Connect with us
Arhitektura

Re─Źi i dela arhitektonske struke

45. SALON ARHITEKTURE ÔÇô SALON DIJALOGA Muzej primenjene umetnosti i ASAP ÔÇô Asocijacija srpskih arhitektonskih praksi 28/ 3 ÔÇô 30/ 4/ 2023. godine

Salon arhitekture je najzna─Źajnija nacionalna godi┼ínja smotra iz oblasti savremene arhitekture koju od 1974. godine u kontinuitetu organizuje Muzej primenjene umetnosti. Salon pru┼ża sveobuhvatni presek arhitektonske produkcije na nacionalnom nivou uz gostuju─çe u─Źe┼í─çe autora sa me─Ĺunarodne scene i iz regiona. U okviru takmi─Źarskog dela programa dodeljuju se nagrade, priznanja i pohvale u okviru predvi─Ĺenih kategorija, kao i glavna nagrada Salona ÔÇô Gran pri (Grand Prix). Ove godine Salon arhitekture uvodi novu nagradu ÔÇô Nagradu publike i Priznanje Salona koje dodeljuje Savet.

TEMA 45. SALONA ARHITEKTURE

Fokusiraju─çi se na kontinuitet arhitektonske misli i prakse kroz vreme, Muzej primenjene umetnosti godinama neguje ovu zna─Źajnu manifestaciju i gradi most izme─Ĺu tradicije i savremenosti. Uspostavljanjem intenzivnijeg me─Ĺugeneracijskog, me─Ĺusektorskog i me─Ĺunarodnog dijaloga kroz izlo┼żbu i prate─çi program, 45. Salon arhitekture ima za cilj da podstakne dijalog u te┼żnji ka ─Źuvanju integriteta struke.

POTREBA ZA DIJALOGOM

Poslednjih decenija arhitektonska profesija globalno prolazi kroz krizu u vezi sa sopstvenom ulogom i pozicijom u dru┼ítvu, pa nam je vi┼íe nego ikad potreban dijalog. Kriti─Źki dijalog. Dijalog unutar profesije. Dijalog s javno┼í─çu. Dijalog sa zajednicom. Dijalog sa svim u─Źesnicima u procesu stvaranja arhitekture. Usled nepostojanja funkcionalnog mehanizma kriti─Źkog dijaloga proizveden je vakuum, ÔÇ×neprostorÔÇť unutar doma─çe arhitektonske struke, posledica toga su neretko konfrontirani stavovi i podele, tako da su re─Źi i dela arhitektonske struke decenijama bez uticaja i odjeka u srpskom dru┼ítvu, a javnost preispituje na┼íu profesiju za svako ─Źinjenje i ne─Źinjenje u javnom prostoru. Zato verujemo da je na zajednici srpskih arhitekata odgovornost da izgradi kulturu dijaloga unutar sebe i sa dru┼ítvom, za ┼íta je neophodno da razume da je potrebna promena nas samih, a ne svih drugih oko nas. Salon ove godine do┼żivljavamo kao priliku da stvorimo novo polje dijaloga unutar arhitektonske zajednice i, ┼íto je jo┼í va┼żnije, sa dru┼ítvom u kojem i za koje stvaramo, i time doprinesemo repozicioniranju arhitektonske profesije.

KONTINUITET

Arhitektonska profesija u Srbiji jeste profesija diskontinuiteta. Od svih arhitektonskih praksi koje danas rade u Srbiji, 80 odsto nije postojalo pre 2005. godine. Karakter i okolnosti dana┼ínje arhitektonske prakse nemaju gotovo nikakvu vezu s karakterom i okolnostima arhitektonske profesije koja je imala potrebu da inicira nastanak Salona arhitekture pre 49 godina. Salon arhitekture je svojevrsni registar presko─Źenog iskustva arhitektonske prakse u Srbiji i zbog toga je povratak Salonu zna─Źajniji nego ikada. Dubinski pogled u Salon arhitekture kroz svoja prethodna 44 izdanja mo┼że biti put premo┼í─çavanja diskontinuiteta arhitektonske prakse danas sa onom koja je obele┼żila arhitekturu pro┼ílog veka okupljaju─çi se oko Salona arhitekture 1974. godine.

45. SALON ARHITEKTURE ÔÇô SALON DIJALOGA Muzej primenjene umetnosti i ASAP ÔÇô Asocijacija srpskih arhitektonskih praksi 28/ 3 ÔÇô 30/ 4/ 2023. godine

foto: Dragana Udovi─Źi─ç

SI┼ŻE

Razumevaju─çi slo┼żenost procesa koji oblikuju savremeno graditeljstvo, ku─ça arhitekture ÔÇô Muzej primenjene umetnosti (MPU) i Asocijacija srpskih arhitektonskih praksi (ASAP) pozivaju vas na preispitivanje i redefinisanje na┼íih praksi. Vi┼íe nego ikada arhitektura mora da pro- na─Ĺe novi format delovanja kako bi obezbedila sopstvenu egzistenciju.

