Connect with us
Arhitektura

Neophodnost ili formalnost ÔÇô gra─Ĺevinska dozvola

// Planiranje i izgradnja objekta za svakog Investitora predstavlja izuzetno slo┼żen proces, bez obzira dali je to u pitanju manje zahtevan objekat (ku─ça za stanovanje, vikend objekat gde je predvi─Ĺen povremeni boravak korisnika) ili je u pitanju objekat kompleksnog poslovno-komercijalnog sadr┼żaja i funkcije. //

Podse─çanja radi, a kako smo ve─ç predo─Źili u tekstu u pro┼ílom broju na┼íeg ─Źasopisa kako bi do┼íli do odgovaraju─çeg idejnog koncepta izuzetno je va┼żno da na po─Źetku investitor pribavi Informaciju o lokaciji od nadle┼żnih op┼ítinskih slu┼żbi, za lokaciju na kojoj ─çe se graditi budu─çi objekat. U ovoj po─Źetnoj fazi razmi┼íljanja izuzetno je va┼żna uloga arhitekte koji ─çe pomo─çi da se ideje prevedu u prostornu zamisao i pripremi idejni projekat koji je spreman da se podnese uz zahtev za lokacijske uslove.

Va┼żna podse─çanja na postupak dobijanja lokacijskih uslova

U toku procesa pribavljanja lokacijskih uslova defini┼íu se uslovi za projektovanje i priklju─Źenje (tehni─Źke informacije) koje dostavljaju javna preduze─ça (imaoci javnih ovla┼í─çenja).

Od trenutka kada dobijete lokacijske uslove i prate─çu dokumentaciju (tzv. tehni─Źke informacije javnih preduze─ça) izuzetno je va┼żno da dokumentaciju prosledite projektantima koje ste anga┼żovali na izradi Projekta za gra─Ĺevinsku dozvolu (PGD).

// Po┼żeljno je da projektant (arhitekta) koji je bio anga┼żovan na izradi idejnog re┼íenja i idejnog projekta bude anga┼żovan i u izradi Projekta za gra─Ĺevinsku dozvolu (PGD). Za┼íto? //

Upoznat je sa svim vašim zahtevima u vezi sa budućim objektom, koji su i obuhvaćeni idejnim rešenjem i idejnim projektom.

Pored toga sva projektna dokumentacija koja se predaje u okviru zahteva za gra─Ĺevinsku dozvolu mora biti uskla─Ĺena sa dokumentacijom koja je prethodno prihva─çena u zahtevu za lokacijske uslove.

Izrada projekta za gra─Ĺevinsku dozvolu

Izrada projekta za gra─Ĺevinsku dozvolu

Izrada projekta za gra─Ĺevinsku dozvolu

Pored arhitekte neophodno je u ovoj fazi anga┼żovati i projektanta konstrukcije, projektanta energetske efikasnosti i projektante instalacija (vodovod i kanalizacija, struja, grejanje), a u zavisnosti od kompleksnosti i specifi─Źnosti objekta mo┼żda ─çe vam biti neophodan protivpo┼żarni elaborat.

Projekat za gra─Ĺevinsku dozvolu (PGD) ne ─Źini samo arhitektonski projekat. Detaljnije na LINKU

U zavisnosti od vrste objekta (stambeni, poslovni, stambeno-poslovni), spratnosti, kvadrature, kompleksnost, projekat za gra─Ĺevinsku dozvolu sadr┼żi:

 1. Arhitektonski projekat
 2. Projekat konstrukcija
 3. Projekat vodovoda i kanalizacije
 4. Projekat elektro instalacija
 5. Projekat termomašinskih instalacija
 6. Elaborat energetske efikasnosti
 7. Protivpo┼żarni elaborat (neophodan za poslovne i stambeno poslovne objekte).

Kako bi ste skratili vreme neophodno za odabir odgovaraju─çih projektanata (kroz praksu se pokazalo kao efikasno), pitajte arhitektu, on uglavnom ima ve─ç saradnike sa kojima je sara─Ĺivao na ranijim projektima-da vam ponudi kompletnu uslugu.

Onog momenta kada ste anga┼żovali projektante za izradu Projekta za gra─Ĺevinsku dozvolu (PGD) izuzetno je va┼żno da im prosledite odgovaraju─çe podatke i informacije.

