Budite u kontaktu sa nama

Energetska efikasnost

EBRD sa partnerima predstavlja program energetske efikasnosti za domaćinstva u Srbiji

Objavljeno

Žužana Hargitai, direktor regionalne kancelarije za Zapadni Balkan iz EBRD

Nova kreditna linija za ulaganja u zelene tehnologije namenjena stambenom sektoru u saradnji sa lokalnim bankama

 • Nova kreditna linija za finansiranje zelene ekonomije (GEFF) kao podrška zelenim investicijama u Srbiji
 • UniCredit and Erste Bank su prve banke u Srbiji koje su pristupile programu
 • U okviru GEFF programa biće dostupna i bespovratna sredstva i sredstva za procenu energetske efikasnosti finasirana od strane EU, Austrije i WBIF

Evropska banka za obnovu i razvoj zvanično je najavila početak novog Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF) u Srbiji koji će domaćinstvima obezbediti kredite za poboljšanje energetske efikasnosti. Finansijski podsticaji i tehnička podrška investicijama u zelene tehnologije obezbeđuju se iz sredstava Evropske unije (EU), Saveznog Ministastva finansija Republike Austrije (BMF) i Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan (EWBJF) u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

U Beogradu okupili su se učesnici u GEFF programu, uključujući donatore, predstavnike lokalnih vlasti, lokalne partnerske banke, dobavljače i proizvođače zelenih tehnologija za rezidencijalni sektor, i beleži uspešan početak novog programa. Domaćin događaja bila je Žužana Hargitai, direktor regionalne kancelarije za Zapadni Balkan iz EBRD a ključne govore održali su gospodin Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike iz Vlade Republike Srbije, njegova ekselencija Sem Fabrici, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, gospodin Leander Trepel, predstavnik u upravnom odboru EBRD i gospođa Violeta Kogalničeanu, rukovodilac odeljenja za infrastrukturu i energetsku efikasnost, Skretarijat Energetske zajednice.

Osnovne informacije o GEFF programu predstavila je Veronika Špacapan, rukovodilac GEFF programa iz EBRD London, nakon čega su govorili predstavnici partnerskih banaka, gospođa Feza Tan, predsednica izvršnog odbora UniCredit banke u Srbiji i gospodin Nikola Stamenković, direktor sektora poslova sa pravnim licima.

UniCredit i Erste banka prve su dve lokalne partnerske finansijske institucije koje su se priključile programu kreditnim linijama od po 600 miliona dinara (5,1 miliona evra) namenjenih za kredite građanstvu.

Građani Srbije će moći da apliciraju za kredite ovih partnerskih banaka za investicije u energetski efikasna tehnološka rešenja za svoje domaćinstvo poput novih prozora sa dvostrukim ili trostrukim staklom, kotlova visoke efikasnosti grejanja ili termalnu izolaciju objekta.

Domaćinstva koja na ovaj način ulože u energetsku efikasnost kvalifikuju se za bespovratna finansijska sredstva koja Evropska unija obezbeđuje u vidu podsticaja do 20% investicije. Prodavci i proizvođači energetski efikasnih tehnologija namenjenih stambenom sektoru mogu se takođe prijaviti za finansiranje iz GEFF sredstava. Dodatno u okviru programa, obezbeđena je tehnička podrška u vidu usluga provere tehničke prihvatljivosti investicionog predloga i zadovoljavanja energetskih standarda za renoviranje višeetažnih objekata.

GEFF kreditna linija u Srbiji deo je GEFF programa za Zapadni Balkan u ukupnom iznosu od 85 miliona evra koji se implementira u okviru Regionalnog programa za energetsku efikasnost za Zapadni Balkan (REEP Plus).

Program je zajednička inicijativa EU, bilateralnih donatora i zemalja korisnika u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). EBRD implementira REEP Plus u bliskoj saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice. Ukupno, REEP Plus program obuhvata 135 miliona evra za investicije u okviru stambenog sektora podržanih sa 30 miliona evra iz sredstava Evropske unije i 1,8 miliona evra iz Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan, kao i sa 3,3 miliona evra koje obezbeđuje Savezno Ministarstvo finansija Republike Austrije. Program takođe pruža podršku politici i usklađivanju pravnog okvira zemlje po pitanjima standarda energetske efikasnosti objekata prema relevantnim direktivama Evropske unije.

www.ebrdgeff.com

EBRD, uz podršku donatora, pruža besplatne usluge tehničke podrške od strane tima međunarodnih i lokalnih stručnih konsultanata – GEFF-ov tim.
Tim pruža stručnu pomoć partnerskim finansijskim institucijama, pravnim i fizičkim licima prilikom implementacije ove kreditne linije.
Za sva pitanja ili povratne informacije, pišite nam. Naš tim vam stoji na usluzi.

Vladimira Popovića 38-40
Srbija, 11070 Novi Beograd
+381 (0) 11 715 6945
serbia@ebrdgeff.com
www.ebrdgeff.com

reklama
Klik za komentar

Ostavite komentar

Budućnost

Vesić: dodatni rad da Beograd bude zeleni grad

Objavljeno

Postavio/la

Na održanoj konferenciji o nekretninama zamenik gradonačelnika grada Beograda Goran Vešić izjavio da potencijalni investitor mora da ima projekat koji je u skladu sa zakonom. Njegova izjava odgovor je na primedbe oko sporosti gradskog sekretarijata tokom primene procedura. On je dodai i to da grad svakom ko ulaže preko 50 miliona evra dodeljuje posebnu radnu grupu, što je put za rešavanje problema.