Savremena arhitektonska praksa podrazumeva kolektivno stvaranje kroz sinergiju interdisciplinarnih znanja i aktivaciju svih u─Źesnika u procesu izgradnje i oblikovanja prostora. Su┼ítinski dijalekti─Źki odnos teorije i prakse globalno prolazi kroz svojevrsnu polarizaciju arhitektonskog delovanja, a koja se ogleda u nagla┼íavanju teorije (marginalizuju─çi praksu) ili nagla┼íavanju instrumentalizacije prakse (marginalizuju─çi teoretsko promi┼íljanje). Arhitektonska profesija, kroz svoje sintezne ve┼ítine mi┼íljenja i delovanja, treba da iska┼że svoj puni kapacitet u stvaranju novih vrednosti. Neophodna nam je inovacija arhitektonske prakse i inovativnost onoga ┼íto nudimo dru┼ítvu kao re┼íenje za nastale ┼żivotne promene.

To mo┼żemo dosti─çi samo kroz negovanje otvorene komunikacije sa dru┼ítvom u celini, ┼íto je upravo jedan od postulata ovogodi┼ínjeg salona. Savremena arhitektonska praksa jeste i nosilac sistema kontinuiranog obrazovanja. Samo povezivanje arhitektonske prakse sa institucijama edukacije, kriti─Źkog mi┼íljenja, drugim strukovnim i aktivisti─Źkim udru┼żenjima, regulatornim telima, mo┼że stvoriti arhitekturu koja ─çe biti partner ili korektivni faktor dru┼ítvu, ekologiji, politici i tr┼żi┼ítu. Verujemo da samo sna┼żnom i ujedinjenom arhitektonskom praksom, koja neguje dijalog, mo┼żemo da se borimo protiv lo┼íih praksi u graditeljstvu.

IZLAGA─îKE KATEGORIJE

Savet 45. Salona arhitekture preispitao je sveobuhvatnost do sada uspostavljenih kategorija i koncipirao ih tako da aktiviraju ┼íto ┼íiri spektar arhitektonskog stvarala┼ítva. Inicirana je nova kategorija ÔÇô Pejza┼żna arhitektura. U kontekstu nagla┼íene potrebe za re┼íavanjem ekolo┼íkih i sociolo┼íkih izazova, neophodna je integracija pejza┼żne arhitekture, autonomne profesije koja u─Źestvuje u oblikovanju prostora i poma┼że sinteznom dijalogu s prirodom, i celokupnog arhitektonskog stvarala┼ítva. Dosada┼ínji naziv kategorije Enterijer preimenovan je u Unutra┼ínja arhitektura, podsti─Źu─çi tako arhitektonsko promi┼íljanje prostora, inovativnost, programsku diskusiju i sinergiju sa arhitekturom objekta. Neotu─Ĺivost arhitektonske kritike od istra┼żivanja i njihovo rezultiranje u formatu publikacije, sublimirano je u jednu kategoriju ÔÇô Arhitektonska kritika i publikacija. Savet Salona podr┼żao je u duhu kontinuiteta pro┼íle godine uspostavljenu kategoriju ÔÇô Virtuelna arhitektura. Ta kategorija nastavlja da podsti─Źe diskusiju i preispitivanje koncepta virtuelnosti u arhitektonskoj praksi. Prepoznaju─çi zainteresovanost gra─Ĺana za arhitektonske i urbanisti─Źke tokove, a sa ciljem aktivacije naj┼íire javnosti, Savet Salona inicira uspostavljanje trajne Nagrade publike, koja ─çe se dodeljivati na osnovu direktnih glasova posetilaca prikupljenih tokom trajanja Salona. Internacionalni karakter Salona podr┼żan je izborom internacionalnog ┼żirija. Savremena arhitektonska praksa kroz Salon ostvaruje direktnu komunikaciju sa profesijom u svetu. Savet Salona smatra da su rekonfigurisanje kategorija, internacionalizacija ┼żirija i integracija javnosti u arhitektonski diskurs kroz Nagradu publike neophodni za trasiranje zna─Źaja i dugove─Źnosti Salona arhitekture kao aktivatora naj┼íireg spektra arhitektonskih praksi.

45. SALON ARHITEKTURE ÔÇô SALON DIJALOGA Muzej primenjene umetnosti i ASAP ÔÇô Asocijacija srpskih arhitektonskih praksi 28/ 3 ÔÇô 30/ 4/ 2023. godine

foto: Dragana Udovi─Źi─ç

PROCES

U cilju aktiviranja dijaloga, program Salona arhitekture 2023. koncipiran je tako da se Gran pri Salona, nagrade i priznanja dodeljuju na dan zatvaranja Salona, a nakon zavr┼íetka izlaga─Źkog perioda. Ove godine izlaga─Źki period bio je pro┼żet predavanjima ─Źlanova ┼żirija, a koja su pra─çena otvorenim diskusijama i panelima naslovljenim temama od vitalnog zna─Źaja za arhitektonsku zajednicu.