Ulazni podaci za izradu projekta ─Źine:

 1. Lokacijski uslovi
 2. Tehni─Źka informacija javnih preduze─ça (vodovod i kanalizacija, struja, grejanje)
 3. Geodetski snimak
 4. Kopija plana
 5. List nepokretnosti

// Napomenu─çu jo┼í jednom (po┼íto je ovo naj─Źe┼í─ça nedoumica svakog kome je neophodna projektna dokumentacija) – Projekat za gra─Ĺevinsku dozvolu (PGD) ne ─Źini samo arhitektonski projekat. //

Uloga arhitekte i kontrola

Po┼íto ste anga┼żovali projektante, prosledili ulazne podatke, na redu je sam proces izrade projekta koji u zavisnosti od kompleksnosti objekta zahteva vreme.

Ovoga puta ne bih se bavila rokovima izrade (rastegljiv pojam), ali svakako ako insistirate da je rok izrade kra─çi od tri nedelje za manje zahtevne objekte (ra─Źunajte da ─çe te dobiti nekvalitetan i povr┼ían projekat).

Pitanje koordinacije me─Ĺu projektantima je uloga koja je uglavnom rezervisana za arhitektu (nije pravilo pogotovo ako su u pitanju in┼żenjerski orijentisani projekti).
Zašto je to tako?

Arhitekta je izradio idejno re┼íenje/idejni projekat koji predstavlja ulazni podatak za ostale projektante saradnike. Svi crte┼żi, tehni─Źki opis, numeri─Źka dokumentacija iz idejnog projekta daje smernice ostalim projektantima u definisanju njihovih re┼íenja.

Tokom samog procesa izrade projekta izuzetno je va┼żna komunikacija me─Ĺu projektantima (ako su ve─ç radili zajedno na nekom projektu u toliko lak┼íe, naravno nije pravilo). Pored uloge koordinacije me─Ĺu projektantima, koordinator bi trebao da vodi komunikaciju i na relaciji investitor-ostali projektanti.

U trenutku kada je dokumentacija kompletirana/završena i pored elektronske forme priprema se i u štampanom formatu. Detaljnije na LINKU.

// Obaveza je minimum 3 primerka za svaku svesku, a tako─Ĺe je potrebno je da druga projektantska ku─ça izvr┼íi reviziju/kontrolu projektne dokumentacije. //

Kontrola dokumentacije je izuzetno va┼żna, ako je projektant tokom izrade ne┼íto propustio da napi┼íe ili tehni─Źki prika┼że kontrola ─çe upozoriti kako bi se nepravilnosti otklonile.

Dokumentacija koja je pripremljena kao tehni─Źka kontrola projektne dokumentacije posebno se pakuje u svesku pod nazivom Izvod iz projekta za gra─Ĺevinsku dozvolu.
Pored dokumentacije vezane za tehni─Źku kontrolu projektne dokumentacije, Izvod iz projekta sadr┼żi i Glavnu svesku projekta za gra─Ĺevinsku dozvolu.

priprema dokumentacije za gra─Ĺevinsku dozvolu

Priprema dokumentacije za gra─Ĺevinsku dozvolu

U glavnoj svesci projekta za gra─Ĺevinsku dozvolu nalaze se svi relevantni podaci koji se zahtevaju od investitora i projektanata kao i skra─çena forma projekta za gra─Ĺevinsku dozvolu.

// Ovako spremna dokumentacija u elektronskom obliku prila┼że se u elektronskom zahtevu za gra─Ĺevinsku dozvolu. //

Va┼żno je da napomenem, u momentu kada dobijete gra─Ĺevinsku dozvolu neophodan je jo┼í jedan korak a to je prijava radova (prijava gradili┼íta) u roku od osam (8) dana.
I avantura zvana izgradnja objekta mo┼że da po─Źne. Sre─çno.

A odgovor na pitanje da li je priprema dokumentacije za gra─Ĺevinsku dozvolu NEOPHODNOST ili FORMALNOST prepu┼ítam Vama. Moje subjektivno mi┼íljenje je, svakako, NEOPHODNOST.

Nata┼ía Komljenovi─ç dipl.in┼ż.arh.
Arhitektonski studio ÔÇ×ArhInGreenÔÇť
21000 Novi Sad, ul.Pasterova br. 6
+381 63 580 469

Pokreta─Ź bloga na sajtu www.arhingreen.rs/blog