Connect with us
Građevina

Brvnare: montažne kuće od drveta kao dar prirode

U moru raznih vrsta montažnih kuća koje postaju sve popularnije – delom zbog niže cene i brzine izgradnje; izdvajaju se montažne kuće napravljene od drveta. Postoje razne vrste drvenih montažnih kuća: drvene kuće od dasaka (talpe), drvene kuće od poluoblica, A-frame drvene kuće i brvnare – koje su najkompleksnije za izgradnju, ali daju i najveće benefite.

Brvnare, kod nas još poznate kao kanadske brvnare (zbog velike zastupljenosti u hladnim kanadskim predelima) ili brvnare od oblica, su montažne kuće napravljene slaganjem balvana oguljenog drveta, čime se dobija jako prepoznatljiv ali i energetski efikaksan objekat. U poslednjih 10-ak godina postaju sve popularnije u Srbiji i regionu, a najčešće se mogu naći u planinskim centrima.

Izrada brvnare

Ovaj poseban tip montažne kuće zahteva više vremena za izgradnju s obzirom da se adekvatno drvo prvo mora naći u šumi, a potom pripremiti. U pripremu ulaze: guljenje kore drveta, potom čišćenje i na kraju sušenje – proces koji je bitan, jer je drveni balvan “živ” materijal i potrebno mu je vreme da otpusti svu vodu kako bi se izbegle deformacije.

Što se tiče idelane vrste drveta za izgradnju brvnara, firma Maric Company navodi da preferiraju zimzeleno drveće – najviše crni bor zbog proverenog kvaliteta i najmanjeg pucanja, ali kao dobar izbor navode i smrču i jelu. Određeni proizvođači imaju već pripremljene balvane, dok ih neki nabavljaju posle dogovora sa klijentom.

Prizor pripremanja i oblikovanja trupaca za izgradnju brvnare

Izgradnja brvnare / foto: Maric Company

Nakon pripreme, na krajevima balvana se seku otvori (ćertovi) da bi se pravilno ukrsitli i legli jedan na drugi. Trupci se ređaju na temelj koji se najčešće izrađuje od betona – broj drvenih trupaca zavisi od veličine i spratnosti kuće, ali i debljine drveta. Kada se zidovi naprave, izrađuje se krovna konstrukcija.

Na kraju se čitava brvnara ponovo rasklopi u delove i odvozi sa gradilišta na mesto gde treba da se postavi – sama montaža može da potraje nekoliko dana, a čitav proces od pronalaska građe pa do montaže, odnosno od samog početka do samog kraja radova, može da potraje od 6 meseci do godinu dana.

Prednost brvnara za kupce i okolinu

Prednosti brvnara i ovakvog načina gradnje su mnogobrojni, a ovo su najvažniji razlozi zbog kojih se kupci odlučuju za njih.

Energetska efikasnost i toplotna izolacija

Sami trupci imaju jako dobra termoizolaciona svojstva i sposobnost zadržavanja i kasnijeg otpuštanja toplote – što može da bude posebno delotvorno zimi, radi smanjenja računa za grajanje. Na ovaj način se trupci ponašaju kao termičke baterije. Pored toga sama izolacija drveta je na jako visokom nivou. Jedino što se mora zaštititi izolacionim materijalima su mesta na kojima se trupci dodiruju, na šta poizvođači obraćaju pažnju. Takođe, ovaj povoljan efekat se nastavlja i leti, kad toplota ne može tako lako da dopre u kuću. NAHB (National Association of Home Builders) navodi da su brvnare čak do 20% energetski efikasnije od standardnih montažih kuća. Treba napomenuti da se ove dobre karakteristike povećavaju srazmerno povećanju debljine balvana, ali s tim raste i cena.

Prikaz pimamljivog enterijera brvnare - dnevni boravak

Enterijer brvnare / foto: Maric Company

Kvalitet materijala i dugovečnost

Iako većina firmi ne daje garancije na trajnost, brvnare su poznate po dugovečnosti – koja je viševekovna. Za ovo je naravno potrebno da budu redovno održavane, što podrazumeva impregnaciju balvana pre montaže (radi zaštite od insekata, truljenja drveta i pojave gljivica), premazivanje zaštitnom bojom nakon montaže i ponovna premazivanja na svakih 10 do 15 godina.

Ekološke prednosti drveta kao građe

Drvo predstavlja ekološki materijal dobijen direktno iz prirode bez ikakvog delovanja čoveka. Pored toga što uz dobro održavanje ovakve konstrukcije mogu da traju vekovima, drvo je biorazgradivo i ne ostavlja veliki ekološi otisak. Istina je da je nesavesna i protivzakonita seča šuma veliki problem u svetu – zbog podsticanja globalnog zagrevanja, međutim određene firme koje primarno koriste drvo, svoj materijal nabavljaju iz obnovljivih šuma gde uporedo vrše pošumljavanje, zasađujući i održavajući nove sadnice. Ova praksa se pokazala kao jako pametna i očekuje se da će ovaj trend uskoro doći i u Srbiju.

3D model moderne kanadske brvnare na livadi

Brvnara na planini / foto: Maric Company

Estetika brvnara – idealna za šumske i planinske predele

Iako pružaju realne benefite i za kupce i za okolinu, brvnare se ne grade svuda i teško se mogu naći u gradskim sredinama. U pitanju su jako prepoznatljivi objekti puni šarma i iskonske lepote, koje ćete najpre naći u prirodnim i planinskim predelima. U Srbiji su najzastupljenije u planinskim centrima kao što su Tara, Divčibare, Kopaonik i Zlatibor – idealne su kao vikendice.

Pored toga, brvnare pružaju svojim vlasnicima i mogućnosti dodatne zarade. Za ovako lepe i primamljive objekte veliki marketing nije neophodan, stoga se vlasnici često odlučuju za izdavanje svojih vikendica, a cene zakupa mogu biti znatno veće od proseka.

Novi talas gradnje

Sve u svemu, montažne brvnare i sama drvena građa zajedno sa ostalim vidovima montažne gradnje predstavljaju novi talas u građevini, koji postaje sve popularniji u svetu i kod nas i uspešno parira tradicionalnim metodama. Takođe, ovakva gradnja podstiče očuvanje sredine i život u energetski efikasnim kućama.