AUTORI KONCEPTA: MPU ÔÇô Muzej primenjene umetnosti i ASAP ÔÇô Asocijacija srpskih arhitektonskih praksi.

SAVET 45. SALONA ARHITEKTURE: Biljana Joti─ç, istori─Źarka umetnosti i kustoskinja, direktorka MPU; Relja Petrovi─ç, arhitekta, kustos MPU; Predrag Milutinovi─ç, arhitekta; Danilo Dangubi─ç, arhitekta; Milka Gnjato, arhitektkinja.

ME─ÉUNARODNI ┼ŻIRI: Prof. dr Verner Zobek, arhitekta, in┼żenjer, istra┼żiva─Ź i pisac; predsednik ┼żirija dr Ljiljana Blagojevi─ç, arhitektkinja; Aleksandar Zelji─ç, arhitekta, AIA, NCARB, LEED BD+C direktor studija i direktor dizajna – Gensler, ─îikago; Prof. dr Dubravka ─Éukanovi─ç, arhitektkinja i direktorka Republi─Źkog zavoda za za┼ítitu spomenika kulture; dr Marjana Radovi─ç, arhitektkinja, M2 studio, Milano; dr Marija Maruna, redovni profesor Arhitektonskog fakulteta, dobitnica Gran prija 44. Salona arhitekture; Ljubica Arsi─ç, arhitektkinja, dobitnica Gran prija 44. Salona arhitekture.

SELEKCIJA

Broj prijavljenih radova bio je 254 prijave, a odabrano je 53 dela u profesonalnim kategorijama i 21 studentski rad. Izlo┼żba je bila revijalnog karaktera i integralni deo postavke su i pro┼ílogodi┼ínji nagra─Ĺeni radovi. Razgovarali smo sa Biljanom Joti─ç, Istori─Źarkom umetnosti i Kustoskinjom u svojstvu direktorke MPU ─Źije utiske prenosimo:

ÔÇ×Salon je realizovan u periodu od 31. marta do 30. aprila 2023. godine. Dugi niz godina Muzej primenjene umetnosti neguje ovu va┼żnu tradiciju koja sabira razli─Źita prakti─Źna i teorijska delovanja u polju arhitektonskog i urbanisti─Źkog oblikovanja. 45. godina predstavlja mali jubilej, a ovaj prakti─Źno mesec arhitekture institucija Muzeja primenjene umetnosti realizovala je u direktnoj i bliskoj saradnji sa Asocijacijom Srpskih arhitektonskih praksi koja okuplja blizu 50 studija pod sloganom Salon dijaloga.ÔÇť

45. SALON ARHITEKTURE ÔÇô SALON DIJALOGA Muzej primenjene umetnosti i ASAP ÔÇô Asocijacija srpskih arhitektonskih praksi 28/ 3 ÔÇô 30/ 4/ 2023. godine

foto: Dragana Udovi─Źi─ç

Koncept je proistekao iz potrebe za dijalo┼íkim pristupima u zajedni─Źkom cilju, oblikovanju okru┼żenja u kome ┼żivimo i koji ┼żivimo. U toj ideji vodilji da se razgovara o va┼żnim temama i pitanjima, realizovana su i predavanja svih ─Źlanica i ─Źlanova ┼żirija:

Od predavanja o Arhitekturi, razgovorom dr. Ljiljane Blagojevi─ç i Kriti─Źkog mi┼íljenja kao doprinosa dijalogu o arhitekturi, dr. Marije Marune, preko Neraskidive veze enterijera i eksterijera, Marijane Radovi─ç i teme o premo┼í─çavanju jaza izme─Ĺu obrazovanja i prakse, Ljubice Arsi─ç i Danijela Fluksa. Usledile su teme o Kreiranju budu─çnosti gradova, Aleksandra Zelji─ça i O kontekstu, odnosno za┼ítiti graditeljskog nasle─Ĺa, dr Dubravke ─Éukanovi─ç. Kao jednu krunu ovih va┼żnih tematskih razli─Źitosti, imali smo ─Źast da slu┼íamo prof. dr Vernera Sobeka o Budu─çnosti graditeljstva ÔÇô u Evropi i svetu. Integralni deo programa 45. salona arhitekture predstavljali su paneli o Zelenim tehnologijama, Lare Ka─Źer, preko Najnovijeg razvoja fasadnog in┼żenjeringa i dizajna usmerenog ka ─Źoveku, Bend┼żamina Bira; zatim predstavljanja projekta Belgrade expo, Marka Stoj─Źi─ça, glavnog urbaniste grada Beograda do Stvaranja virtuelnih prostora sa razli─Źitim u─Źesnicima.

ÔÇ×Dakle, 45 Salon arhitekture je Salon dijaloga, kontinuiteta, okupljanja i razmene u te┼żnji ka poverenju i sveobuhvatnosti. Iz potrebe za sveobuhvatnijim posmatranjima i dokumentovanjem razli─Źitih iskustava i praksi u arhitektonskom oblikovanju, teoriji i kritici, razvija se i potreba za me─Ĺugeneracijskim dijalogom. Iz navedenog usledio je do sada najbrojniji odziv publike, javnosti koji prate de┼íavanja u fizi─Źkom i virtuelnom prostoru.

