Connect with us
Arhitektura

Porodi─Źna ku─ça I73

Porodi─Źna ku─ça I73 projektovana je za peto─Źlanu porodicu i jednog psa i nalazi se na uzvi┼íenju u Ni┼íu, na rubu stambenog naselja Apelovac.

Klijent je od samog po─Źetka imao jasne zahteve i o─Źekivanja, tako da se ─Źinilo da ─çe proces projektovanja biti lak i brz, ali se ispostavilo da su ambiciozni zahtevi i visoki standardi investitora projekat u zavr┼ínoj fazi u─Źinili kompleksnim i veoma zahtevnim.

Porodi─Źna ku─ça I73 u Ni┼íu

Porodi─Źna ku─ça I73, projekat KontraStudio / foto: Relja Ivani─ç

Objekat: Porodi─Źna ku─ça I73
Lokacija: Niš
Godina projektovanja: 2018.
Godina izgradnje: 2021.
Površina: 500 m2
Spratnost: Po+P+1
Autori: KontraStudio
Projektanti: Miroljub Stankovi─ç d.i.a.,
Zoran Nikoli─ç d.i.a., Milo┼í Ran─Ĺelovi─ç m.i.a.
Fotografija: Relja Ivani─ç

Neki od zahteva bili su da kuća bude prostrana, funkcionalno dobro povezana, zaštićena od pogleda sa ulice i otvorena ka privatnom dvorištu.

Pravougaoni oblik parcele, sa du┼żom stranicom okrenutoj ka ulici, pru┼żio nam je mogu─çnost za atipi─Źno arhitektonsko re┼íenje. Internacionalni stil u arhitekturi bio je inspiracija za dobijanje ─Źiste forme, belih i jednostavnih volumena.

Linijska postavka objekta du┼ż ulice sa nagla┼íenom horizontalnom arhitektonskom formom ─Źini ovaj objekat posebnim. Stara urbana matrica, koja se nalazi sa druge strane ulice, verovatno ─çe u du┼żem vremenskom periodu ostati nepromenjena. Novim planskim dokumentima sagledavano je podru─Źje ju┼żno od ulice, u kojoj je u poslednjih desetak godina formiran niz savremeno oblikovanih porodi─Źnih objekata.

Arhitektonskim re┼íenjem te┼żilo se zatvaranju objekta prema ulici i postoje─çim objektima sa severne strane i funkcionalnom otvaranju objekta prema dvori┼ítu sa bazenom ju┼żne orijentacije. Duga─Źak uli─Źni fasadni front projektovan je sa minimalnim brojem otvora, ┼íto objektu daje skulpturalni karakter.

Objekat je podeljen na nekoliko celina, dnevna zona u prizemlju, no─çna na prvom spratu, dok su tehni─Źke prostorije i teretana u podrumu. Prizemlje je ure─Ĺeno kao otvoreni zajedni─Źki prostor sa panoramskim pogledom na bazen i krajolik.

Velike staklene povr┼íine ka dvori┼ítu ─Źine da se dnevni boravak dodatno vizuelno i funkcionalno ┼íiri. Iako su zone konceptualno odvojene, dnevna i no─çna zona su povezane dvoeta┼żnim prostorom u zoni kuhinje, betonskim stepeni┼ítem i mostom na gornjem spratu. Ovim povezivanjem prostora ne gubi se ni vizuelna, a ni zvu─Źna komunikacija u objektu, ┼íto je bio jo┼í jedan od zahteva investitora.

Kako je objekat u eksterijeru horizontalno podeljen, tako je u enterijeru vertikalno povezan, ─Źime je stvoren specifi─Źan unutra┼ínji ambijent monumentalnog karaktera, atipi─Źan za porodi─Źne ku─çe.

Porodi─Źna ku─ça u Ni┼íu projekat KontraStudio

Porodi─Źna ku─ça I73, projekat KontraStudio / foto: Relja Ivani─ç

Denivelisanjem terena u delu zadnjeg dvorišta, omogućeno je prirodno osvetljavanje i provetravanje podrumske prostorije, namenjene za organizovanje teretane ili radnog prostora.

Naizgled jednostavan objekat, ali konstruktivno vrlo slo┼żen. Ura─Ĺen je kao skeletna AB konstrukcija, sa nagla┼íenim erkernim ispadima na uli─Źnoj i dvori┼ínoj fasadi, koji su dodatno nagla┼íeni druga─Źijom obradom fasade prizemlja.

Spoljašnji zidovi su od energetskog bloka debljine 25 cm sa termoizolacijom u sistemu kontaktne fasade.

