Connect with us
Budu─çnost

Nanotehnologija u slu┼żbi budu─çnosti

Nanotehnologija se za sada koristi u gra─Ĺevinarstvu najvi┼íe u vidu premaza. Osim ┼íto ┼ítite od vlage i prljav┼ítine u unutra┼ínjosti objekta, nano premazi imaju jako ┼íiroku ulogu i u spolja┼ínjoj za┼ítiti gra─Ĺevina. Njima se mogu spre─Źiti zna─Źajni gubici energije koji se de┼íavaju kroz elementre kao ┼íto su prozori, fasade, krovovi, mo┼że se spre─Źiti r─Ĺanje gvozdenih konstrukcija i bitno produ┼żiti vek materijala, kao i propadanje drvenih zdanja i kamenih elemenata, i jo┼í mnogo toga.

Nanotehnologija

Foto: www.podovi.org

Nanotehnologijom bavi se nauka o izuzetno malim ─Źesticama gde se na jako malom nivou prou─Źavaju materijali i njihove performanse. Nano predstavlja milijarditi deo metra i bez mikroskopa uop┼íte nije ni saglediv. Materijali se na tako maloj veli─Źini pona┼íaju sasvim druga─Źije nego kada su u ve─çem obliku. Sitno, jako sitno, ali va┼żno za ozbiljno pobolj┼íanje performansi i osobina materijala i danas sve vi┼íe u fokusu. Ova tehnologija razvija se u poslednjim decenijama neverovatnom brzinom, ali jo┼í uvek je u ranoj fazi komercijalizacije.

Nano veli─Źine su izrazito va┼żne kada se prou─Źava pona┼íanje dva materijala na svom susretu. Kada se materijali tako posmatraju, na nano skali, tu dominiraju svojstva su─Źeljavanja umesto hemijskih svojstava materije, i u gra─Ĺevinarstvu to je izrazito va┼żno za beton i kompozitne materijale, gde nanotehnologija ba┼í i uzima svoj primat.

Ugljeni─Źne nanocevi se mogu proizvesti uvijanjem grafitnog lista

Ugljeni─Źne nanocevi se mogu proizvesti uvijanjem grafitnog lista

Ugljeni─Źne nanocevi se mogu proizvesti uvijanjem grafitnog lista i mogu se smatrati najsuperiornijim ugljeni─Źnim vlaknima ikad napravljenim. Tako─Ĺe, dodavanje male koli─Źine, ─Źak 1% od mase ugljeni─Źnih nanocevi mo┼że da pobolj┼ía mehani─Źke osobine me┼íavine cementa i vode. ─îine najsna┼żniji i najfleksibilniji molekularni materijal sa Jangovim koeficijentom od preko 1 TPa, a pribli┼żni pre─Źnik je 1nm sa du┼żinama u mikronskim veli─Źinama.

Tako male i tanke imaju odli─Źnu fleksibilnost, gde pritom ne gube na ja─Źini. Veoma su otporne na hemikalije i imaju veliku snagu u odnosu na te┼żinu. Imaju maksimalno izdu┼żenje od 10 odsto ┼íto je vi┼íe od bilo kog drugog materijala, a elektri─Źna provodljivost im je ┼íest redova veli─Źine ve─ça od provodljivosti bakra. Imaju odli─Źne potencijale za kori┼í─çenje u cementnim kompozicijama.

Pove─çana savitljivost betona je ta koja mo┼że dovesti do smanjenja debljine konstruktivnih betonskih elemenata, te i do smanjenja koli─Źine betona, te┼żine materijala, ┼íto uzrokuje i manju upotrebu resursa, emisiju ugljen dioksida i dr.

Postoji vi┼íe vrsti vlakana kojima se mo┼że armirati beton

Postoji vi┼íe vrsti vlakana kojima se mo┼że armirati beton

Jedna od va┼żnih karakteristika materijala je i njegov ┼żivotni vek i razvoj nanotehnologije ide u pravcu toga da se kori┼í─çenjem aditiva nano veli─Źine uspori agresivni transpot jona u betonu i time bitno produ┼żi vek ovog materijala. Umesto menjanja veli─Źine i gustine pora u betonu bolje bi bilo da se promeni viskoznost rastvora kako bi se smanjila brzina kojom hloridi i sulfati ulaze u beton. Istra┼żivanja idu i u pravcu toga da se sam beton zameni drugim materijalom koji ─çe imati te pobolj┼íane karakteristike, i da se time smanji i emisija ugljen dioksida u atmosferu tokom proizvodnje.

I u materijalima na bazi cementa jo┼í jedna velika primena nano praha je u oblasti premaza. Promena u svojstvima koja se dobija primenom ovakvih premaza je pobolj┼íana sposobnost katalizatora, sposobnost reagovanja na podesive talasne du┼żine i bolje dizajnirane pigmente i boje sa samo─Źi┼í─çe─çim i samoizle─Źuju─çim osobinama. Utvr─Ĺeno je da boje drevnog ─Źe┼íkog kristala sadr┼że nano─Źestice, ┼íto govori da je nanotehnologija kori┼í─çena za premazivanje povr┼íina jo┼í u drevnim vremenima.

Izvor: www.podovi.org