45. Salon arhitekture sa sadr┼żajnim konceptualnim i programskim re┼íenjem realizovali smo zahvaljuju─çi Ministarstvu kulture Republike Srbije i sponzorima: Alumil, ACO, Saint-Gobain, Mega Concept, JAF, i ovim putem im svesrdno zahvaljujem. Posebnu se zahvaljujem na saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom gde smo sada. Hvala timu Muzeja primenjene umetnosti, dizajnerki Dejani Cvetkovi─ç, fotografkinji Dragani Udovi─Źi─ç i PR-u Ivoni Ivkovi─çÔÇť zaklju─Źuje Biljana.

Kuća sa pogledom na Dunav, Grocka, projekat MZ Studio  foto Miloš Martinović

Kuća sa pogledom na Dunav, Grocka, projekat MZ Studio foto Miloš Martinović

Velika nagrada, nagrade i pohvale po kategorijama, Nagrada publike i Priznanje Saveta

Pohvalu u kategoriji Arhitekture dobio je rad – Ku─ça sa pogledom na Dunav u Grockoj, arhitektkinje Milene Zindovi─ç (projekat koji mo┼żete pogledati na stranama 108-113 ovog izdanja)

ÔÇ×Za arhitektonski studio MZ Studio 45. Salon arhitekture bio je izuzetno uspe┼ían doga─Ĺaj. Najpre, izlo┼żili smo dva rada u dve kategorije ovogodi┼ínjeg 45. Salona arhitekture, ┼íto mi je posebno drago jer je selekcija radova bila prili─Źno stroga. Kada je u pitanju sam broj radova, ovo je bio jedan od manjih Salona, ali je kvalitet izlo┼żenih radova bio jako dobar. Kao i pro┼íle godine, vi┼íe je selektovanih radova bilo u kategoriji eksperimenta nego u kategorijama arhitekture i enterijera, iako gra─Ĺevinski bum i dalje traje, ┼íto vrlo slikovito pokazuje jaz izme─Ĺu onoga ┼íto se smatra kvalitetnom arhitekturom i onoga ┼íto se realizuje u na┼íoj zemlji.

Jako mi je drago da su kategorije uvedene na prethodnom Salonu, kada sam i sama bila u Savetu Salona, poput Za┼ítite graditeljskog nasle─Ĺa i Virtuelne arhitekture, zadr┼żane i ove godine. Kategorija Za┼ítite graditeljskog nasle─Ĺa je za┼żivela, ┼íto se vidi i po dodeljenim nagradama i Velikoj nagradi.

Projekat MZ Studija ÔÇ×Plato sa fontanom u ┼áapcuÔÇť bio je usamljen u kategoriji Urbanizam, u kojoj se naj─Źe┼í─çe izla┼żu projekti ili realizacije javnih prostora, ┼íto govori koliko malo ovakvih projekata imamo i koliko malo se ula┼że u arhitektonsko oblikovanje javnih prostora u Srbiji. Mo┼żda bi u slede─çoj iteraciji Salona bilo dobro preimenovati ovu kategoriju u ÔÇ×Javni prostoriÔÇť kako bi se jasnije nazna─Źila vrsta priloga koja se o─Źekuje.

Svakako, ono po ─Źemu ─çu pamtiti 45. Salon arhitekture jesu dve pohvale koje smo dobili za oba izlo┼żena projekta, ÔÇ×Ku─çu sa pogledom na DunavÔÇť u kategoriji Arhitektura i ÔÇ×Plato sa fontanom u ┼áapcuÔÇť u kategoriji Urbanizam. Ovakva stru─Źna priznanja veliki su vetar u le─Ĺa arhitektama kako bi nastavili da se bore za svoje vizije prostora, a svi znamo koliko to nekad ume da bude te┼íko u saradnji sa svim akterima uklju─Źenim u projekat. Zato su va┼żne i smotre poput Salona, da nas podsete da je mogu─çe i u na┼íoj zemlji osmisliti i realizovati kvalitetnu arhitekturu.ÔÇť

Milena Zindovi─ç, MZ Studio

Pohvalu za projekat neizvedenog dela u istoj kategoriji dobio je rad – Sve┼ítica House, MADA Architecture studija i tima: Aleksandar Ristovi─ç, Nikola Andonov, Stefan Stojanovi─ç.

ÔÇ×Objektivno suo─Źen sa legitimnim kritikama i izazovima, Salon i dalje predstavlja najzna─Źajniju manifestaciju u oblasti arhitekture u na┼íoj zemlji. Sna┼żan je utisak da se ove godine dosta toga probudilo, ali jo┼í je sna┼żniji utisak o velikom prostoru koji ostaje za rad na vra─çanju poverenja stru─Źne i ┼íire javnosti.