Enterijer porodi─Źne ku─çe u Ni┼íu

Porodi─Źna ku─ça I73, enterijer projekat KontraStudio / foto: Relja Ivani─ç

Unutra┼ínji, pregradni zidovi su od energetskog bloka sa pobolj┼íanim akusti─Źnim svojstvima. Me─Ĺuspratna konstrukcija je armirano betonska plo─Źa debljine 20 cm. Podovi su plivaju─çi sa tipskim pe─Źurkastim elementima za instalacije podnog grejanja. Za zavr┼ínu obradu podova u prizemlju odabrana je granitna keramika velikih dimenzija, dok je u prostorijama na spratu predvi─Ĺen vi┼íeslojni parket. U sanitarnim ─Źvorovima, pomo─çnim prostorijama i podrumu podna obloga su kerami─Źke plo─Źice. Pod gara┼że i prilaznog platoa je od ferobetona.

Enterijer porodi─Źne ku─çe u Ni┼íu

Porodi─Źna ku─ça I73, projekat KontraStudio / foto: Relja Ivani─ç

Obrada unutra┼ínjih zidova i plafona sagledavana je projektom enterijera, tako da su pored klasi─Źnih gletovanih i bojenih povr┼íina predvi─Ĺene obloge od plo─Źastog materijala na potkonstrukciji, tehnika natur betona na lepku i dekorativni elementi od gipsanih plo─Źa.

Sama funkcionalna organizacija objekta doprinela je oblikovanju i definisala glavne motive u enterijeru. Monohromatska obrada plafona i podova upotpunjena je oblogama i komadnim name┼ítajem u dezenu drveta, kao i pa┼żljivim odabirom rasvete. Dodatnu dinamiku prostora stvaraju senke, koje pravi prirodno osvetljenje sa krovnog i bo─Źnih prozora kuhinje, kao i pokretnih i fiksnih ┼żaluzina.

Masivna pergola sa dominantnim ─Źeli─Źnim ÔÇťVÔÇŁ stubovima i ─Źeli─Źnim nosa─Źima sa LLD gredama poja─Źava utisak izra┼żene horizontalnosti i formira novu ambijentalnu celinu van objekta, koja u letnjim mesecima postaje deo dnevnog boravka.

Primenom tehnike natur betona na fasadi objekta u prizemnom delu, kao i u delu enterijera, poja─Źava se utisak povezanosti spolja┼ínjeg i unutra┼ínjeg prostora. Monohromatska monolitna fasada razbijena je motivom gredica od aluminijumskih profila u dezenu drveta na uvu─Źenom delu prednje fasade, koji se pojavljuje i na dvori┼ínoj fasadi u vidu pokretnih ┼żaluzina u zoni velike spava─çe sobe.

S obzirom na veliku zapreminu ovog objekta, sa dvovisinskim prostorom u jednoj zoni, posebna pa┼żnja posve─çena je grejanju, primenom najsavremenijih principa trenutno dostupnih kod nas.

Porodi─Źna ku─ça I73

Porodi─Źna ku─ça I73, projekat KontraStudio / foto: Relja Ivani─ç

Grejanje i hla─Ĺenje objekta je kombinovano, toplotnom pumpom vazduh-voda, kombinacijom zidnih, parapetnih, plafonskih i kanalskih jedinica. Podno grejanje je ura─Ĺeno u svim prostorijama na prizemlju i spratu. Na krovu su ugra─Ĺeni solarni kolektori za zagrevanje sanitarne vode.

U cilju obezbe─Ĺivanja rezervnog energenta za grejanje u periodima izrazito niskih temperatura, predvi─Ĺen je i priklju─Źak na gas. U dnevnom boravku, funkcionalnu, ali i estetsku ulogu igra i kamin. U cilju smanjenja prekomernog zagrevanja ku─çe u letnjem periodu, zna─Źajnu ulogu imaju pokretne ┼żaluzine, ali i pergola ispred dnevnog boravka.

Zahvaljuju─çi dobro ura─Ĺenom termi─Źkom omota─Źu i primenom trostrukog stakla na svim spoljnim otvorima, postignuta je zna─Źajna energetska efikasnost objekta.

Najve─çi izazov u projektovanju ovog objekta bila je razrada detalja zahtevnih konstruktivnih elemenata kao ┼íto su kolenasto AB stepeni┼íte u enterijeru, pokretni brisoleji i masivna konstrukcija pergole, koji ─Źine ovaj objekat autenti─Źnim. Do ┼żeljenih rezultata se do┼ílo vr┼íenjem nadzora nad izvo─Ĺenjem radova i razradom izvo─Ĺa─Źkih detalja na relaciji projektant-izvo─Ĺa─Ź.