Goran Vesić je, kao prvi panelista na skupu, ponovio i da je Beograd okrenut ka velikim investicijama, ali je skrenuo pažnju na činjenicu da ne vodi samostalnu politiku, već je to deo politike Vlade Srbije koja je kao takva, po njegovim rečima, dala ogroman doprinos da se ubrzaju investicije.

Vesić je primetio i da su najveće i najkompleksnije investicije u Beogradu, pa se očekuje da i projekti budu u skladu sa zakonom da ne bi bili vraćeni. Glavni grad iz godine u godinu daje dozvole za po milione kvadratnih metara da se gradi, a veliki investitori imaju mogućost za saradnju sa Vladom i Ministarstvom građevina, podsetio je on.

„Kao grad trudimo se da zakonske procedure maksimalno ubrzamo“, kazao je Vesić, i naveo da Beograd izdaje više građevinskih dozvola nego sve druge lokalne samouprave zajedno, i zato je neuporediv sa drugim gradovima. On je potvrdio da problem postoji na srednjem nivou gde službenici gradskog sekretarija nisu dovoljno plaćeni, i dodao da je to je problem koji će morati da bude rešen. „U ovom trenutku imamo između 27 i 30 predmeta po jednom zaposlenom u sekretarijatu za urbanizam Beograd“, izneo je Vesić, a na primedbu da je manjak zaposlenih stari problem koji se ne rešava, on je odgovorio da je Beograd državna uprava, gde su plate limitirane i postoji zabrana zapošljavanja, pa ako se želi promena mora doći do izmena zakona.

Govoreći o investicijama, on je objasnio da je Beograd regionalni centar i zato je potencijal za stanogradnju veći što treba iskoristiti. Dodao je i da je u planu dodatni rad o konceptu Beograda kao zelenog i pešačkoga grada, kao i da će javni saobraćaj tome prilagođavati.

Izvor: Tanjug

Nastavite sa čitanjem

Energetska efikasnost

ALUMINCO nudi prvoklasni aluminijumski sistem za pasivne objekte

Objavljeno

Postavio/la

ALUMINCO W4750 - aluminijumski sistemi profila za prozore i vrata

Naša vizija za proizvode sa smanjenim ugljen-dioksidom CO2 postaje realnost sa pridruživanjem vodećim kompanijama koje imaju za cilj i planiraju proizvodnju sa smanjenim ugljen-dioksidom CO2: IKEA, APPLE, ALUMINCO, BMW, TOYOTA, COCA COLA, NISSAN, kao što je navedeno zvanično u kompaniji UC RUSAL, vodećim svetskim proizvođačem aluminijuma.

Apsolutni današnji trend svetskih kompanija je da smanje ugljen-dioksid u svojim proizvodima. Aluminijum je deo globalnih napora za povećanje sigurnosti životne sredine i ublažavanja rizika za klimatske promene. Proizvodnja aluminijuma je jedan od ekološko prihvatljivih procesa u čitavoj metalnoj industriji. Aluminijum se može beskrajno reciklirati, zadržavajući svoje karakteristične osobine. Pored toga, koristi se za izgradnju ekoloških objekata. Primarni aluminijum sa niskim ugljen dioksidom, zajedno sa efikasnijim recikliranjem, predstavlja rešenje za nisku vrednost CO2.

ALUMINCO W4900

ALUMINCO W4900

Razvoj i budućnost čovečanstva se oslanjaju na to.

ALUMINCO pomaže ublažavanju klimatskih izazova smanjenjem ugljen dioksida u proizvodima

Vizija pasivne energetske modernizacije kao rezultat novih izazova, postala je stvarnost sa postizanjem najviših performansi za pasivni sistem, koji zadovoljava stroge kriterijume koje je postavio Nemački Institut za pasivni objekat PHI (Passive House Institute).

Novi sistem W4900 ALUMINCO nalazi se na Olimposu globalne sertifikacije za pasivne objekte, sa izuzetnim performansama Uw=0,78 W/m2K, koja je rangirana među prvim u Grčkoj i među vodećim svetskim kompanijama.

Svetska premijera sistema i sertifikovanja održana je u Parizu od 6–10 novembra na međunarodnom sajmu Batimat.

Pasivni objekti ili Passive Houses, kako se najčešće nazivaju u EU,su objekti u kojima je tokom cele godine karakteristika velike toplotne udobnosti, održavanjem stabilne temperature u svim delovima objekta, bez vlage, sa odličnom ventilacijom i dokazanom veoma niskom potrošnjom.

35 godina smo uz vas, nudeći vrhunske aluminijumske sisteme, strogih performansi, sa visokim nivoom ličnog i brzog servisa, koji gradi poverljive odnose.

Jer za nas ste jedinstveni!

Aluminco - aluminijumski sistemi profila za prozore i vrata

Aluminco logo

ALUMINCO SRB d.o.o.
29. Novembra bb, 11460 Beograd – Barajevo SRBIJA
Τ: +381 11 787 5530
F: +381 11 787 5540
E: aluminco.sar@aluminco.com
W: www.aluminco.com

Nastavite sa čitanjem
reklama

Industrijski podovi

Fasade

 1. Instagram
 2. Facebook
 3. Komentari
  Prijava na newsletter

  Izdvajamo

  Popularno