Rukovodstvo MPU, kao mati─Źne ku─çe Salona arhitekture, i u prethodnim godinama pokazalo je otvorenost da iza─Ĺe iz zone komfora i obrati se relevantnim ─Źiniocima arhitektonske scene, preispituje i postavillja nove modele saradnje i u─Źe┼í─ça u javnom diskursu na temu gra─Ĺene sredine. ASAP je punim plu─çima i ra┼íirenih ruku prihvatio ovogodi┼ínji poziv i poku┼íao da na─Źin svog internog funkcionisanja u odre─Ĺenoj meri preslika i na koncept Salona – otuda je i prirodno bilo da se ove godine potencira zna─Źaj Dijaloga, kao preduslova za razmenu znanja, ja─Źanje pozicije arhitekata i hvatanje u ko┼ítac sa brojnim realnim izazovima. Verujem da smo kao organizacija napravili dalji iskorak i u amanet ostavili solidnu strukturu za osna┼żivanje ove drage i zna─Źajne manifestacije, u godinama pred nama.

Uvo─Ĺenjem novih kategorija i specifi─Źnim na─Źinom izlaganja svih radova zajedno, deluje da je pru┼żena jednaka prilika svakom od nas da se poka┼że u najboljem svetlu. Verujem da i dalje ostaje gotovo brisani prostor da se radi na vra─çanju poverenja u ugled i relevantnost smotre, kako bismo za rezultat dobili ve─çi broj prijava i, mogu─çe je, sna┼żniju konkurenciju pri odabiru.

Verujemo da je pohvala do┼íla u pravom trenutku, kao i na pravom mestu – jer ─Źvrsto verujemo da je konkretno ovaj projekat, Ku─çe na planini (Sve┼ítica House) primer jednog konstruktivnog dijaloga, punog uva┼żavanja i dobre namere. Mi volimo da verujemo da je projekat odgovorio na pitanja koja u po─Źetku nisu bila ni postavljena.ÔÇť

Nikola Andonov, M.Arch, MADA Architecture

Porodi─Źna ku─ça u Sve┼ítici, Ivanjica, projekat: MADA Architecture

Porodi─Źna ku─ça u Sve┼ítici, Ivanjica, projekat: MADA Architecture

Nagrada u kategoriji arhitektura za rad – Manhattan Concept K26 dodeljena je autorskom timu: URED Studio i RE:A.C.T dr Grozdana ┼ái┼íovi─ç, Dejan Milanovi─ç i Nikola Milanovi─ç.

ÔÇ×Najve─çi pozitivan utisak ovogodi┼ínjeg Salona arhitekture mi je sveobuhvatna organizacija Muzeja primenjene umetnosti i saradnja sa profesionalnim strukovnim udru┼żenjem ASAP koji su organizovali seriju ÔÇ×dijalogaÔÇť, odnosno panela ASAP TALKS koji su i dalje dostupni za gledanje i slu┼íanje na youtube kanalu MPU, uz mno┼ítvo drugih medijskih pojavljivanja.

Pohvalio bih odluku Saveta salona arhitekture koji je odlu─Źio da dodeli posebno Priznanje autorskom timu koji ─Źine Neboj┼ía Ante┼íevi─ç i Bo┼żana Luki─ç, predstavnici Ministarstva gra─Ĺevinarstva, saobra─çaja i infrastrukture, za poduhvat izrade Nacionalne arhitektonske strategije 2023-2035.

Na dodeli nagrada, zapazio sam komentar koleginice Milene Zindovi─ç da bi bilo dobro da se preimenuje kategorija ÔÇ×UrbanizamÔÇť jer se naj─Źe┼í─çe prikazuju projekti koji su iz domena arhitekture otvorenih javnih prostora, a ne iz domena urbanizma koji podrazumeva drugi tip i obuhvat projekata. Mali broj radova u ovoj kategoriji govori o tome da arhitektura otvorenih javnih prostora nije dovoljno prisutna tema u javnom diskursu, a veoma je va┼żna za kvalitet ┼żivotnog standarda svih nas.
Iz mog ugla, kao projektanta koji se prvenstveno bavi realizacijama, voleo bih da Salon da vi┼íe prostora za izlaganje realizovanih projekata, da se bavi njihovom diseminacijom po tipologijama i veli─Źinama, izazovima i specifi─Źnim zahtevima sa kojima se susre─çemo u njihovoj realizaciji, kako bismo bolje informisali i preneli znanja novim generacijama projektanata i ostalim kolegama.

