Connect with us
Energetska efikasnost

Danci pobednici u korišćenju snage vetra!

Danska je postavila novi rekord u obnovljivoj energiji 2017. godine tako ┼íto je dobila skoro polovinu svoje snage od vetra. Izvor obnovljivih izvora snabdevao je 43,6 odsto potra┼żnje za elektri─Źnom energijom, prema┼íiv┼íi prethodni rekord u zemlji od 42 posto u 2015. godini. Za samo nekoliko godina zemlja bi mogla da dobije 50 posto svoje snage od vetra.

Danske vetroturbine bile su naro─Źito aktivne upravo tokom pro┼íle godine, generi┼íuc╠üi 14.700 gigavat-sati za 12 meseci za novi proizvodni rekord. Od 2001. instalirani vetroenergetski kapacitet je udvostru─Źen – iako ima oko 20 posto manje turbina. To je zato ┼íto su dana┼ínje turbine vec╠üe i efikasnije. Nacija je instalirala 5,3 gigavata vetroelektrana na kopnu i na primorju – a vec╠üina turbina na otvorenom je instalirana nakon 2001. godine.

Do 2020. godine Danska bi mogla da dobije oko pola svoje struje preko vetra. Do tada bi nacija mogla da generi┼íe 80 odsto svoje struje iz obnovljivih izvora, uklju─Źujuc╠üi i biomasu i solarnu energiju. Jedna od najvec╠üih svetskih kompanija za vetroturbine, Vestas, ima sedi┼íte u Danskoj, a danske kompanije prodaju svoju zelenu tehnologiju ┼íirom sveta, kako je u svom novogodi┼ínjem govoru rekao premijer ove zemlje, Lars L├Şkke Rasmussen.

Prevedeno sa stranice: www.inhabitat.com