Connect with us
Gra─Ĺevina

Zašto je aluminijum materijal 21. veka?

Aluminijum je metal IIIa grupe periodnog sistema, tre─çi po rasprostranjenosti element na planeti, koji je 1827. godine otkrio i izolovao Fridrih Veler. ─îelik je u tom trenutku ─Źove─Źanstvu bio poznat ve─ç ─Źitava ─Źetiri milenijuma i predstavljao je najja─Źu uzdanicu metalurgije, proizvodne industrije, brodogradnje i saobra─çaja. Ipak, otkri─çe aluminijuma i nala┼żenje prakti─Źne primene za ovaj po mnogo ─Źemu fascinantan element, une─çe brojne promene ne samo u privredu, ve─ç i u svakodnevicu obi─Źnih ljudi, i tako ─çe biti sve do danas. Jer sam pronalazak aluminijuma nominalno jeste stvar prve polovine 19. veka, ali kao ┼íto ─çe se pokazati u narednih 170 godina, njegova univerzalnost je u─Źinila da bude neizostavni, ponekad ─Źak klju─Źni sastojak mnogih predmeta i materijala bez kojih ne bismo mogli da zamislimo ┼żivot, obezbediv┼íi mu tako besmrtni karakter. Ovo se naro─Źito odnosi na polje gra─Ĺevinske industrije i savremene arhitekture, koje bi imale jedno potpuno druga─Źije lice od onog svima prepoznatljivog, zbog ─Źega aluminijum bez sumnje mo┼że da nosi epitet materijala 21. veka.

svojstvo privla─Źenja kiseonika omogu─çava aluminijumu da sam sebe ┼ítiti od korozije

Svojstvo privla─Źenja kiseonika omogu─çava aluminijumu da sam sebe ┼ítiti od korozije

Aluminijumski sistemi su ┼íirok pojam koji mo┼że da obuhvata razli─Źite elemente konstrukcije kao ┼íto su zidovi, zidovi-zavese, fasade ili svetlarnici. Aluminijumski sistemi nikada nemaju nose─çu ulogu, oni jedino nose svoju te┼żinu u konstrukciji. Ovi sistemi predstavljaju relativno noviju tehnologiju gra─Ĺenja a nastali su kao lagana i efikasna zamena za konstrukcije koje su se ranije pravile naj─Źe┼í─çe od ─Źelika i bile su izuzetno te┼íke. Kada se govori o aluminijumskim sistemima svakako je njihova naj─Źe┼í─ça upotreba kod zidova-zavesa i u poslednje vreme fasada.

Aluminijum kao element ima veliki afinitet prema kiseoniku

Aluminijum kao element ima veliki afinitet prema kiseoniku

Aluminijum kao element ima veliki afinitet prema kiseoniku. U ─Źistom obliku brzo po─Źinje da oksira i biva ÔÇ×presvu─ŹenÔÇť povr┼íinskim slojem aluminijum-oksida, koji ┼ítiti od korozije, zbog ─Źega se i koristi za za┼ítitu ostalih metala. Ova njegova osobina primenjuje se i za dobijanje ─Źistog oblika mnogih drugih metala iz njihovih ruda procesom aluminotermije, u kom aluminijum, vezav┼íi se sa kiseonikom hemijskom reakcijom oksidacije, prakti─Źno istisne tra┼żeni metal u elementarnom vidu. Mala gustina (aluminijum spada u lake metale) i velika otpornost na koroziju razlozi su za┼íto je ba┼í na aluminijum pao izbor osnovne industrijske i gra─Ĺevinske sirovine za izradu stolarije, krovnih konstrukcija i nadstre┼ínica, te brojnih gra─Ĺevinskih konstrukcija koje je neophodno postaviti na odre─Ĺenoj visini tako da budu dovoljno ─Źvrste i postojane, a da istovremeno ne predstavljaju suvi┼íe veliko optere─çenje za ceo sistem i s tim u tesnoj vezi ÔÇô aluminijumskih fasada. Sve ovo ne bi bilo mogu─çe bez dva va┼żna operativna procesa kroz koje mora da pro─Ĺe sirovi aluminijum, kako bi se od njega za finalni proizvod dobili razli─Źiti arhitektonski ili industrijski profili.

Ovi sistemi predstavljaju relativno noviju tehnologiju gra─Ĺenja

Ovi sistemi predstavljaju relativno noviju tehnologiju gra─Ĺenja

Generalno, sve legure aluminijuma se mogu presovati, ali su neke manje pogodne od ostalih jer zahtevaju veći pritisak, manju brzinu presovanja (smanjuju dnevnu normu mašine), ili daju neprihvatiljivo lošu površinu i nedovoljno formiran oblik, kao što je na primer sastav aluminijum-cink-magnezijum-bakar, piše portal www.prozorivrata.com.

Kao ┼íto je ve─ç pomenuto, svojstvo privla─Źenja kiseonika omogu─çava aluminijumu da sam sebe ┼ítiti od korozije. No, kako je taj sloj aluminijum-oksida debljine svega 1 mikron i daje estetski nezadovoljavaju─çu povr┼íinu, presovani profili moraju da pro─Ĺu kroz ve┼íta─Źku oksidaciju. Taj proces naziva se eloksa┼ża, a naziv je akronim onoga ┼íto proces zapravo i predstavlja ÔÇô elektroliti─Źku oksidaciju aluminijuma. Eloksiranje se obavlja u specijalno dizajniranim kadama pribli┼żnih dimenzija 6m x 1m x 2,5m , napunjenim ta─Źno odre─Ĺenim hemikalijama i pore─Ĺanim po utvr─Ĺenom redosledu, u koje se pomo─çu krana potapaju profili. Potapanju prethodi priprema za eloksiranje u vidu mehani─Źkog uklanjanja sloja oksida ┼żi─Źanim ─Źetkama i desetominutnog odma┼í─çivanja u deterd┼żentu, na temperaturi od 65┬░C do 75┬░C.

Iako se aluminijum sve ─Źe┼í─çe koristi za stolariju i tu je tako─Ĺe na┼íao svoju ┼íiroku primenu, neke njegove karakteristike biste trebali znati pre nego se odlu─Źite za njega. O tome vi┼íe pro─Źitajte klikom na slede─çi LINK.

Kao ┼íto smo pomenuli na po─Źetku, arhitekturu 21. veka karakteri┼íe materijalna dominacija aluminijuma. Ta tendencija ima jako prakti─Źno-tehni─Źko, a istovremeno i estetsko utemeljenje. Na koji na─Źin je on idealno re┼íenje u ovom smislu detaljnije ─çete saznati na slede─çem LINKU.

Delovi teksta preuzeti sa stranice: www.prozorivrata.com