─îestitam dobitnicima Grand Prix nagrade i svim dobitnicima nagrada, pohvala i priznanja po kategorijama. Izuzetno mi je drago da je ┼żiri prepoznao kvalitet rada Manhattan Concept K26 za koji smo dobili Nagradu u kategoriji ÔÇ×ArhitekturaÔÇť, na kojem smo u─Źestvovali Grozdana ┼ái┼íovi─ç, Dejan Milanovi─ç i ja (Nikola Milanovi─ç), uz veoma blisku saradnju sa izvo─Ĺa─Źkom firmom Gradmil i klijentom RS Gradnja sa kojima smo uspeli da iskomuniciramo sve odluke koje su se ticale prostornih, funkcionalnih i senzibilnih kvaliteta izvedenog arhitektonskog objekta.ÔÇť

Nikola Milanovi─ç, URED Studio

Manhattan Concept K26, projekat: URED Studio i RE:A.C.T. / foto: Dejan Milanovi─ç

Manhattan Concept K26, projekat: URED Studio i RE:A.C.T.
/ foto: Dejan Milanovi─ç

Pohvalu u kategoriji Arhitektonska fotografija dobio je rad – Dobrovi─ç u detalju, autora Milo┼ía Kosti─ç.

Nagradu u kategoriji Arhitektonska fotografija dobio je rad – Arhitektura izme─Ĺu ÔÇ×do─Ĺe┼í mi-do─Ĺem tiÔÇť autorke Milice Lopi─Źi─ç.

Pohvalu u kategoriji Arhitektonska kritika i publikacija dobio je rad – Atlas tipova karaktera predela Beograda, autorskog tima: Nevena Vasiljevi─ç, Boris Radi─ç, Anja Mati─ç, Emijilija Medojevi─ç, Suzana Gavrilovi─ç, Andreja Tutund┼żi─ç.

Nagradu u kategoriji Arhitektonska kritika i publikacija dobio je rad – Nikola Dobrovi─ç ÔÇô The Shifting Modes of Critical Practice in Architecture, autorke Marije Milinkovi─ç.

U Kategoriji Istra┼żivanja i eksperiment ┼żiri je dodelio dve Pohvale:

Prvu Pohvalu dobio je rad – LA VILLETTE studio arhitekture za decu autorke Du┼íane Nikoli─ç. Drugu Pohvalu dobio je rad – Ko je uop┼íte arhitekta? autorke Sare Parezanovi─ç i saradnika: An─Ĺela Ivanovi─ç, Rastko ┼áundi─ç, ─Éor─Ĺe ─Éurica, Sara Dragovi─ç.

Plato sa fontanom u Velikom parku, ┼áabac, projekat: MZ Studio / foto: ─Éor─Ĺe ─Éeri─ç

Plato sa fontanom u Velikom parku, ┼áabac, projekat: MZ Studio / foto: ─Éor─Ĺe ─Éeri─ç

U istoj kategoriji dodeljene su i dve nagrade:

Nagradu za rad – ECO figure – This WASTE is NOT a TOY dobio je autor Andrej Josifovski Pijanista. Druga nagrada u pomenutoj kategoriji je za rad – Crvena linija, autora Branka Stanojevi─ça.

U kategoriji Urbanizam nagrada nije dodeljena, a Pohvalu je dobio rad – Plato sa fontanom u Velikom parku u ┼áapcu autorke Milene Zindovi─ç.

U kategoriji Unutra┼ínja arhitektura, ┼żiri je odlu─Źio da dodeli Pohvalu za dva rada: Prva pohvala je za Projekat enterijera Polet grupe, Antipod studija. Zatim, druga Pohvala za projekat Autori Office, Studia AUTORI.

ÔÇ×Posebno nam je bilo drago da se na Salon nakon skoro deset godina vra─çamo povodom prostora u kom na┼í tim radi i stvara. Projekat smo zavr┼íili 2022. godine u zgradi iz 1920. godine, na jednom od najupe─Źatljivijih poteza u Beogradu, ulici Kneza Milo┼ía. Prostor je osmi┼íljen kao podloga za promene koje ─çemo kao studio do┼żivljavati u godinama koje dolaze – a promene smo ove godine primetili i na Salonu. Prisustvo ASAP-a je bilo osetno u vidu neke nove energije Salona i veoma nam je drago da smo deo toga. Hvala ┼żiriju i Salonu na pohvali u kategoriji Unutra┼ínja arhitektura za projekat na┼íeg ofisa.ÔÇť

Dijana Novakovi─ç dia, studio AUTORI

Autori Office. projekat: Studio AUTORI / foto: Relja Ivani─ç

Autori Office. projekat: Studio AUTORI / foto: Relja Ivani─ç

Nagrada u kategoriji Unutra┼ínje arhitekture dodeljena je projektu Muzej savremene umetnosti Republike Srpske u Banja Luci, studija Lopi─Źi─ç&Lopi─Źi─ç arhitekte i Pavla Stamenovi─ça i saradnika Milo┼ía Joki─ça.

U kategoriji Za┼ítita graditeljskog nasle─Ĺa Pohvalu je dobio projekat Rekonstrukcija objekta Muzeja na arheolo┼íkom nalazi┼ítu Medijana u Ni┼íu, autorskog tima: prof. Ivan Ra┼íkovi─ç, prof. Borislav Petrovi─ç, doc. Milo┼í Komleni─ç, arh. Nada Jeli─ç.

