Connect with us
Gra─Ĺevina

Izvoz stiropora ÔÇ×AustrothermÔÇŁ iz Srbije u Evropu

Nakon vi┼íe decenija postojanja sna┼żnih izvoznih aktivnosti svojih ru┼żi─Źastih plo─Źa od XPS-a (ekstrudirani polistiren), Austrotherm d.o.o. u poslednje vreme sve vi┼íe izvozi i stiropor (EPS) u zemlje Evropske unije.

Kada je u pitanju stiropor (EPS), izvozne aktivnosti Austrotherm d.o.o. su dugi niz godina bile procentualno male – usmerene uglavnom na Crnu Goru i minimalno na Severnu Makedoniju. To je posledica ─Źinjenice da grupacija ÔÇ×Austrotherm InternationalÔÇť poseduje dvadesetak fabrika stiropora ┼íirom Evrope. Situacija se bitno menja od druge polovine 2021. godine, kada ovo srpsko preduze─çe po─Źinje da izvozi stiropor iz svojih fabrika u Valjevu i Srbobranu u nekoliko zapadnoevropskih dr┼żava u kojima se, usled tamo┼ínjih dr┼żavnih subvencija, poja─Źala potra┼żnja za ovom vrstom termoizolacije.

Zatim je krajem maja meseca ove godine do┼ílo do velike havarije (po┼żara) u EPS-fabrici sestrinske kompanije u Biha─çu (BiH). Fabrika je izgorela do temelja, a prethodno je godinama redovno snabdevala stiroporom marke ÔÇ×AustrothermÔÇŁ celokupna tr┼żi┼íta Hrvatske i Slovenije. Tako je kolegama iz Biha─ça tokom ove godine, zbog nemogu─çnosti dovoljne isporuke robe samo iz druge EPS-fabrike u ┼áamcu, u pomo─ç priteklo vi┼íe sestrinskih kompanija, a u zna─Źajnoj meri i srpski Austrotherm d.o.o.

Izvoz stiropora u zemlje EU podrazumeva posedovanje tzv. ÔÇ×CEÔÇŁ znaka za proizvod. Austrotherm d.o.o. je u akreditovanoj EU-laboratoriji u inostranstvu izvr┼íio sva neophodna ispitivanja svojih stiropornih plo─Źa klase AF i AF PLUS (fasadni stiropori), kao i tipova A100, A120 i A150 (tvrdi, podni stiropori). Re─Ź je o tzv. ÔÇ×PTDÔÇŁ testovima (ÔÇ×Product Type DeterminationÔÇŁ), shodno EU-regulativi sa oznakom ÔÇ×No. 305/2011 (CPR)ÔÇŁ, a po sistemu ÔÇ×3ÔÇŁ i evropskoj normi EN 13163. Ispitano je ─Źak po 14 karakteristika za fasadne, odnosno po 5 karakteristika za svaki tip podnog stiropora. Sve stiroporne plo─Źe proizvo─Ĺa─Źa sada poseduju ÔÇ×CEÔÇť znak. Ovaj znak postavljen na pakovanju proizvoda ozna─Źava to da on zadovoljava bitne zahteve u pogledu bezbednosti i zdravlja korisnika, kao i zahteve za┼ítite imovine i ┼żivotne sredine.

Dokumentacija ─çe biti upotpunjena izradom tzv. Izjava o karakteristikama / svojstvima (ÔÇ×Declaration of PerformanceÔÇť), sa tako─Ĺe prisutnim ÔÇ×CEÔÇť znakom.

AUSTROTHERM d.o.o. predstavni┼ítvo za Beograd (kancelarija za marketin┼íko-tehni─Źku podr┼íku)
Ar─Źibalda Rajsa 27, 11030 Beograd
T. +381 11 2369 280
office-beograd@austrotherm.rs
www.austrotherm.rs