dečijih prostora pod će imati i ulogu zvučne, ali i termoizolacione barijere tako da je i ovo bitna karakteristika površine u prostorima u kojima borave deca. U prostorima za decu se, takođe, očekuje mnogo trčanja, aktivnosti, ali i padova i zbog ovoga je neophodno da podna površina ne bude tvrda.

Ovo su sve karakteristike poželjne, možemo slobodno reći i neophodne, za podne površine u prostorima predviđenim za boravak i aktivnosti dece. U ovom tekstu će biti govora o tri vrste poda koji imaju sve ove karakteristike: linoleumu, vinilu i pluti.

Linoleum je uvek dobar odabir zbog svoje prirodnosti

Linoleum je u potpunosti prirodan pod

LINOLEUM je pod koji je u upotrebi skoro dva veka. Generacije rođene početkom 80-ih i ranije, a posebno generacije naših baka i prabaka, su imale mnogo prilika da se susretnu sa ovom vrstom podne površine jer je linoleum ranije bio veoma popularan da bi poslednjih decenija na njegovo mesto došle neke nove vrste podova.

Međutim, zbog izuzetnih karakteristika linoleuma, danas smo svedoci njegovog povratka i to na velika vrata. Linoleum je u potpunosti prirodan pod načinjen od materijala kao što je laneno ulje, borove smole, mlevena prašina od plute ili drvenog brašna. Zahvaljujući prirodnim uljima i borovim smolama linoleum ima antibakterijska i fungicidna svojstva. Prilikom čišćenja i održavanja linoleuma nije potrebno koristiti nikakve hemikalije, naprotiv – nepoželjno je.

Prebrisavanje površine vlažnom krpom je sasvim dovoljno da bi se pod održavao. Istovremeno, linoleum je otporan na habanje, ali i na fleke i zaprljanja koja se u prostorima za decu često dešavaju. Zahvaljujući svom sastavu a posebno smolama i lanenom ulju, linoleum veoma povoljno utiče na kvalitet vazduha u prostoru i predstavlja odličan izbor za decu koja eventualno pate od alergija ali i za sve ostale korisnike prostora.

Ostatak teksta o materijalima za prostor za decu pročitajte na sledećem LINKU.

Deo teksta preuzet sa stranice: www.podovi.org