Connect with us
Enterijer

Sigurnosna vrata – ┼íta sve treba za┼ítititi?

Sigurnosna vrata i re┼íetke imaju veoma ┼íiroku upotrebu, koriste se kako na privatnim tako i na javnim objektima. Me─Ĺutim, iako imaju mno┼ítvo uloga, njihova primarna funkcija je da za┼ítite prostor i posed od obijanja i provala. Pojedina oja─Źana vrata ili prozori slu┼że kao za┼ítita od po┼żara ili imaju neku drugu za┼ítitnu funkciju, ali je oja─Źanje naj─Źe┼í─çe prisutno radi za┼ítite poseda.

Sigurnosna vrata i re┼íetke dolaze u mnogo oblika i njihov dizajn kao i tehnike i tehnologije pomo─çu kojih vr┼íe svoju funkciju su razli─Źite. Odabir pravog sistema najvi┼íe zavisi od funkcije prostora na kojem ─çe ova vrata biti ugra─Ĺena. Poslovni prostori i javne zgrade mogu ÔÇ×─ŹuvatiÔÇť razli─Źite vrste podataka i imovine od privatnih prostora i zahtevaju druga─Źiji pristup od privatnih prostora i samim tim druga─Źije sisteme.

Kada se govori o sigurnosnim vratima i sistemima ovo se mo┼że odnositi na mnogo razli─Źitih na─Źina ÔÇ×osiguravanjaÔÇť prostora. U prvom redu to su raznovrsne brave i drugi sistemi nadogradnje koji dodatno osiguravaju sama vrata. Tu su, zatim, specijalna oja─Źanja koja su deo samih vrata; uz ova oja─Źanja se naj─Źe┼í─çe javlja poseban sistem brava koje su tako─Ĺe posebno oja─Źane. Uz sama vrata ili prozore mogu se javiti i re┼íetke kao elementi koje ─Źine prostor bezbednim, a u poslednje vreme se mo┼że primetiti trend ugradnje sigurnosnih panela, posebno na komercijalnim objektima. Ovi paneli su pokretni tako da se mogu otvoriti tokom radnog vremena i zatvoriti kada se i sam poslovni prostor zatvori.

Naravno, sigurnosna vrata, kao i ┼íto im samo ime ka┼że moraju ispuniti kriterijume sigurnosti, a na koji na─Źin pro─Źitajte na slede─çem LINKU.

Sigurnosna vrata

Deo teksta preuzet sa potrala: www.prozorivrata.com