Connect with us
Enterijer

Dekorativni podovi – umetnost po kojoj hodimo!

Dekorativni podovi koji će vas oduševiti

Obo┼żavam kraj godine zbog tog sumiranja utisaka, izra┼żavanja impresija i stavljanja u par re─Źenica stvari koje su nas odu┼íevile i iznenadile. Dekorativni podovi u svetu podova, pored onog ┼íto je lepo i unapre─Ĺeno, postoji i ono ┼íto je jo┼í uvek novo i za mnoge nedosti┼żno. Ovde mislim definitivno na 3D podove, dizajnersko ─Źudo koje je i mene, kao i ostatak sveta, potpuno odu┼íevilo.

Dekorativni podovi

Dekorativni podovi se iz kupatila „preme┼íta“ u sve druge prostorije

Ipak, sigurna sam da ste ove dekorativne podove sada ve─ç vi─Ĺali u svom gradu. Ima ih u tr┼żnim centrima, buticima, kafi─çima, ali sada, sve vi┼íe i u privatnim stanovima. Dekorativni podovi su stigli na velika vrata i u na┼íe domove. Jasno mi je da sada razmi┼íljate koliko godina treba da radite po osam sati dnevno da biste svoju porodicu po─Źastili jednim ÔÇ×morskim dnomÔÇť ili ÔÇ×potokom u kupatiluÔÇť, ali i tu sti┼żu lepe vesti. Deluje skuplje nego ┼íto jeste. Ako radite na maloj kvadraturi kupatila kakvo je kod ve─çine stanova, ne treba vam neki veliki novac. A kompanije koje rade epoksidne i poliuretanske podove koji i jesu dekorativni u ovoj pri─Źi, svom poslu se posve─çuju jednako kao da rade veliki tr┼żni centar. Posle razgovora sa nekima od njih ─Źak sam dobila informaciju da im vi┼íe zna─Źi da oplemene ne─Źiji stan nego te velike objekte koji naj─Źe┼í─çe nemaju puno du┼íe. A vi, fascinirani onim ┼íto su u va┼íem stanu uradili, ipak prenesete na njih impresije na mnogo lep┼íi na─Źin. Ljudi to vole kojim god poslom da se bave i ne─Źiji osmeh i zadovoljstvo je ne┼íto ─Źime se rukovode u poslu.

Dekorativni podovi, detelina

Dekorativni podovi, detelina

Ono ┼íto im smeta dok rade dekorativni pod je ponavljanje, recimo u ovoj godini najvi┼íe su tra┼żeni delfini u kupatilu, ┼íto, da ostane izme─Ĺu nas, podopolaga─Źima malo vu─Źe na ki─Ź i na nedostatak kreativnosti. Zato se nemojte iznenaditi ako vam predlo┼że ne┼íto drugi ili diskretno sugeri┼íu da imate mnogo interesantnijih pri─Źa za ispri─Źati ovom, zaista neverovatnom, podnom oblogom.

Već smo pisali o ovoj inovaciji, ali podsetićemo se još jednom, za one koji nisu stigli da isprate, šta su ustvari 3D podovi.

3D iliti dekorativni podovi nam donose opti─Źku iluziju 3D objekta na podu.

Pored toga ┼íto dekorativni podovi izgledaju savr┼íeno i prosto nestvarno, oni su odli─Źni jer se veoma glatki, otporni na o┼íte─çenja ÔÇô veoma su jaki i izdr┼żljivi, otporni na vodu i imaju odre─Ĺenu toplotu. Za┼íto je to tako? Odgovor se nalati u ─Źinjenici da su, iako dekorativni, ovo ustvari industrijski podovi kojima osnovna namena nije dekoracija ve─ç izdr┼żljivost i ja─Źina. Dakle, mo┼żemo re─çi da su dekorativni podovi samo „doterana verzija“ industrijskih podova.

Dekorativni podovi u kupatilu

Dekorativni pod u kupatilu

Kako se postavlja dekorativni pod?

U po─Źetku morate se ÔÇ×oprostitiÔÇŁ od va┼íe stare podne obloge. Da biste postavili 3D sliku, morate pripremiti apsolutno glatku povr┼íinu. Potom se treba odlu─Źiti za motiv poda. Da li ─őe to biti goru─ői plamen vatre ili automobile koji ubrzava pravo na posmatra─Źa, zavisi isklju─Źivo od vas. Nakon toga morate se odlu─Źiti da li ┼żelite da vam profesionalni slikar izvu─Źe ovu sliku na podnoj povr┼íini ili ─őete sliku od┼ítampati u manjim delovima, poput sagalice, i slo┼żiti je. Kao ┼íto je ranije re─Źeno, dekorativni pod je prili─Źno hrabra odluka u va┼íem enterijeru.

Umesto da bude pozadina, postaje glavni detalj. Automatski, svako opremanje, zidovi, pa ─Źak i osvetljenje posta─őe pozadina za va┼íu 3D sliku. Ono ┼íto je najlep┼íe u ovoj pri─Źi je ─Źinjenica koja ka┼że da kada se dekorativni pod postavi pravilno, on zadr┼żava svoj izgled tokom dugog perioda. Boja, sjaj i glatka povr┼íina nec╠üe nestati vremenom i ne─őe izbledeti. Te┼żak name┼ítaj i prljav┼ítina nec╠üe ugroziti integritet i izgled 3D poda. Dekorativni podovi su podovi budu─őnosti koji unose potpuno nove ose─őaje i atmosferu u va┼íim prostorijama ku─őa ili stanova.

Dekorativni podovi su prvenstveno jaki i izdr┼żljivi

Dekorativni podovi su prvenstveno jaki i izdr┼żljivi

Ono ┼íto je lepa vest za na┼íe podnevlje da je i kod nas stigla budu─çnost i kada potra┼żite podopolaga─Źe koji su do ju─Źe bili malobrojni, sada su u velikom broju spremni da vam urade ovo „umetni─Źko delo“ koje ste zamislili u svom kupatilu ili hodniku. ┼áto se mene ti─Źe, ja jedva ─Źekam slede─çi decembar, da se iznenadim napretkom kako ove podne obloge, tako i varijantama koje postoje i koje ─çe tada ve─ç biti „unapre─Ĺena verzija“ ovog ┼íto sada nazivamo budu─çno┼í─çu. Napredak se, ljubitelji lepog, i po podu prepoznaje.

Mirjana Makarin Plavšić