Connect with us
Arhitektura

Novo, inovativno tehnološko rešenje na gradilištu Sava Centra

Novo, inovativno tehnolo┼íko re┼íenje na gradili┼ítu Sava Centra: Kompanija Delta Real Estate me─Ĺu pionirima primene ÔÇÖMemory SteelÔÇÖ tehnologije u Evropi!

Kompanija Delta Real Estate primenila je na gradili┼ítu Sava Centra jo┼í jedno tehnolo┼íko re┼íenje koje do sada nije realizovano u Srbiji i u ovom delu Evrope. Re─Ź je o tehnologiji ÔÇ×Memory SteelÔÇť koja je do sada kori┼í─çena u svega nekoliko zemalja: ┼ávajcarskoj, Austriji, Holandiji, ─îe┼íkoj i sada kod nas u Srbiji. Kompanija Delta Real Estate kao vode─ça investitorska kompanija u regionu, u skladu sa svojom politikom poslovanja primenila je inovativno tehnolo┼íko re┼íenje ÔÇô Memory steel ÔÇô na gradili┼ítu Sava Centra.

Delta Real Estate se isti─Źe kao pionir u primeni ove metode u na┼íoj zemlji, budu─çi da je tehnologija Memory Steel bila prisutna samo u nekoliko zemalja poput ┼ávajcarske, Austrije, Holandije i ─îe┼íke. Sada, prvi put u Srbiji i u SEE Evropi, najnovije tenolo┼íko re┼íenje za sanaciju i obnavljanje u gra─Ĺevinskoj industriji primenjuje se u okviru projekta rekonstrukcije i obnove Sava Centra.
U saradnji sa Fiber Plus – projektantom i specijalizovanim izvo─Ĺa─Źem projekta oja─Źanja i Sika kompanijom ÔÇô liderom u proizvodnji specijalnih materijala u gra─Ĺevinarskoj industriji, pomenuta tehnologija zvani─Źno ─çe prvi put biti kori┼í─çena u ─Źetvrtak 13. jula na sanaciji grede u okviru projekta rekonstrukcije i obnavljanja Sava Centra.

Inovativno tehnološko rešenje na gradilištu Sava Centra

foto: Delta Real Estate

ÔÇ×Tokom izgradnje Sava Centra pre gotovo 50 godina, primenjene su najnovije inovativne tehnolo┼íke metode. Postavljeni kriterijumi na objektu u skladu su sa na┼íom politikom poslovanju, a posebno inovativan pristup u saniranju greda je za nas po┼ítovanje prema spomeniku kulture na ─Źijem obnavljanju radimo. Pored uobi─Źajenih, klju─Źni faktor svakako je bio o─Źuvanje enterijera Sava Centra. Memory steel tehnologija, kao najnovija i najefikasnija na tr┼żi┼ítu, bila je jedino logi─Źno re┼íenje za sve na┼íe zahteve.ÔÇť ÔÇô izjavio je Du┼ían Filipovi─ç, menad┼żer projektovanja i izgradnje u kompaniji Delta Real Estate.

Sika memory┬«-steel System je tehnologija aktivnog oja─Źanja konstrukcija koja se zasniva na tzv. legurama sa memorijom oblika. Ovakva legura pamti svoj originalni oblik i menja strukturu atoma kristalne re┼íetke kada se prednapre┼że u uzdu┼żnom pravcu. Tokom aktivacije (proces zagrevanja na gradili┼ítu), dolazi do deformacije nazad u prvobitnu i stabilniju strukturu kristalne re┼íetke. Ako se ova deformacija spre─Źi adekvatnim ankerisanjem za betonsku konstrukciju, dolazi do prednaprezanja konstrukcije bez pojave gubitka sile usled trenja u memorijskom ─Źeliku.

Inovativno tehnološko rešenje na gradilištu Sava Centra

foto: Delta Real Estate

Na objektu Sava Centra za oja─Źanje prednapregnutih greda primeni─çe se proizvod SikaReinforcer-16 Rebar. U pitanju je rebrasta armaturna ┼íipka pre─Źnika 16mm koja je napravljena od memorijskog ─Źelika i ankerisana je za konstrukciju pomo─çu reparaturnog maltera Sika MonoTop-412 RS, uz prethodno nano┼íenje vezivnog i AKZ premaza Sika MonoTop-1010. Za ankerisanje mogu da se koriste i drugi tipovi reparaturnih maltera kao npr. SikaGrout-314 RS (samorazlivaju─çi malter).

Delta Real Estate je grupacija koja posluje vi┼íe od 20 godina, a sa izgradnjom vi┼íe od 600.000m2 i ukupnom investicijom od 800 miliona eura, na poziciji je regionalnog lidera u industriji nekretnina. Zbog kontinuiranih inovacija zauzima mesto pionira u mnogim segmentima poslovanja. Projekat Sava Centar, u ovom trenutku najzna─Źajniji projekat kompanije, zahteva veliki stepen inovativnosti, upravo iz razloga o─Źuvanja savr┼íenog balansa izme─Ĺu kvaliteta gradnje i istorije spomenika kulture.

Delta Real Estate logo

DELTA REAL ESTATE
Vladimira Popovi─ça 8a, 11000 Beograd
T +381 11 201 2600
info@deltarealestate.rs
www.deltarealestate.rs