Connect with us
Energetska efikasnost

Danci pobednici u korišćenju snage vetra!

Danska je postavila novi rekord u obnovljivoj energiji 2017. godine tako što je dobila skoro polovinu svoje snage od vetra. Izvor obnovljivih izvora snabdevao je 43,6 odsto potražnje za električnom energijom, premašivši prethodni rekord u zemlji od 42 posto u 2015. godini. Za samo nekoliko godina zemlja bi mogla da dobije 50 posto svoje snage od vetra.

Stubovi sa vetrogeneratorima trebalo bi da budu postavljani na četiri lokacije

Stubovi sa vetrogeneratorima

Danske vetroturbine bile su naročito aktivne upravo tokom prošle godine, generišući 14.700 gigavat-sati za 12 meseci za novi proizvodni rekord. Od 2001. instalirani vetroenergetski kapacitet je udvostručen – iako ima oko 20 posto manje turbina. To je zato što su današnje turbine veće i efikasnije. Nacija je instalirala 5,3 gigavata vetroelektrana na kopnu i na primorju – a većina turbina na otvorenom je instalirana nakon 2001. godine.

Do 2020. godine Danska bi mogla da dobije oko pola svoje struje preko vetra. Do tada bi nacija mogla da generiše 80 odsto svoje struje iz obnovljivih izvora, uključujući i biomasu i solarnu energiju. Jedna od najvećih svetskih kompanija za vetroturbine, Vestas, ima sedište u Danskoj, a danske kompanije prodaju svoju zelenu tehnologiju širom sveta, kako je u svom novogodišnjem govoru rekao premijer ove zemlje, Lars Løkke Rasmussen.

Prevedeno sa stranice: inhabitat.com