Connect with us
Energetska efikasnost

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i potrebe da se preduzmu hitne mere kao odgovor na klimatske promene, novi izveštaj Pokreta za energetsku efikasnost ukazuje na to da je unapređenje energetske efikasnosti najbrži i najefikasniji način za kompanije da smanje troškove energije i emisije gasova sa efektom staklene bašte. Pokret za energetsku efikasnost je globalna platforma koja okuplja više od 200 organizacija, čije su ideje, najbolje prakse i posvećenost usmereni na stvaranje energetski efikasnijeg sveta.

  • Nezavisni izveštaj ukazuje na 10 aktivnosti pomoću kojih bi industrijski korisnici odmah mogli da unaprede svoju energetsku efikasnost
  • Unapređenje energetske efikasnosti će značajno umanjiti račune za električnu energiju i emisije štetnih gasova na kraći i srednji rok, bez ugrožavanja produktivnosti
  • Industrija je najveći globalni potrošač električne energije, prirodnog gasa i uglja, i čini 42% potražnje za električnom energijom

Energetska efikasnost trenutno predstavlja najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova u industriji

Objavljen je „Priručnik o energetskoj efikasnosti u industriji”, koji obuhvata 10 aktivnosti koje kompanije mogu da sprovedu kako bi brzo unapredile svoju energetsku efikasnost, smanjile troškove energije i emisije. Priručnik je usmeren na razvijena i široko rasprostranjena tehnološka rešenja, koja će doneti brze rezultate i povrat investicija – i koja se mogu primeniti u većem obimu.

“Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu,” izjavio je Kevin Lejn, viši rukovodilac programa za energetsku efikasnost pri Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA).

“I dok bi industrija trebalo da se pozabavi klimatskim promenama na svim poljima – od veće upotrebe obnovljive energije, preko ulaganja u niskougljenične procese do razvoja cirkularnih modela poslovanja – energetska efikasnost se izdvaja kao mogućnost koja je usmerena na poslovanje, sa najboljim kratkoročnim izgledima za smanjenje štetnih emisija. Deset aktivnosti iz ovog izveštaja su poznati i isplativi resursi, koji se mogu brzo iskoristiti u većem obimu i pomoći kompanijama da sprovedu u delo ciljeve koji se odnose na klimatske uslove.”

Prema podacima Međunarodne agencije za energiju, industrija je najveći potrošač električne energije, prirodnog gasa i uglja na svetu, i čini 42% ukupne potražnje za električnom energijom, odnosno više od 34 eksadžula energije.[1] Industrije gvožđa i čelika, kao i hemijska i petrohemijska industrija su najveći potrošači energije u zemaljama koje se nalaze među pet najvećih potrošača energije – Kini, Sjedinjenim Američkim Državama, Indiji, Rusiji i Japanu. Potrošnja energije iziskuje velike troškove u trenutnom inflatornom okruženju. Prema podacima IEA, potrošnja energije je takođe dovela do emisije devet gigatona ugljen-dioksida, odnosno 45% ukupnih direktnih emisija iz sektora krajnje potrošnje tokom 2021. godine.

Organizacije koje su učestvovale kao ispitanici za potrebe izrade ovog izveštaja su ABB, Alfa Laval, DHL Grupa, IEA, Microsoft i ETH Zürich, Švajcarski savezni institut za tehnologiju. Preporuke onih koji su doprineli izradi ovog izveštaja obuhvataju sprovođenje energetske procene, kao i optimizaciju broja industrijskih mašina koje su često prevelike za posao koji treba obaviti, što predstavlja uzaludno trošenje energije. Premeštanje podataka sa servera smeštenih u poslovnim prostorijama na cloud može da uštedi oko 90% energije koje potroše IT sistemi.[2] Ubrzani prelazak sa fosilnih goriva, na osnovu elektrifikacije industrijskog voznog parka, zamenom gasnih kotlova toplotnim pumpama ili korišćenjem dobro održavanih izmenjivača toplote takođe predstavlja efikasnu opciju.

“Postoje dostupna rešenja za energetsku efikasnost pomoću kojih industrija može da ublaži klimatske promene i smanji troškove potrošnje energije, a da ne ugrozi učinak i produktivnost,” izjavio je Tarak Mehta, predsednik poslovnog segmenta Elektromotorni pogoni u kompaniji ABB.

“Uz nedavni tehnološki napredak u oblasti energetske efikasnosti, postoji značajan i lako dostupan potencijal za razna poboljšanja u industriji. Prema tome, umesto saveta da se isključi svetlo i zaustavi proizvodnja radi uštede novca, u najnovijem izveštaju objašnjeni su praktični koraci koje izvršni direktori mogu da preduzmu kako bi smanjili potrošnju energije i umanjili račune, istovremeno realizujući tekuće poslovne aktivnosti. “  

Više informacija možete pročitati na sajtu kompanije ABB

www.abb.rs

ABB d.o.o.
Bul. Peka Dapčevića 13, 11010 Beograd
T +381 11 3094 300
RS-office@abb.com
www.abb.rs