Connect with us
Arhitektura

Enterijer koji pru┼ża ose─çaj komfora i prijatnosti

  • Naziv projekta: Sedi┼íte CBS International d.o.o.
  • Lokacija: Airport City, Beograd
  • Godina projektovanja: 2021.
  • Godina realizacije: 2022.┬á
  • Autor projekta i dizajna: CBS International d.o.o.
  • Projektanti: Silvija ─Éuri─ç, Ana Popovi─ç i An─Ĺelka┬áMarkovi─ç
  • Izvo─Ĺa─Źi/saradnici: Nitea, Delight, Abbott, Tarket,┬áStudio M i Nova Natura
  • Fotografija: Milo┼í Martinovi─ç

Glavna ideja dizajna je bila kreiranje savremene kancelarije gde dominiraju prirodno osvetljenje, ne┼żni kolorit sa akcentnim bojama na┼íeg brenda, kao i ose─çaj bogate prostornosti i lako─çe kretanja. Elementi enterijera koji komuniciraju ovu zamisao su kru┼żni zidovi, veliki broj kosih staklenih pregrada, prirodni materijali poput drveta i betona, ali i ┼íiroki potezi tepiha pastelnih boja koji svojim prelivanjem kroz ─Źitav prostor objedinjuju sve elemente u jedinstven vizuelni identitet. Najve─çim benefitom projekta smatra se odnos radnih i kolaborativnih zona, velika kantina, koli─Źina prirodnog svetla u svakom kutku i utisak o prostranosti.

Projektovan 2021, a izveden pro┼íle godine, dizajn enterijera za sedi┼íte CBS International-a u beogradskom Airport Cityju potpisuje interni kompanijski tim koji sa─Źinjavaju Silvija ─Éuri─ç, Ana Popovi─ç i An─Ĺelka Markovi─ç. Polazna ideja je bila osmisliti svetao enterijer koji zaposlenima pru┼ża ose─çaj komfora i prijatnosti, kao i jasan vizuelan identitet koji ─çe njihovim klijentima komunicirati poruku da su dobrodo┼íli gosti. Materijali koji su dominantni u ovom enterijeru jesu natur-beton otvorenog plafona, tepisi zagasitih nijansi plave boje u velikim potezima, drvene letvice na plafonima, masivnog drveta i plastificirani metal.

projekat: Sedište CBS International d.o.o. / autor projekta: CBS International d.o.o. / foto: Miloš Martinović

projekat: Sedište CBS International d.o.o. / autor projekta: CBS International d.o.o. / foto: Miloš Martinović

─îista osnova objekta sa centralnim jezgrom u kome su grupisani liftovi i toaleti, omogu─çila je autorskom timu slobodu projektovanja prostora i kvalitetnu organizaciju, sasvim prilago─Ĺenu njihovim potrebama. Na ulazu u kancelariju, uz prostor recepcije pozicionirane su sale za sastanke i kantina. Tako su prostori za goste i klijente grupisani u istoj zoni ÔÇô zoni reprezentacije, dok su kancelarije i interne sale za sastanke pozicionirane du┼ż druge dve fasade objekta. Rezultat su mirniji prostori za rad odvojeni od linije kretanja klijenata.

Zajedni─Źki prostori nude mogu─çnost izbora razli─Źitih ambijenta prilago─Ĺenim druga─Źijim na─Źinima rada. Neformalne zone sa mekanim sedenjem u open space prostorima koriste se uglavnom za usputne dogovore. Interne sale za sastanke timovi koriste za formalnije teme. Veliki broj kancelarija za jednu do dve osobe su veoma va┼żne zbog ─Źestih onlajn sastanaka, dok su sale oko recepcije sale za prezentacije klijentima.

projekat: Sedište CBS International d.o.o. / autor projekta: CBS International d.o.o. / foto: Miloš Martinović

projekat: Sedište CBS International d.o.o. / autor projekta: CBS International d.o.o. / foto: Miloš Martinović

Radni prostor je formiran u odnosu na prirodu posla svakog tima ili kao open space ili kao zatvorena kancelarija. Dominantan detalj su tamna teget i crvena boja brenda aplicirane na svim linijskim elementima prostora poput instalacija otvorenog plafona, profila staklenih pregrada i komada name┼ítaja. Staklene pregrade su postavljane tako da omogu─çe prodor prirodnog osvetljenja i preklapanje vizura. Tako─Ĺe, staklene pregrade sa isko┼íenim vertikalnim profilima daju na vizuelnoj dinamici, a prostoru jedinstven karakter. Akusti─Źki komfor je poja─Źan uvo─Ĺenjem ve─çeg broja tekstilnih elemenata, poput klupa za sedenje i akusti─Źnih zidnih panela.

Zvu─Źna izolacija je postignuta kori┼í─çenjem adekvatnih tipova staklenih pregrada i gipsanih zidova prema standardima za kancelarijske prostore. ┼áto se ti─Źe samog projektovanja, izazov je bio uskladiti potrebe timova sa raspolo┼żivom kvadraturom i pozicijom na osnovi, dok je u izvo─Ĺenju najve─çi izazov bio formirati kru┼żne zidove i kose staklene pregrade.