Connect with us
Enterijer

Dekorativni podovi – umetnost po kojoj hodimo!

Dekorativni podovi koji će vas oduševiti

Obožavam kraj godine zbog tog sumiranja utisaka, izražavanja impresija i stavljanja u par rečenica stvari koje su nas oduševile i iznenadile. Dekorativni podovi u svetu podova, pored onog što je lepo i unapređeno, postoji i ono što je još uvek novo i za mnoge nedostižno. Ovde mislim definitivno na 3D podove, dizajnersko čudo koje je i mene, kao i ostatak sveta, potpuno oduševilo.

Dekorativni podovi

Dekorativni podovi se iz kupatila „premešta“ u sve druge prostorije

Ipak, sigurna sam da ste ove dekorativne podove sada već viđali u svom gradu. Ima ih u tržnim centrima, buticima, kafićima, ali sada, sve više i u privatnim stanovima. Dekorativni podovi su stigli na velika vrata i u naše domove. Jasno mi je da sada razmišljate koliko godina treba da radite po osam sati dnevno da biste svoju porodicu počastili jednim „morskim dnom“ ili „potokom u kupatilu“, ali i tu stižu lepe vesti. Deluje skuplje nego što jeste. Ako radite na maloj kvadraturi kupatila kakvo je kod većine stanova, ne treba vam neki veliki novac. A kompanije koje rade epoksidne i poliuretanske podove koji i jesu dekorativni u ovoj priči, svom poslu se posvećuju jednako kao da rade veliki tržni centar. Posle razgovora sa nekima od njih čak sam dobila informaciju da im više znači da oplemene nečiji stan nego te velike objekte koji najčešće nemaju puno duše. A vi, fascinirani onim što su u vašem stanu uradili, ipak prenesete na njih impresije na mnogo lepši način. Ljudi to vole kojim god poslom da se bave i nečiji osmeh i zadovoljstvo je nešto čime se rukovode u poslu.

Dekorativni podovi, detelina

Dekorativni podovi, detelina

Ono što im smeta dok rade dekorativni pod je ponavljanje, recimo u ovoj godini najviše su traženi delfini u kupatilu, što, da ostane između nas, podopolagačima malo vuče na kič i na nedostatak kreativnosti. Zato se nemojte iznenaditi ako vam predlože nešto drugi ili diskretno sugerišu da imate mnogo interesantnijih priča za ispričati ovom, zaista neverovatnom, podnom oblogom.

Već smo pisali o ovoj inovaciji, ali podsetićemo se još jednom, za one koji nisu stigli da isprate, šta su ustvari 3D podovi.

3D iliti dekorativni podovi nam donose optičku iluziju 3D objekta na podu.

Pored toga što dekorativni podovi izgledaju savršeno i prosto nestvarno, oni su odlični jer se veoma glatki, otporni na oštećenja – veoma su jaki i izdržljivi, otporni na vodu i imaju određenu toplotu. Zašto je to tako? Odgovor se nalati u činjenici da su, iako dekorativni, ovo ustvari industrijski podovi kojima osnovna namena nije dekoracija već izdržljivost i jačina. Dakle, možemo reći da su dekorativni podovi samo „doterana verzija“ industrijskih podova.

Dekorativni podovi u kupatilu

Dekorativni pod u kupatilu

Kako se postavlja dekorativni pod?

U početku morate se „oprostiti” od vaše stare podne obloge. Da biste postavili 3D sliku, morate pripremiti apsolutno glatku površinu. Potom se treba odlučiti za motiv poda. Da li ċe to biti goruċi plamen vatre ili automobile koji ubrzava pravo na posmatrača, zavisi isključivo od vas. Nakon toga morate se odlučiti da li želite da vam profesionalni slikar izvuče ovu sliku na podnoj površini ili ċete sliku odštampati u manjim delovima, poput sagalice, i složiti je. Kao što je ranije rečeno, dekorativni pod je prilično hrabra odluka u vašem enterijeru.

Umesto da bude pozadina, postaje glavni detalj. Automatski, svako opremanje, zidovi, pa čak i osvetljenje postaċe pozadina za vašu 3D sliku. Ono što je najlepše u ovoj priči je činjenica koja kaže da kada se dekorativni pod postavi pravilno, on zadržava svoj izgled tokom dugog perioda. Boja, sjaj i glatka površina neće nestati vremenom i neċe izbledeti. Težak nameštaj i prljavština neće ugroziti integritet i izgled 3D poda. Dekorativni podovi su podovi buduċnosti koji unose potpuno nove oseċaje i atmosferu u vašim prostorijama kuċa ili stanova.

Dekorativni podovi su prvenstveno jaki i izdržljivi

Dekorativni podovi su prvenstveno jaki i izdržljivi

Ono što je lepa vest za naše podnevlje da je i kod nas stigla budućnost i kada potražite podopolagače koji su do juče bili malobrojni, sada su u velikom broju spremni da vam urade ovo „umetničko delo“ koje ste zamislili u svom kupatilu ili hodniku. Što se mene tiče, ja jedva čekam sledeći decembar, da se iznenadim napretkom kako ove podne obloge, tako i varijantama koje postoje i koje će tada već biti „unapređena verzija“ ovog što sada nazivamo budućnošću. Napredak se, ljubitelji lepog, i po podu prepoznaje.

Mirjana Makarin Plavšić