Nagradu u kategoriji Za┼ítita graditeljskog nasle─Ĺa dobio je projekat Vila Porta Maestra – rekonstrukcija i prenamena autorskog tima: Ema Stojkovi─ç Jerini─ç, Nemanja Kordi─ç, Nikola Stevanovi─ç.

ÔÇ×─îini se da je Salon arhitekture ove godine zaista pro┼íao u znaku svoje ovogodi┼ínje tematizacije (Salon dijaloga) ostvariv┼íi ambiciozan prate─çi program kroz seriju predavanja i panela, i to je mo┼żda najja─Źi utisak. Postavka je bila ne┼íto druga─Źija nego ranijih godina, vizuelno atraktivna i homogena sa izme┼íanim radovima iz razli─Źitih kategorija ┼íto je sa jedne strane manje ─Źitljivo, a sa druge poziva posetioce da pa┼żljivo pogledaju celu izlo┼żbu. Primetan je bio jedan paradoks – da je u vremenu intenzivne izgradnje u zemlji i regionu prijavljeno i selektovano relativno malo radova iz kategorije arhitekture i urbanizma, ┼íto zna─Źi da je ovakve doga─Ĺaje potrebno dodatno promovisati i motivisati autorske, ali i korporativne prakse da na ovakvim manifestacijama u─Źestvuju. Na┼í studio je dobio nagradu u kategoriji Za┼ítite graditeljskog nasle─Ĺa za rekonstrukciju i prenamenu srednjevekovne vile u gradu Hvaru ÔÇô Villa Porta Maestra. Zadovoljni smo ┼íto je ┼żiri nagradio na┼í rad u svetlu teme dijaloga prepoznav┼íi razli─Źite slojeve koje projekat sadr┼żi. Vilu od 6 nivoa kojoj pripadaju i glavna gradska vrata trebalo je privesti nameni isklju─Źivo ugostiteljstva, me─Ĺutim u podrumu i temeljima objekta otkriveni su zna─Źajni arheolo┼íki nalazi iz doba starog Rima (mozaici, novac, keramika, sistem podnog grejanjaÔÇŽ.) pa smo kroz dijalog sa arheolozima, klijentom i lokalnim zavodom za za┼ítitu spomenika do┼íli do zaklju─Źka da se arheolo┼íko blago izlo┼żi in situ u prizemlju i podrumu i postane javno dostupan izlo┼żbeni sadr┼żaj uz kompatibilnu funkciju prodaje vina i maslinovog ulja, dok ostatak vile ─Źine turisti─Źki apartmani heritage kategorije.ÔÇť

Arh. Nemanja Kordi─ç, MART Architecture

Villa Porta Maestra, Hvar, projekat: MART Architectutre / foto: MPU

Villa Porta Maestra, Hvar, projekat: MART Architectutre / foto: MPU

Iako se prethodnih godina dodeljivalo i priznanje po kategorijama, Savet 45. salona arhitekture odlu─Źio je da se priseti ranije prakse i Priznanje dodeli jednom projektu van takmi─Źarskih kategorija. Priznanje Saveta 45. Salona arhitekture za izuzetno anga┼żovanje i doprinos u pripremi, koncipiranju i prezentaciji krovnog strate┼íkog dokumenta za razvoj i unapre─Ĺenje arhitektonske struke u zemlji dobila je Nacionalna arhitektonska strategija, autora Bo┼żane Luki─ç i Neboj┼íe Ante┼íevi─ça.

Me─Ĺu brojnim nivoima dijaloga jedan od malo skrajnutih je bio dijalog sa javno┼í─çu. S tim u vezi Savet 45. Salona arhitekture doneo je odluku da uvede novu nagradu, Nagradu publike. Najvi┼íe glasova 45. Salona arhitekture publika je dala projektu Ku─ça na brdu Popare, op┼ítina Valjevo.

Potrefilo se da se dve godine za redom ┼Żiri odlu─Źio da Veliku nagradu ili Grand pri zavre─Ĺuju dva rada podjednako.

Gran pri 45. Salona arhitekture dobili su:

1. Projekat tvr─Ĺava Fetislam – rekonstrukcija ÔÇ×Varo┼í“ kapije, bedema sa kazamatima, letnja pozornica malog grada i firma KOTO.

ÔÇ×Na presti┼żnoj smotri kakva je Salon arhitekture dobiti ovako veliko i zna─Źajno priznanje velika je ─Źast i potvrda da je posao koji radimo na polju za┼ítite Kulturnih dobara prime─çen i pravilno vrednovan. Od prethodnog Salona arhitekture, uvedena je nova kategorija – Za┼ítita gra─Ĺevinskog nasle─Ĺa koja pru┼ża priliku i nama, arhitektama konzervatorima, da prika┼żemo i prezentujemo svoje projekte i izvedene radove. Ponosni smo, ne samo kao autori, ve─ç i kao stru─Źnjaci u oblasti za┼ítite gra─Ĺevinskog nasle─Ĺa, ┼íto je upravo projekat iz ove oblasti dobitnik Gran Pri nagrade, i nadamo se da ─çe u narednim godinama biti sve vi┼íe prijavljenih radova koji ─çe podsta─çi na DIJALOG. Na obnovi Tvr─Ĺave Fetislam radili su brojni stru─Źnjaci, od arhitekata i arheologa, in┼żenjera raznih struka, konzervatora, restauratora do kvalifikovanih majstora za ovu vrstu radova, a zahvaljuju─çi i podr┼íci i razumevanju velikog broja spoljnih saradnika, realizovan je posao na rekonstrukciji dela tvr─Ĺave.

