Connect with us
Novosti

54. Me─Ĺunarodni kongres i izlo┼żba o KGH

54. Me─Ĺunarodni Kongres i izlo┼żba o KGH odr┼ża─çe se u periodu od 6. do 8. decembra na Beogradskom Sajmu

U Beograd dolaze vrhunska imena nauke i struke u oblasti klimatizacije, grejanja i hla─Ĺenja

Kako je po─ŹeloÔÇŽ

Dru┼ítvo za klimatizaciju, grejanje i hla─Ĺenje, pri Savezu ma┼íinskih i elektrotehni─Źkih in┼żenjera i tehni─Źara Srbije (SMEITS) osnovano je 1971. godine ÔÇô godinu dana posle prvog Seminara o klimatizaciji. Taj prvi skup organizovala je grupa entuzijasta na ─Źelu sa Branislavom Todorovi─çem, tada docentom na Ma┼íinskom fakultetu u Beogradu. Profesor Todorovi─ç i danas uspe┼íno vodi Dru┼ítvo, organizaciju Me─Ĺunarodnog kongresa i izlo┼żbe o KGH i ure─Ĺuje ─Źasopis ÔÇ×KGHÔÇť.

Od 1971. zadr┼żana je forma: me─Ĺunarodni kongres, prate─ça izlo┼żba i tromese─Źni ─Źasopis ÔÇ×KGHÔÇť.

Na Kongresu govore svetski stru─Źnjaci iz zemlje i celog sveta sa kojima se ─Źelnici Dru┼ítva sre─çu na me─Ĺunarodnim skupovima ┼íirom sveta. Oni pi┼íu i za ─Źasopis ÔÇ×KGHÔÇť, koji raznim rubrikama pokriva mnoge teme nauke i struke: 90 dana KGH, Intervju, Tematski ─Źlanci, Standardizacija, Preporu─Źujemo va┼íoj pa┼żnjiÔÇŽ Stranice ─Źasopisa otvorene su i za tekstove firmi ÔÇô suizdava─Źa.

─îelnici Dru┼ítva i njegovi ─Źlanovi sa ponosom isti─Źu da ─Źasopis od osnivanja izlazi redovno, da se skup organizuje svake godine, bez obzira na restrikcije struje, hladne radijatore u Sava centru, ili na sankcije i bombardovanje.

Kongres svake godine prati izlo┼żba koju ─Źine firme koje se bave projektovanjem, izvo─Ĺenjem, odr┼żavanjem, uvozom, izvozom u oblasti klimatizacije, grejanja i hla─Ĺenja. Tu su, jedni uz druge, male porodi─Źne firme sa par zaposlenih, a pored njih ÔÇô multinacionalne kompanije sa hiljadama radnika ┼íirom sveta. Veli─Źina ┼ítandova je sli─Źna, bez obzira kolika je firma, ┼íto izlo┼żbi daje prijatnu, doma─çinsku atmosferu.

Prvih nekoliko godina Kongres je menjao mesto odr┼żavanja: od Gra─Ĺevinskog centra, Ma┼íinskog fakulteta, Doma in┼żenjera i tehni─Źara, da bi godinu dana po otvaranju Sava centra, od 1978. Me─Ĺunarodni kongres i izlo┼żba o KGH 41 godinu bio odr┼żavan u tom prostoru. Jubilarni 50. skup bio je poslednji u starom Sava centru. Posle jednog virtuelnog skupa, 2020. i dva skupa u Belexpocentru, skup se ove godine seli u Halu 4 Beogradskog sajma.

Rado se se─çamo najeminentnijih nau─Źnika iz sveta, koji su nam dolazili kao gosti. Kao jedan od prvih, bio nam je profesor berlinskog Univerziteta, sa tada vode─çeg evropskog Ri─Źelovog Instituta profesor Esdorn. Bili su nam gosti i Billington, predsednik Engleske organizacije BSRIA, profesor Steimle, iz Nema─Źke, kasnije prvi ─Źovek Me─Ĺunarodnog instituta za hla─Ĺenje, a bio nam je i prvi predsednik i sekretar Evropske asocijacije za KGH struku, gospodin Majer iz Holandije. Profesor Fanger, verovatno najpoznatije ime u istra┼żivanju najpovoljnijih uslova sredine u kojoj boravi ─Źovek, bio je predava─Ź vi┼íe puta. Veliki broj poznatih autora knjiga iz oblasti termotehnike dolazio nam je iz drugih zemalja: Arpad Mackasi iz Ma─Ĺarske, profesor Stecker iz Amerike, Lebrun iz Belgije i mnogi drugi. Uz njih uvek su dolazili i predstavnici najpoznatijih proizvo─Ĺa─Źa i to ba┼í stru─Źnjaci iz njihovih razvojnih odeljenja i laboratorija: iz fabrike automatske opreme ÔÇ×SauterÔÇť iz ┼ávajcarske, gospodin Junker, autor poznate knjige iz te oblasti, pa istra┼żiva─Źi fabrika TROX, ÔÇ×CarrierÔÇť, ÔÇ×WestinghouseÔÇť, ÔÇ×DanfossÔÇť, ÔÇ×NickelÔÇť, ÔÇ×LTGÔÇť, ÔÇ×Swenska Fl├ĄktÔÇť i drugih.

