Connect with us
Energetska efikasnost

Koje su prednosti kuća visokih performansi?

Iako ne postoji zvani─Źna definicija ili set standarda koji defini┼íu dom visokih performansi, osim ocena kao ┼íto su „Pasivna kuc╠üa“ ili „Homestar“, postoji nekoliko generalno dogovorenih ideala ili principa koje dom visokih performansi treba da imaju. U jednoj re─Źenici biste mogli rec╠üi da se ÔÇ×kuc╠üa visokih performansi odlikuje efikasnim obezbe─Ĺivanjem sigurnog, zdravog i udobnog okru┼żenja za svoje stanareÔÇť.

Razmi┼íljajte o tome ovako: ┼íta su domovi dizajnirani da rade? Koja je njihova funkcija? Pa, ima ih mnogo: pru┼żaju uto─Źi┼íte; oni vas greju; oni su prostor u kojem c╠üete ┼żiveti svoj ┼żivot. Dom visokih performansi je, dakle, onaj koji radi izuzetno dobro u svim stvarima za koje je dom dizajniran i, ┼íto je najva┼żnije, to ─Źini bez potrebe za mnogo energije.

Koje su osnovne prednosti?

Glavna prednost kuc╠üe visokih performansi je ugodna i zdrava klima u unutra┼ínjosti koja ne treba mnogo energije da bi se postigla i odr┼żavala temperatura okoline tokom cele godine. Kuc╠üe visokih performansi su tople zimi, hladne leti i suve tokom cele godine. To ih ─Źini mnogo zdravijim, jer su manje ┼íanse da se vlaga i plesni razviju.

Ku─ça visokih performansi

Ku─ça visokih performansi

Grejanje i solarno poja─Źanje

Ono zbog ─Źega se kuc╠üe visokih performansi razlikuju je to ┼íto mogu postic╠üi tu suvu i ambijentalnu unutra┼ínju klimu, a da se ne moraju mnogo oslanjati na grejna tela, klima ure─Ĺaje ili druge mehani─Źke metode, a ako koriste energiju –┬á ─Źesto stvaraju vec╠üi deo sa sun─Źevog solarnog krova. Ovo rezultira u┼ítedom novca, jer su tro┼íkovi grejanja i hla─Ĺenja kuc╠üe svedeni na minimum. Pasivne ku─çe daju veliku stabilnost temperature unutra┼ínjeg prostora.

Kuc╠üa visokih performansi u stanju je da odr┼żi unutra┼ínju temperaturu daleko bolje nego ostali domovi. Ove ku─çe daju veliku stabilnost temperature unutra┼ínjeg prostora. U zavisnosti od geografskog regiona, nekim kuc╠üama visokih performansi zaista nije potrebna mehani─Źka metoda grejanja – re┼íenja za izolaciju i ventilaciju koja kontrolisano ubacuje predgrejan sve┼ż vazduh u prostorije, odr┼żavaju dom na prijatnoj temperaturi bez i─Źega dodatnog, jer oni najvi┼íe koriste najobilniji izvor toplote i energija: sunce. ┬á

─îinjenica je i da dom visokih performansi mo┼że igrati ulogu u smanjenju uticaja CO2 na pojedinca. Niskoenergetske kuc╠üe ili one sa ─Źak neto-nula zahtevaju manje emisije ugljenika tokom svog ┼żivotnog veka nego zgrade sa lo┼íim termalnim ovojnicama. Pored svakodnevne upotrebe energije, zgrade koje su dobro dizajnirane od trajnih materijala ne zahtevaju toliko odr┼żavanja tokom svog ┼żivota.

Ventilacija je klju─Źna za vazduh u kuc╠üi da ostane zdrav, a pasivne ku─çe koriste mehani─Źku ventilaciju koja kontrolisano ubacuje sve┼ż vazduh u prostor.Vazduh u kuc╠üi bez provetravanja ubrzo bi postao ustajan, jer se koncentracija vlage, mirisa, pra┼íine i drugih zaga─Ĺiva─Źa polako povec╠üava.

Zvu─Źna izolacija

Ku─çe visokih performansi imaju odli─Źnu zvu─Źnu izolaciju, jer se posebna pa┼żnja vodi prilikom instalacije prozora i vrata. Pasivne ku─çe su┬á dobro zaptivene te su gubici toplote kroz lo┼íe spojeve zidova i prozora minimalni, ali i bolja za┼ítita od buke. Kada su prozori zatvoreni, ku─ça je skoro potpuno be┼íumna.