Connect with us
Energetska efikasnost

EBRD sa partnerima predstavlja program energetske efikasnosti za doma─çinstva u Srbiji

Nova kreditna linija za ulaganja u zelene tehnologije namenjena stambenom sektoru u saradnji sa lokalnim bankama

  • Nova kreditna linija za finansiranje zelene ekonomije (GEFF) kao podr┼íka zelenim investicijama u Srbiji
  • UniCredit and Erste Bank su prve banke u Srbiji koje su pristupile programu
  • U okviru GEFF programa bi─çe dostupna i bespovratna sredstva i sredstva za procenu energetske efikasnosti finasirana od strane EU, Austrije i WBIF

Evropska banka za obnovu i razvoj zvani─Źno je najavila po─Źetak novog Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF) u Srbiji koji ─çe doma─çinstvima obezbediti kredite za pobolj┼íanje energetske efikasnosti. Finansijski podsticaji i tehni─Źka podr┼íka investicijama u zelene tehnologije obezbe─Ĺuju se iz sredstava Evropske unije (EU), Saveznog Ministastva finansija Republike Austrije (BMF) i Evropskog zajedni─Źkog fonda za Zapadni Balkan (EWBJF) u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

U Beogradu okupili su se u─Źesnici u GEFF programu, uklju─Źuju─çi donatore, predstavnike lokalnih vlasti, lokalne partnerske banke, dobavlja─Źe i proizvo─Ĺa─Źe zelenih tehnologija za rezidencijalni sektor, i bele┼żi uspe┼ían po─Źetak novog programa. Doma─çin doga─Ĺaja bila je ┼Żu┼żana Hargitai, direktor regionalne kancelarije za Zapadni Balkan iz EBRD a klju─Źne govore odr┼żali su gospodin Aleksandar Anti─ç, ministar rudarstva i energetike iz Vlade Republike Srbije, njegova ekselencija Sem Fabrici, ambasador i ┼íef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, gospodin Leander Trepel, predstavnik u upravnom odboru EBRD i gospo─Ĺa Violeta Kogalni─Źeanu, rukovodilac odeljenja za infrastrukturu i energetsku efikasnost, Skretarijat Energetske zajednice.

Osnovne informacije o GEFF programu predstavila je Veronika ┼ápacapan, rukovodilac GEFF programa iz EBRD London, nakon ─Źega su govorili predstavnici partnerskih banaka, gospo─Ĺa Feza Tan, predsednica izvr┼ínog odbora UniCredit banke u Srbiji i gospodin Nikola Stamenkovi─ç, direktor sektora poslova sa pravnim licima.

UniCredit i Erste banka prve su dve lokalne partnerske finansijske institucije koje su se priklju─Źile programu kreditnim linijama od po 600 miliona dinara (5,1 miliona evra) namenjenih za kredite gra─Ĺanstvu.

Gra─Ĺani Srbije ─çe mo─çi da apliciraju za kredite ovih partnerskih banaka za investicije u energetski efikasna tehnolo┼íka re┼íenja za svoje doma─çinstvo poput novih prozora sa dvostrukim ili trostrukim staklom, kotlova visoke efikasnosti grejanja ili termalnu izolaciju objekta.

Doma─çinstva koja na ovaj na─Źin ulo┼że u energetsku efikasnost kvalifikuju se za bespovratna finansijska sredstva koja Evropska unija obezbe─Ĺuje u vidu podsticaja do 20% investicije. Prodavci i proizvo─Ĺa─Źi energetski efikasnih tehnologija namenjenih stambenom sektoru mogu se tako─Ĺe prijaviti za finansiranje iz GEFF sredstava. Dodatno u okviru programa, obezbe─Ĺena je tehni─Źka podr┼íka u vidu usluga provere tehni─Źke prihvatljivosti investicionog predloga i zadovoljavanja energetskih standarda za renoviranje vi┼íeeta┼żnih objekata.

GEFF kreditna linija u Srbiji deo je GEFF programa za Zapadni Balkan u ukupnom iznosu od 85 miliona evra koji se implementira u okviru Regionalnog programa za energetsku efikasnost za Zapadni Balkan (REEP Plus).

Program je zajedni─Źka inicijativa EU, bilateralnih donatora i zemalja korisnika u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). EBRD implementira REEP Plus u bliskoj saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice. Ukupno, REEP Plus program obuhvata 135 miliona evra za investicije u okviru stambenog sektora podr┼żanih sa 30 miliona evra iz sredstava Evropske unije i 1,8 miliona evra iz Evropskog zajedni─Źkog fonda za Zapadni Balkan, kao i sa 3,3 miliona evra koje obezbe─Ĺuje Savezno Ministarstvo finansija Republike Austrije. Program tako─Ĺe pru┼ża podr┼íku politici i uskla─Ĺivanju pravnog okvira zemlje po pitanjima standarda energetske efikasnosti objekata prema relevantnim direktivama Evropske unije.

www.ebrdgeff.com

EBRD, uz podr┼íku donatora, pru┼ża besplatne usluge tehni─Źke podr┼íke od strane tima me─Ĺunarodnih i lokalnih stru─Źnih konsultanata ÔÇô GEFF-ov tim.
Tim pru┼ża stru─Źnu pomo─ç partnerskim finansijskim institucijama, pravnim i fizi─Źkim licima prilikom implementacije ove kreditne linije.
Za sva pitanja ili povratne informacije, pišite nam. Naš tim vam stoji na usluzi.

Vladimira Popovi─ça 38-40
Srbija, 11070 Novi Beograd
+381 (0) 11 715 6945
serbia@ebrdgeff.com
www.ebrdgeff.com