U 2010. godini Dru┼ítvo je ostvarilo saradnju sa tada┼ínjim Ministarstvom za┼ítite ┼żivotne sredine i prostornog planiranja i UNEP-om na sprovo─Ĺenju Montrealskog protokola. Izme─Ĺu ostalih aspekata saradnje, na Kongresu je redovan forum pod naslovom Pobolj┼íanje energetske efikasnosti u novim tehnologijama hla─Ĺenja pogodnim za o─Źuvanje klimatskih uslova i ozonskog omota─Źa, zatim rubrika Ozonske strane u svakom broju ─Źasopisa ÔÇ×KGHÔÇť koja na dva jezika donosi najnovije vesti iz te oblasti.

Dru┼ítvo je ─Źlan velikih me─Ĺunarodnih organizacija: Ameri─Źkog dru┼ítva in┼żenjera za grejanje, hla─Ĺenje i klimatizaciju ÔÇô ASHRAE, Evropske federacije nacionalnih udru┼żenja za KGH ÔÇô REHVA, Me─Ĺunarodnog instituta za hla─Ĺenje ÔÇô IIR, Evropske asocijacije za toplotne pumpe ÔÇô EHPAÔÇŽ gde ─Źlanovi Dru┼ítva imaju veliki ugled.

Velika energija vode─çih ─Źlanova Dru┼ítva privla─Źi i zadr┼żava brojne firme ÔÇô doma─çe i strane. Poznata je izjava direktora nema─Źkog TROX-a, davne 1978. godine kada je zahvalio prof. Torodovi─çu ┼íto na jedno mesto dovede celu Jugoslaviju. Ta kompanija ove godine obele┼żava 45 godina u─Źe┼í─ça i podr┼íke Dru┼ítvu za KGH Srbije.

Nebrojena su postrojenja u zemlji i svetu koja su projektovali i izgradili ─Źlanovi Dru┼ítva za KGH Srbije. U svetu je poznata termotehni─Źka instalacija na ÔÇ×Slovenskoj pla┼żiÔÇť koju je UNESCO/FAO, 1985. godine, proglasio osnovnim sistemom za analizu performansi u okviru programa dugoro─Źnog pra─çenja pona┼íanja velikih solarnih sistema. Sistem besprekorno radi i danas. O─Źuvanje Hilandarske biblioteke omogu─çili su ─Źlanovi Dru┼ítva svojim volonterskim radom i donacijama u opremi.

Studentski program

Dru┼ítvo za KGH Srbije veliku pa┼żnju posve─çuje studentima starijih godina ma┼íinskih fakulteta u zemlji i regionu. Vi┼íe stotina studenata svake godine organizovano dolazi na skupove o KGH, gde ih ─Źeka poseban program, upoznavanje sa firmama, gde ─çe raditi kad zavr┼íe studije, a od pre nekoliko godina organizuje se Nacionalno studentsko takmi─Źenje ─Źiji pobednik predstavlja svoj fakultet, Dru┼ítvo za KGH Srbije i Republiku Srbiju na REHVA-inom studentskom takmi─Źenju.

54.Me─Ĺunarodni kongres i izlo┼żba o KGH

U 2023. godini Me─Ĺunarodni kongres i izlo┼żba o KGH vra─ça se na desnu obalu Save. U Hali 4 Beogradskog sajma na programu ─çe biti vi┼íe od 100 izlaganja, u┼żivo, hibridno, ili na zahtev. Govori─çe stru─Źnjaci iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Gr─Źke, Rumunije, Turske, BelgijeÔÇŽ Poseban deo programa ─Źine prezentacije glavnih sponzora koji ─çe, osim predstavljanja svojih firmi, govoriti i o najnovijim dostignu─çima u struci KGH.

Na više od 140 štandova firme iz zemlje i sveta prikazaće proizvode i dostignuća u oblasti KGH.

Za vreme tradicionalne Sve─Źane ve─Źere, drugog dana skupa, Dru┼ítvo za KGH Srbije dodeljuje godi┼ínja priznanja ÔÇô Plaketu KGH, Medalju KGH, progla┼íava najbolji rad u ─Źasopisu ÔÇ×KGHÔÇť u teku─çoj godini, uru─Źuje i zahvalnice firmama za vi┼íegodi┼ínju podr┼íku Dru┼ítvu.

Struka klimatizacije, grejanja i hla─Ĺenja svoj kalendar meri od kongresa do kongresa.

Dobrodo┼íli na 54. Me─Ĺunarodni kongres i izlo┼żbu o KGH, 6ÔÇô8. decembra 2023, Hala 4 Beogradskog sajma.

Više informcija na www.kgh-kongres.rs

Društvo za KGH Srbija logo

SMEITS logo

Savez ma┼íinskih i elektrotehni─Źkih in┼żenjera i tehni─Źara Srbije (SMEITS)

Društvo za KGH Srbije pri SMEITS
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
T. +381 11 3230 041
office@smeits.rs
www.smeits.rs