Connect with us
Budućnost

Jesen je stolica od lišća

Sposobnost čoveka u 21. veku bi trebala da bude sposobnost da iskoristi materijale koje joj priroda nudi i da pokuša te iste materijale, kada predmet namene ostari, prirodi da ih vrati. Stolica Beleaf na najbolji način iskorišćava opalo lišće i ide u prilog ove naše priče. Ipak, ima jedan problem: Ova stolica, pogađate, može se proizvoditi samo u jesen.

Proizvodnja stolice od lišća može da se vrši samo na jesen

Proizvodnja stolice od lišća može da se vrši samo na jesen

Prototip ekološke stolice Beleaf nastao je tokom studiranja slovačkog dizajnera Šimona Kerna na Univerzitetu u Labemu. S idejom da njegova stolica sadrži što više biorazrgadivog materijala, Šimon Kern je sedalni deo stolice napravio od mešavine opalog lišća i smole koja se dobija od otpadnog jestivog ulja. Rezulat je fascinantan!

„Ukoliko se ošteti sedalni deo stolice, možemo ga staviti pod drvo gde će vremenom istrunuti i nahraniti drvo. Onda ćemo opet skupiti opalo lišće i napraviti novo sedište“– kaže dizajner stolice Šimon Kern.

Dakle, kada vam ova stolica propadne, možete je bez griže savesti baciti i u šumu. Doduše, pazite šta ćete reći inspekciji ukoliko vas uhvate u pokušaju. Možda će misliti da se šalite jer ova stolica treba da se usavrši i dizajner radi na tome.