Connect with us

Energetska efikasnost

EBRD sa partnerima predstavlja program energetske efikasnosti za domaćinstva u Srbiji

Objavljeno

:

Žužana Hargitai, direktor regionalne kancelarije za Zapadni Balkan iz EBRD

Nova kreditna linija za ulaganja u zelene tehnologije namenjena stambenom sektoru u saradnji sa lokalnim bankama

  • Nova kreditna linija za finansiranje zelene ekonomije (GEFF) kao podrška zelenim investicijama u Srbiji
  • UniCredit and Erste Bank su prve banke u Srbiji koje su pristupile programu
  • U okviru GEFF programa biće dostupna i bespovratna sredstva i sredstva za procenu energetske efikasnosti finasirana od strane EU, Austrije i WBIF

Evropska banka za obnovu i razvoj zvanično je najavila početak novog Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF) u Srbiji koji će domaćinstvima obezbediti kredite za poboljšanje energetske efikasnosti. Finansijski podsticaji i tehnička podrška investicijama u zelene tehnologije obezbeđuju se iz sredstava Evropske unije (EU), Saveznog Ministastva finansija Republike Austrije (BMF) i Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan (EWBJF) u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

U Beogradu okupili su se učesnici u GEFF programu, uključujući donatore, predstavnike lokalnih vlasti, lokalne partnerske banke, dobavljače i proizvođače zelenih tehnologija za rezidencijalni sektor, i beleži uspešan početak novog programa. Domaćin događaja bila je Žužana Hargitai, direktor regionalne kancelarije za Zapadni Balkan iz EBRD a ključne govore održali su gospodin Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike iz Vlade Republike Srbije, njegova ekselencija Sem Fabrici, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, gospodin Leander Trepel, predstavnik u upravnom odboru EBRD i gospođa Violeta Kogalničeanu, rukovodilac odeljenja za infrastrukturu i energetsku efikasnost, Skretarijat Energetske zajednice.

Osnovne informacije o GEFF programu predstavila je Veronika Špacapan, rukovodilac GEFF programa iz EBRD London, nakon čega su govorili predstavnici partnerskih banaka, gospođa Feza Tan, predsednica izvršnog odbora UniCredit banke u Srbiji i gospodin Nikola Stamenković, direktor sektora poslova sa pravnim licima.

UniCredit i Erste banka prve su dve lokalne partnerske finansijske institucije koje su se priključile programu kreditnim linijama od po 600 miliona dinara (5,1 miliona evra) namenjenih za kredite građanstvu.

Građani Srbije će moći da apliciraju za kredite ovih partnerskih banaka za investicije u energetski efikasna tehnološka rešenja za svoje domaćinstvo poput novih prozora sa dvostrukim ili trostrukim staklom, kotlova visoke efikasnosti grejanja ili termalnu izolaciju objekta.

Domaćinstva koja na ovaj način ulože u energetsku efikasnost kvalifikuju se za bespovratna finansijska sredstva koja Evropska unija obezbeđuje u vidu podsticaja do 20% investicije. Prodavci i proizvođači energetski efikasnih tehnologija namenjenih stambenom sektoru mogu se takođe prijaviti za finansiranje iz GEFF sredstava. Dodatno u okviru programa, obezbeđena je tehnička podrška u vidu usluga provere tehničke prihvatljivosti investicionog predloga i zadovoljavanja energetskih standarda za renoviranje višeetažnih objekata.

GEFF kreditna linija u Srbiji deo je GEFF programa za Zapadni Balkan u ukupnom iznosu od 85 miliona evra koji se implementira u okviru Regionalnog programa za energetsku efikasnost za Zapadni Balkan (REEP Plus).

Program je zajednička inicijativa EU, bilateralnih donatora i zemalja korisnika u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). EBRD implementira REEP Plus u bliskoj saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice. Ukupno, REEP Plus program obuhvata 135 miliona evra za investicije u okviru stambenog sektora podržanih sa 30 miliona evra iz sredstava Evropske unije i 1,8 miliona evra iz Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan, kao i sa 3,3 miliona evra koje obezbeđuje Savezno Ministarstvo finansija Republike Austrije. Program takođe pruža podršku politici i usklađivanju pravnog okvira zemlje po pitanjima standarda energetske efikasnosti objekata prema relevantnim direktivama Evropske unije.

www.ebrdgeff.com

EBRD, uz podršku donatora, pruža besplatne usluge tehničke podrške od strane tima međunarodnih i lokalnih stručnih konsultanata – GEFF-ov tim.
Tim pruža stručnu pomoć partnerskim finansijskim institucijama, pravnim i fizičkim licima prilikom implementacije ove kreditne linije.
Za sva pitanja ili povratne informacije, pišite nam. Naš tim vam stoji na usluzi.

