Connect with us
Budućnost

Nanotehnologija u službi budućnosti

Objavljeno

:

Nanotehnologija se za sada koristi u građevinarstvu najviše u vidu premaza. Osim što štite od vlage i prljavštine u unutrašnjosti objekta, nano premazi imaju jako široku ulogu i u spoljašnjoj zaštiti građevina. Njima se mogu sprečiti značajni gubici energije koji se dešavaju kroz elementre kao što su prozori, fasade, krovovi, može se sprečiti rđanje gvozdenih konstrukcija i bitno produžiti vek materijala, kao i propadanje drvenih zdanja i kamenih elemenata, i još mnogo toga.

Foto: www.podovi.org

Nanotehnologijom bavi se nauka o izuzetno malim česticama gde se na jako malom nivou proučavaju materijali i njihove performanse. Nano predstavlja milijarditi deo metra i bez mikroskopa uopšte nije ni saglediv. Materijali se na tako maloj veličini ponašaju sasvim drugačije nego kada su u većem obliku. Sitno, jako sitno, ali važno za ozbiljno poboljšanje performansi i osobina materijala i danas sve više u fokusu. Ova tehnologija razvija se u poslednjim decenijama neverovatnom brzinom, ali još uvek je u ranoj fazi komercijalizacije.

Nano veličine su izrazito važne kada se proučava ponašanje dva materijala na svom susretu. Kada se materijali tako posmatraju, na nano skali, tu dominiraju svojstva sučeljavanja umesto hemijskih svojstava materije, i u građevinarstvu to je izrazito važno za beton i kompozitne materijale, gde nanotehnologija baš i uzima svoj primat.

Ugljenične nanocevi se mogu proizvesti uvijanjem grafitnog lista

Ugljenične nanocevi se mogu proizvesti uvijanjem grafitnog lista

Ugljenične nanocevi se mogu proizvesti uvijanjem grafitnog lista i mogu se smatrati najsuperiornijim ugljeničnim vlaknima ikad napravljenim. Takođe, dodavanje male količine, čak 1% od mase ugljeničnih nanocevi može da poboljša mehaničke osobine mešavine cementa i vode. Čine najsnažniji i najfleksibilniji molekularni materijal sa Jangovim koeficijentom od preko 1 TPa, a približni prečnik je 1nm sa dužinama u mikronskim veličinama.

Tako male i tanke imaju odličnu fleksibilnost, gde pritom ne gube na jačini. Veoma su otporne na hemikalije i imaju veliku snagu u odnosu na težinu. Imaju maksimalno izduženje od 10 odsto što je više od bilo kog drugog materijala, a električna provodljivost im je šest redova veličine veća od provodljivosti bakra. Imaju odlične potencijale za korišćenje u cementnim kompozicijama.

Povećana savitljivost betona je ta koja može dovesti do smanjenja debljine konstruktivnih betonskih elemenata, te i do smanjenja količine betona, težine materijala, što uzrokuje i manju upotrebu resursa, emisiju ugljen dioksida i dr.

Postoji više vrsti vlakana kojima se može armirati beton

Jedna od važnih karakteristika materijala je i njegov životni vek i razvoj nanotehnologije ide u pravcu toga da se korišćenjem aditiva nano veličine uspori agresivni transpot jona u betonu i time bitno produži vek ovog materijala. Umesto menjanja veličine i gustine pora u betonu bolje bi bilo da se promeni viskoznost rastvora kako bi se smanjila brzina kojom hloridi i sulfati ulaze u beton. Istraživanja idu i u pravcu toga da se sam beton zameni drugim materijalom koji će imati te poboljšane karakteristike, i da se time smanji i emisija ugljen dioksida u atmosferu tokom proizvodnje.

I u materijalima na bazi cementa još jedna velika primena nano praha je u oblasti premaza. Promena u svojstvima koja se dobija primenom ovakvih premaza je poboljšana sposobnost katalizatora, sposobnost reagovanja na podesive talasne dužine i bolje dizajnirane pigmente i boje sa samočišćećim i samoizlečujućim osobinama. Utvrđeno je da boje drevnog češkog kristala sadrže nanočestice, što govori da je nanotehnologija korišćena za premazivanje površina još u drevnim vremenima.

Izvor: www.podovi.org

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno