Connect with us
Budućnost

Most Gazela ili Branko Pešić?

Gradski menadžer Goran Vesić predložio je da most Gazela dobije ime po jednom od najboljih gradonačelnika Beograda – Branku Pešiću. Za vreme njegovog mandata most je i podignut.

Most Gazela, Beograd

U autorskom tekstu za današnju „Politku“ on inicijativu obrazlaže rečima da je Pešić bio jedan od onih koji su učinili da Beograd bude svetionik Balkana, najveći grad, kulturna i ekonomska prestonica.

„Branku Pešiću ova počast ne treba jer se za života izborio za zasluženo mesto u istoriji. Potrebna je nama da dokažemo da smo dostojni i zahvalni za ono što je uradio“, kaže Vesić.

Vesić podseća da je za vreme Pešićevog mandata otvorena Gazela, sagrađena Beograđanka, započet je Prokop i sagrađeno preko devedeset hiljada stanova.

Branko Pešić je znao da gradonačelnik metropole kakav je Beograd mora da bude obrazovana osoba koja oseća duh grada, drugačije ne bi bio dostojan slavnih prethodnika, piše Vesić.

„Branko je gradio mostove, stanove i puteve, ali je znao da su Beograd i kafane, i pozorišta, i reke, i umetnost i sport“, dodao je on.