Vladimira Popovića 38-40
Srbija, 11070 Novi Beograd
+381 (0) 11 715 6945
serbia@ebrdgeff.com
www.ebrdgeff.com

Advertisement
Klik za komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Budućnost

Danci zadaju domaći zadatak u vezi sa OIE

Objavljeno

:

Od

Danska vlada je još 2012. usvojila plan prema kojem udeo obnovljivih izvora u energetskoj proizvodnji treba da poraste na 50 odsto do 2020., a zatim na 84 odsto do 2035. Za ostvarivanje ovog cilja, Danci će dobiti novog saborca – vetropark na moru snage 800MW.

Ministar za energetiku, komunalije i klimu Lars Lileholt je pohvalio ovaj projekat, opisavši ga kao veliki iskorak Danske ka ugljenično neutralnoj budućnosti. – Ovo će da bude naša najveća vetroelektrana na moru za sada i značajno će da doprinese lokalnom razvoju i zelenoj tranziciji – istakao je Lileholt.

Vetrenjače će, prema planu, nići u Severnom moru na oko 20 kilometara udaljenosti od obala grada Rinkobinga, na zapadu Jilanda. Lokacija je izabrana zato što baš na 20 kilometara od kopna Danci mogu da dobiju najviše čiste energije za uloženi novac. Priključenje vetroparka „Tor“ na dansku energetsku mrežu se očekuje između 2024. i 2027. godine. Ogromna vetroelektrana proizvodiće električnu energiju dovoljnu za oko 800 hiljada domaćinstava.

Vlada se nada da će u periodu od 2019. do 2025. srezati poreze za električnu energiju za više od 3 i po puta. Ukoliko se njihove težnje ostvare, prosečna danska porodica će na godišnjem nivou da uštedi oko 200 evra za potrušnju energije. Bravo Danci.

Nastavi sa čitanjem

Budućnost

Borba Vojvodine za očuvanje planete Zemlje

Objavljeno

:

Od

Lepa vest uoči 22. aprila, dana Planete Zemlje. Naime, Vlada Vojvodine utvrdila je tekst Deklaracije o zaštiti životne sredine kojom je predviđena zabrana korišćenja plastičnih kesa.

Ovom deklaracijom predviđeno je i da se upute preporuke opštinama i gradovima da do kraja 2020. godine bude uvedena zabrana za korišćenje plastičnih kesa i plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu. U predloženoj deklaraciji navodi se da će do kraja 2024. godine ustanove čiji je osnivač pokrajina morati da pripreme projektnu dokumentaciju za uvođenje energetski efikasnih sistema grejanja.

U planu je još jedan korak koji će ići u prilog zaštite naše planete. Nime, pokrajinska vlast u saradnji sa vlastima u osam gradova Vojvodine u narednih 10 godina unapređivaće javni gradski prevoz nabavkom ekološki prihvatljivijih vozila koja će trošiti alternativna goriva, navodi se u predloženom dokumentu. Pokrajinske vlasti obavezuju se i da će se angažovati na povećanju pokrivenosti Vojvodine šumama, jer je sada 6,51 odsto teritorije pod šumama, a najavljuje se i razvoj urbanog pošumljavanja radi ozelenjavanja naseljenih mesta. Inače, predložena deklaracija sadrži niz ciljeva i definisanih aktivnosti kako bi se Vojvodina suočila sa „ključnim izazovima našeg vremena u oblasti zaštite životne sredine“ i biće ponuđena na donošenje Skupštini Vojvodine.

Izvor: Tanjug

Nastavi sa čitanjem
Advertisement

Industrijski podovi

Fasade

Prijava na newsletter

Izdvajamo

Popularno