Connect with us
Građevina

Izvoz stiropora „Austrotherm” iz Srbije u Evropu

Austrotherm izolacione ploče

Nakon više decenija postojanja snažnih izvoznih aktivnosti svojih ružičastih ploča od XPS-a (ekstrudirani polistiren), Austrotherm d.o.o. u poslednje vreme sve više izvozi i stiropor (EPS) u zemlje Evropske unije.

Kada je u pitanju stiropor (EPS), izvozne aktivnosti Austrotherm d.o.o. su dugi niz godina bile procentualno male – usmerene uglavnom na Crnu Goru i minimalno na Severnu Makedoniju. To je posledica činjenice da grupacija „Austrotherm International“ poseduje dvadesetak fabrika stiropora širom Evrope. Situacija se bitno menja od druge polovine 2021. godine, kada ovo srpsko preduzeće počinje da izvozi stiropor iz svojih fabrika u Valjevu i Srbobranu u nekoliko zapadnoevropskih država u kojima se, usled tamošnjih državnih subvencija, pojačala potražnja za ovom vrstom termoizolacije.

Zatim je krajem maja meseca ove godine došlo do velike havarije (požara) u EPS-fabrici sestrinske kompanije u Bihaću (BiH). Fabrika je izgorela do temelja, a prethodno je godinama redovno snabdevala stiroporom marke „Austrotherm” celokupna tržišta Hrvatske i Slovenije. Tako je kolegama iz Bihaća tokom ove godine, zbog nemogućnosti dovoljne isporuke robe samo iz druge EPS-fabrike u Šamcu, u pomoć priteklo više sestrinskih kompanija, a u značajnoj meri i srpski Austrotherm d.o.o.

Izvoz stiropora u zemlje EU podrazumeva posedovanje tzv. „CE” znaka za proizvod. Austrotherm d.o.o. je u akreditovanoj EU-laboratoriji u inostranstvu izvršio sva neophodna ispitivanja svojih stiropornih ploča klase AF i AF PLUS (fasadni stiropori), kao i tipova A100, A120 i A150 (tvrdi, podni stiropori). Reč je o tzv. „PTD” testovima („Product Type Determination”), shodno EU-regulativi sa oznakom „No. 305/2011 (CPR)”, a po sistemu „3” i evropskoj normi EN 13163. Ispitano je čak po 14 karakteristika za fasadne, odnosno po 5 karakteristika za svaki tip podnog stiropora. Sve stiroporne ploče proizvođača sada poseduju „CE“ znak. Ovaj znak postavljen na pakovanju proizvoda označava to da on zadovoljava bitne zahteve u pogledu bezbednosti i zdravlja korisnika, kao i zahteve zaštite imovine i životne sredine.

Dokumentacija će biti upotpunjena izradom tzv. Izjava o karakteristikama / svojstvima („Declaration of Performance“), sa takođe prisutnim „CE“ znakom.

AUSTROTHERM d.o.o. predstavništvo za Beograd (kancelarija za marketinško-tehničku podršku)
Arčibalda Rajsa 27, 11030 Beograd
T. +381 11 2369 280
office-beograd@austrotherm.rs
www.austrotherm.rs