U okviru radova obavljena su arheolo┼íka i arhitektonska istra┼żivanja koja su bila neophodna za izradu projektno tehni─Źke dokumentacije kao i za sam proces revitalizacije i prezentaciju spomenika u autenti─Źnom stanju i na autenti─Źan na─Źin. Ono ┼íto je najve─çi izazov u projektima za┼ítite gra─Ĺevinskog nasle─Ĺa je po┼ítovanje svih vrednosti spomenika kulture uz ostvarivanje ciljeva odr┼żivog razvoja kroz analizu potencijala i opasnosti i sprovo─Ĺenje mera. Nakon uspe┼íno zavr┼íenih radova rezultat je danas jasno vidljiv: restaurirana je Varo┼í kapija i stra┼żara, deset kazamata je revitalizovano, omogu─çen je pristup preko originalne kaldrme, stati─Źki je sanirana i restaurirana kapija Malog grada, izvedena je nova letnja scena sa svim prate─çim sadr┼żajima, a ceo proces dokumentovan je u nau─Źno popularnoj monografiji o istra┼żivanjima i radovima na Tvr─Ĺavi Fetislam u Kladovu.ÔÇť

Anica RADOSAVLJEVI─ć, mast. in┼ż. arh. M.Arch, Koto d.o.o.

2. Veliku nagradu 45. Salona arhitekture dobio je i projekat Stringeri – evolucija prekarnosti, sloboda svedo─Źenja, nastao u saradnji Efemera kolektiva i Centra za istra┼żivanje i edukaciju o holokaustu.

Porodi─Źna ku─ça na brdu Popare, Valjevo, projekat: KEJ / foto: Relja Ivani─ç

Porodi─Źna ku─ça na brdu Popare, Valjevo, projekat: KEJ / foto: Relja Ivani─ç

UMESTO ZAKLJU─îKA

Prenosimo komentar Igora Marseni─ça, izvr┼ínog menad┼żera ASAP asocijacije:

ÔÇ×Pre svega ┼żeleo bih da se u ime ASAP-a zahvalim Muzeju primenjene umetnosti i direktorki Biljani Joti─ç na pozivu da u─Źestvujemo u organizaciji Salona. MPU je pokazao za na┼íe prilike netipi─Źnu otvorenost za vaninstitucionalne aktere i gra─Ĺanska udru┼żenja i time je pokazalo kako treba da deluje savremena institucija kulture, a to je da bude platforma za dijalog u okviru jedne zajednice ili struke. Mi smo prihvatili poziv jer verujemo da se arhitektonski ┼żivot mora vratiti u institucije i da samo one imaju kapacitet da istovremeno izla┼żu, dokumentuju, arhiviraju i samim tim vrednuju stvarala┼ítvo kako pojedinih autora tako i cele epohe. Ove stavove ASAP zastupali su na┼íi predstavnici u Savetu salona.

Sve izmene proistekle su iz ovakvog pristupa celokupnog Saveta. Uvo─Ĺenje Zavr┼ínog izve┼ítaja i primopredaje du┼żnosti izme─Ĺu dva Saveta kako bi se uspostavio kontinuitet delovanja, obavezna javna predavanja ─Źlanova ┼żirija koji je ove godine me─Ĺunarodni i njime predsedava Werner Sobek, panel diskusije sa live-stream produkcijom kako bi de┼íavanja bila dostupna i vidljiva i onima koji tog trenutka nisu u mogu─çnosti da im prisustvuju, uvo─Ĺenje Nagrade publike i po prvi put dodela nagrada je poseban doga- ─Ĺaja i odvojen od samog otvaranja. Naravno, uvek pomalo strepite, ali nas je publika koja se u velikom broju vratila Salonu, posete i diskusije svim predavanjima i panelima, kao i broj pregleda istih na YouTube platformi na┼íe Asocijacije uverila da smo ASAP i MPU, zajedno, doneli odluke va┼żne i dobre za dalji razvoj najzna─Źajnije nacionalne izlo┼żbe arhitektonskog stvarala┼ítva.ÔÇť

Kontakt: mr Ljiljana Mileti─ç Abramovi─ç, kustos, direktor MPU
Mioljub Kušić, kustos saradnik

Salon arhitekture
Muzej primenjene umetnosti
Vuka Karad┼żi─ça 18, Beograd
tel: 011 2626 841; 011 2626 494
email: ljma@mpu.rs
email: salonarh@mpu.rs
www.mpu.rs
www.salonarhitekture.rs