Connect with us
Budu─çnost

Most Gazela ili Branko Pešić?

Gradski menad┼żer Goran Vesi─ç predlo┼żio je da most Gazela dobije ime po jednom od najboljih gradona─Źelnika Beograda – Branku Pe┼íi─çu. Za vreme njegovog mandata most je i podignut.

Most Gazela, Beograd

U autorskom tekstu za dana┼ínju „Politku“ on inicijativu obrazla┼że re─Źima da je Pe┼íi─ç bio jedan od onih koji su u─Źinili da Beograd bude svetionik Balkana, najve─çi grad, kulturna i ekonomska prestonica.

„Branku Pe┼íi─çu ova po─Źast ne treba jer se za ┼żivota izborio za zaslu┼żeno mesto u istoriji. Potrebna je nama da doka┼żemo da smo dostojni i zahvalni za ono ┼íto je uradio“,┬áka┼że Vesi─ç.

Vesi─ç podse─ça da je za vreme Pe┼íi─çevog mandata otvorena Gazela, sagra─Ĺena Beogra─Ĺanka, zapo─Źet je Prokop i sagra─Ĺeno preko devedeset hiljada stanova.

Branko Pe┼íi─ç je znao da gradona─Źelnik metropole kakav je Beograd mora da bude obrazovana osoba koja ose─ça duh grada, druga─Źije ne bi bio dostojan slavnih prethodnika, pi┼íe Vesi─ç.

„Branko je gradio mostove, stanove i puteve, ali je znao da su Beograd i kafane, i pozori┼íta, i reke, i umetnost i sport“, dodao je on.