Connect with us
Energetska efikasnost

Koje su prednosti kuća visokih performansi?

Iako ne postoji zvanična definicija ili set standarda koji definišu dom visokih performansi, osim ocena kao što su „Pasivna kuća“ ili „Homestar“, postoji nekoliko generalno dogovorenih ideala ili principa koje dom visokih performansi treba da imaju. U jednoj rečenici biste mogli reći da se „kuća visokih performansi odlikuje efikasnim obezbeđivanjem sigurnog, zdravog i udobnog okruženja za svoje stanare“.

Razmišljajte o tome ovako: šta su domovi dizajnirani da rade? Koja je njihova funkcija? Pa, ima ih mnogo: pružaju utočište; oni vas greju; oni su prostor u kojem ćete živeti svoj život. Dom visokih performansi je, dakle, onaj koji radi izuzetno dobro u svim stvarima za koje je dom dizajniran i, što je najvažnije, to čini bez potrebe za mnogo energije.

Koje su osnovne prednosti?

Glavna prednost kuće visokih performansi je ugodna i zdrava klima u unutrašnjosti koja ne treba mnogo energije da bi se postigla i održavala temperatura okoline tokom cele godine. Kuće visokih performansi su tople zimi, hladne leti i suve tokom cele godine. To ih čini mnogo zdravijim, jer su manje šanse da se vlaga i plesni razviju.

Kuća visokih performansi

Kuća visokih performansi

Grejanje i solarno pojačanje

Ono zbog čega se kuće visokih performansi razlikuju je to što mogu postići tu suvu i ambijentalnu unutrašnju klimu, a da se ne moraju mnogo oslanjati na grejna tela, klima uređaje ili druge mehaničke metode, a ako koriste energiju –  često stvaraju veći deo sa sunčevog solarnog krova. Ovo rezultira uštedom novca, jer su troškovi grejanja i hlađenja kuće svedeni na minimum. Pasivne kuće daju veliku stabilnost temperature unutrašnjeg prostora.

Kuća visokih performansi u stanju je da održi unutrašnju temperaturu daleko bolje nego ostali domovi. Ove kuće daju veliku stabilnost temperature unutrašnjeg prostora. U zavisnosti od geografskog regiona, nekim kućama visokih performansi zaista nije potrebna mehanička metoda grejanja – rešenja za izolaciju i ventilaciju koja kontrolisano ubacuje predgrejan svež vazduh u prostorije, održavaju dom na prijatnoj temperaturi bez ičega dodatnog, jer oni najviše koriste najobilniji izvor toplote i energija: sunce.  

Činjenica je i da dom visokih performansi može igrati ulogu u smanjenju uticaja CO2 na pojedinca. Niskoenergetske kuće ili one sa čak neto-nula zahtevaju manje emisije ugljenika tokom svog životnog veka nego zgrade sa lošim termalnim ovojnicama. Pored svakodnevne upotrebe energije, zgrade koje su dobro dizajnirane od trajnih materijala ne zahtevaju toliko održavanja tokom svog života.

Ventilacija je ključna za vazduh u kući da ostane zdrav, a pasivne kuće koriste mehaničku ventilaciju koja kontrolisano ubacuje svež vazduh u prostor.Vazduh u kući bez provetravanja ubrzo bi postao ustajan, jer se koncentracija vlage, mirisa, prašine i drugih zagađivača polako povećava.

Zvučna izolacija

Kuće visokih performansi imaju odličnu zvučnu izolaciju, jer se posebna pažnja vodi prilikom instalacije prozora i vrata. Pasivne kuće su  dobro zaptivene te su gubici toplote kroz loše spojeve zidova i prozora minimalni, ali i bolja zaštita od buke. Kada su prozori zatvoreni, kuća je skoro potpuno bešumna.