Connect with us
Materijali

Proizvodi koji regulišu klimu u vašem domu

Proizvodi Baumit Klima sadr┼że kre─Ź isto kao i ljuske jajeta. Ljuska jajeta ┼ítiti pile i deluje kao klimatska komora. Previ┼íe visoka vla┼żnost vazduha pove─çava rizik od pojave plesni. Kre─Ź deluje i preventivno: Plesan i gljivice predstavljaju rizike po zdravlje od kojih doma─çinstva verovatno najvi┼íe strahuju. Kre─Ź je alkalan. Time se prirodno spre─Źava nastanak plesni.

Kre─Źni malteri dezinfikuju na prirodan na─Źin

Idealna relativna vla┼żnost vazduha je izme─Ĺu 40 i 60%. Grinje, koje mogu uzrokovati astmu, tako─Ĺe bujaju kad je vazduh isuvi┼íe vla┼żan. Vazduh koji je previ┼íe suv ne samo da pogoduje povi┼íenju nivoa pra┼íine, ve─ç isu┼íuje sluzoko┼żu ─Źime dovodi do pove─çane opasnosti od infekcija, na primer kao rezultat virusa gripa tokom hladnog vremena.

Izvori vla┼żnosti: tu┼íiranje, kuvanje, su┼íenje ve┼ía. ─îetvoro─Źlana porodica redovnim aktivnostima ispu┼íta u vazduh u proseku 20 litara vodene pare svakoga dana. Vlagu je potrebno vetriti i mogu je delimi─Źno upiti zidovi, podovi i name┼ítaj koji je kasnije ispu┼ítaju.

Kako┬ákontrolisati┬ávla┼żnost┬ávazduha

Proizvodi Klima pobolj┼íavaju klimu u unutra┼ínjim prostorima. Malter Klima je mineralni malter koji sadr┼żi prirodni kre─Ź. Mo┼że se udisati i deluje kao prirodni regulator vlage. Taj efekat se pove─çava zahvaljuju─çi njegovoj mikroporoznoj strukturi. On upija vi┼íe vlage za kratko vreme od konvencionalnih maltera za unutra┼ínje prostore. U slu─Źajevima kada do─Ĺe do pada vlage, on je polako i ujedna─Źeno otpu┼íta u unutra┼ínji vazduh.

Prirodna dezinfekcija vazduha

Kre─Źnja─Źki filer i kre─Źno vezivo ─Źine osnovno svojstvo maltera (pH oko 12), ┼íto maltere Klima ─Źini prirodnim dezinfekcionim sredstvom koje deluje kao za┼ítita protiv ┼ítetnih mikroorganizama i rasta plesni. Kre─Źni malteri su antistati─Źki, te se na njima ne talo┼że ─Źestice prljav┼ítine.

Sve zavisi od debljine sloja maltera

─îak i idealan unutra┼ínji zid mora biti prekriven slojem maltera. To je jedini na─Źin za optimalnu kontrolu vla┼żnosti. Prema rezultatima Istra┼żiva─Źkog centra Viva, najbolju efikasnost posti┼żete slojem maltera debljine 1,5 cm. Malter optimalno upija vi┼íak vlage, a ukoliko je vazduh suv, vra─ça je u unutra┼ínjost prostora.

Baumit Serbia d.o.o.

BAUMIT Serbia d.o.o.
Smederevski put 25k
11130 Beograd, Srbija
T: +381 11 347 50 79
F: +381 11 347 47 95
office@baumit.rs
www.baumit.rs