Connect with us
Gra─Ĺevina

Brvnare: monta┼żne ku─çe od drveta kao dar prirode

U moru raznih vrsta monta┼żnih ku─ça koje postaju sve popularnije – delom zbog ni┼że cene i brzine izgradnje; izdvajaju se monta┼żne ku─çe napravljene od drveta. Postoje razne vrste drvenih monta┼żnih ku─ça: drvene ku─çe od dasaka (talpe), drvene ku─çe od poluoblica, A-frame drvene ku─çe i brvnare – koje su najkompleksnije za izgradnju, ali daju i najve─çe benefite.

Brvnare, kod nas jo┼í poznate kao kanadske brvnare (zbog velike zastupljenosti u hladnim kanadskim predelima) ili brvnare od oblica, su monta┼żne ku─çe napravljene slaganjem balvana oguljenog drveta, ─Źime se dobija jako prepoznatljiv ali i energetski efikaksan objekat. U poslednjih 10-ak godina postaju sve popularnije u Srbiji i regionu, a naj─Źe┼í─çe se mogu na─çi u planinskim centrima.

Izrada brvnare

Ovaj poseban tip monta┼żne ku─çe zahteva vi┼íe vremena za izgradnju s obzirom da se adekvatno drvo prvo mora na─çi u ┼íumi, a potom pripremiti. U pripremu ulaze: guljenje kore drveta, potom ─Źi┼í─çenje i na kraju su┼íenje – proces koji je bitan, jer je drveni balvan ÔÇť┼żivÔÇŁ materijal i potrebno mu je vreme da otpusti svu vodu kako bi se izbegle deformacije.

┼áto se ti─Źe idelane vrste drveta za izgradnju brvnara, firma Maric Company navodi da preferiraju zimzeleno drve─çe – najvi┼íe crni bor zbog proverenog kvaliteta i najmanjeg pucanja, ali kao dobar izbor navode i smr─Źu i jelu. Odre─Ĺeni proizvo─Ĺa─Źi imaju ve─ç pripremljene balvane, dok ih neki nabavljaju posle dogovora sa klijentom.

Prizor pripremanja i oblikovanja trupaca za izgradnju brvnare

Izgradnja brvnare / foto: Maric Company

Nakon pripreme, na krajevima balvana se seku otvori (─çertovi) da bi se pravilno ukrsitli i legli jedan na drugi. Trupci se re─Ĺaju na temelj koji se naj─Źe┼í─çe izra─Ĺuje od betona – broj drvenih trupaca zavisi od veli─Źine i spratnosti ku─çe, ali i debljine drveta. Kada se zidovi naprave, izra─Ĺuje se krovna konstrukcija.

Na kraju se ─Źitava brvnara ponovo rasklopi u delove i odvozi sa gradili┼íta na mesto gde treba da se postavi – sama monta┼ża mo┼że da potraje nekoliko dana, a ─Źitav proces od pronalaska gra─Ĺe pa do monta┼że, odnosno od samog po─Źetka do samog kraja radova, mo┼że da potraje od 6 meseci do godinu dana.

Prednost brvnara za kupce i okolinu

Prednosti brvnara i ovakvog na─Źina gradnje su mnogobrojni, a ovo su najva┼żniji razlozi zbog kojih se kupci odlu─Źuju za njih.

Energetska efikasnost i toplotna izolacija

Sami trupci imaju jako dobra termoizolaciona svojstva i sposobnost zadr┼żavanja i kasnijeg otpu┼ítanja toplote – ┼íto mo┼że da bude posebno delotvorno zimi, radi smanjenja ra─Źuna za grajanje. Na ovaj na─Źin se trupci pona┼íaju kao termi─Źke baterije. Pored toga sama izolacija drveta je na jako visokom nivou. Jedino ┼íto se mora za┼ítititi izolacionim materijalima su mesta na kojima se trupci dodiruju, na ┼íta poizvo─Ĺa─Źi obra─çaju pa┼żnju. Tako─Ĺe, ovaj povoljan efekat se nastavlja i leti, kad toplota ne mo┼że tako lako da dopre u ku─çu. NAHB (National Association of Home Builders) navodi da su brvnare ─Źak do 20% energetski efikasnije od standardnih monta┼żih ku─ça. Treba napomenuti da se ove dobre karakteristike pove─çavaju srazmerno pove─çanju debljine balvana, ali s tim raste i cena.

Prikaz pimamljivog enterijera brvnare - dnevni boravak

Enterijer brvnare / foto: Maric Company

Kvalitet materijala i dugove─Źnost

Iako ve─çina firmi ne daje garancije na trajnost, brvnare su poznate po dugove─Źnosti – koja je vi┼íevekovna. Za ovo je naravno potrebno da budu redovno odr┼żavane, ┼íto podrazumeva impregnaciju balvana pre monta┼że (radi za┼ítite od insekata, truljenja drveta i pojave gljivica), premazivanje za┼ítitnom bojom nakon monta┼że i ponovna premazivanja na svakih 10 do 15 godina.

Ekolo┼íke prednosti drveta kao gra─Ĺe

Drvo predstavlja ekolo┼íki materijal dobijen direktno iz prirode bez ikakvog delovanja ─Źoveka. Pored toga ┼íto uz dobro odr┼żavanje ovakve konstrukcije mogu da traju vekovima, drvo je biorazgradivo i ne ostavlja veliki ekolo┼íi otisak. Istina je da je nesavesna i protivzakonita se─Źa ┼íuma veliki problem u svetu – zbog podsticanja globalnog zagrevanja, me─Ĺutim odre─Ĺene firme koje primarno koriste drvo, svoj materijal nabavljaju iz obnovljivih ┼íuma gde uporedo vr┼íe po┼íumljavanje, zasa─Ĺuju─çi i odr┼żavaju─çi nove sadnice. Ova praksa se pokazala kao jako pametna i o─Źekuje se da ─çe ovaj trend uskoro do─çi i u Srbiju.

3D model moderne kanadske brvnare na livadi

Brvnara na planini / foto: Maric Company

Estetika brvnara – idealna za ┼íumske i planinske predele

Iako pru┼żaju realne benefite i za kupce i za okolinu, brvnare se ne grade svuda i te┼íko se mogu na─çi u gradskim sredinama. U pitanju su jako prepoznatljivi objekti puni ┼íarma i iskonske lepote, koje ─çete najpre na─çi u prirodnim i planinskim predelima. U Srbiji su najzastupljenije u planinskim centrima kao ┼íto su Tara, Div─Źibare, Kopaonik i Zlatibor – idealne su kao vikendice.

Pored toga, brvnare pru┼żaju svojim vlasnicima i mogu─çnosti dodatne zarade. Za ovako lepe i primamljive objekte veliki marketing nije neophodan, stoga se vlasnici ─Źesto odlu─Źuju za izdavanje svojih vikendica, a cene zakupa mogu biti znatno ve─çe od proseka.

Novi talas gradnje

Sve u svemu, monta┼żne brvnare i sama drvena gra─Ĺa zajedno sa ostalim vidovima monta┼żne gradnje predstavljaju novi talas u gra─Ĺevini, koji postaje sve popularniji u svetu i kod nas i uspe┼íno parira tradicionalnim metodama. Tako─Ĺe, ovakva gradnja podsti─Źe o─Źuvanje sredine i ┼żivot u energetski efikasnim ku─çama.