Connect with us
Enterijer

Materijali za de─Źije prostore – pluta i vinil

Prostorima u kojima borave deca se uvek pridaje mnogo pa┼żnje, i to sa razlogom. Najmla─Ĺi spadaju u najosetljiviju, ali i najzahtevniju grupu korisnika prostora. U prostorima u kojima borave deca podne povr┼íine ─çe morati biti u stanju da podnesu veliko habanje, da budu otporni na fleke i prljanja i da se lako odr┼żavaju.

Podovi za prostore za decu moraju da budu otporni na mikroorganizme koji se ─Źesto mogu na─çi na de─Źijim igra─Źkama ÔÇô bakterije i viruse. Tako─Ĺe, potrebno je da podne povr┼íine ne privla─Źe alergene i insekte jer oni mogu biti ─Źest pratilac de─Źijih aktivnosti. Po┼íto de─Źije igre i aktivnosti ─Źesto mogu biti veoma ┼żustre i energi─Źne otpornost povr┼íine na habanje je apsolutno neophodna jer ─çe se u suprotnom na podu vrlo brzo primetiti ogrebotine, ulegnu─ça i o┼íte─çenja. Ovo se posebno odnosi na prostore u kojima boravi ve─çi broj dece.

Tako─Ĺe, u slu─Źaju eventualnog o┼íte─çenja neophodno je da podna povr┼íina ima mogu─çnost lake i brze popravke ili krpljenja. U slu─Źaju de─Źijih prostora pod ─çe imati i ulogu zvu─Źne, ali i termoizolacione barijere tako da je i ovo bitna karakteristika povr┼íine u prostorima u kojima borave deca. U prostorima za decu se, tako─Ĺe, o─Źekuje mnogo tr─Źanja, aktivnosti, ali i padova i zbog ovoga je neophodno da podna povr┼íina ne bude tvrda.

Ovo su sve karakteristike po┼żeljne, mo┼żemo slobodno re─çi i neophodne, za podne povr┼íine u prostorima predvi─Ĺenim za boravak i aktivnosti dece. U ovom tekstu ─çe biti govora o tri vrste poda koji imaju sve ove karakteristike: linoleumu, vinilu i pluti.

Linoleum je uvek dobar odabir zbog svoje prirodnosti

Linoleum je u potpunosti prirodan pod

LINOLEUM je pod koji je u upotrebi skoro dva veka. Generacije ro─Ĺene po─Źetkom 80-ih i ranije, a posebno generacije na┼íih baka i prabaka, su imale mnogo prilika da se susretnu sa ovom vrstom podne povr┼íine jer je linoleum ranije bio veoma popularan da bi poslednjih decenija na njegovo mesto do┼íle neke nove vrste podova.

Me─Ĺutim, zbog izuzetnih karakteristika linoleuma, danas smo svedoci njegovog povratka i to na velika vrata. Linoleum je u potpunosti prirodan pod na─Źinjen od materijala kao ┼íto je laneno ulje, borove smole, mlevena pra┼íina od plute ili drvenog bra┼ína. Zahvaljuju─çi prirodnim uljima i borovim smolama linoleum ima antibakterijska i fungicidna svojstva. Prilikom ─Źi┼í─çenja i odr┼żavanja linoleuma nije potrebno koristiti nikakve hemikalije, naprotiv ÔÇô nepo┼żeljno je.

Prebrisavanje povr┼íine vla┼żnom krpom je sasvim dovoljno da bi se pod odr┼żavao. Istovremeno, linoleum je otporan na habanje, ali i na fleke i zaprljanja koja se u prostorima za decu ─Źesto de┼íavaju. Zahvaljuju─çi svom sastavu a posebno smolama i lanenom ulju, linoleum veoma povoljno uti─Źe na kvalitet vazduha u prostoru i predstavlja odli─Źan izbor za decu koja eventualno pate od alergija ali i za sve ostale korisnike prostora.

Ostatak teksta o materijalima za prostor za decu pro─Źitajte na slede─çem LINKU.

Deo teksta preuzet sa stranice: www.podovi.org