Connect with us
Materijali

Bakterije u slu┼żbi gra─Ĺevinskog materijala

Čini se da se nikada nije više radilo na poboljšanju materijala za gradnju.

Naime, istra┼żivanje, pod vo─Ĺstvom vanrednog profesora Wila Strubara sa Univerziteta u Koloradu u Bolderu, zapo─Źeto je kombinovanjem peska i hidrogela na bazi ┼żelatina. Pomenuta me┼íavina je posle toga postavljena u kalupe u obliku opeke, kojima su dodate cijanobakterije Synechococcus dok je unutra┼ínja struktura me┼íavine slu┼żila je kao ÔÇťskelaÔÇŁ mikrobima. Bakterije su nastavile sa rastom apsorbuju─çi ugljen-dioksid iz okru┼żenja, i stvaraju─çi kalcijum karbonat u tom procesu. Kasnije se hidrogel mineralizovao u neku novu vrstu maltera, spajaju─çi ─Źestice peska i stvaraju─çi ─Źvrste opeke.

U dosada┼ínjim ispitivanjima donet je zaklju─Źak da je okvirno 9 do 14 odsto bakterijskih kolonija ostalo ┼żivo 30 dana nakon formiranja opeke. Ovaj procenat je mogu─ç samo ako se opeka zadr┼żi u okru┼żenju koje je pogodno za Synechococcus tj. ako joj pogoduje nivo vla┼żnosti. Ovo je svakako bilo izazov jer su opeke najja─Źe kada se potpuno osu┼íe. Imaju─çi to u vidu, nau─Źnici sada rade na razvoju mikroba koji bi mogli da pre┼żive u manje vla┼żnim uslovima.

Nau─Źnici se nadaju da bi ova tehnologija mogla prona─çi upotrebu u gra─Ĺevinskim materijalima koji se mogu ÔÇťstvaratiÔÇŁ odnosno ÔÇťuzgajatiÔÇŁ na licu mesta, a koji imaju mogu─çnosti samopopravljanja.

Na ovaj na─Źin se pokazalo da ako se polovina „novoformirane“ opeke postavi u kalup sa vi┼íe gela i peska, da ─çe bakterije iz te polovine migrirati i kolonizovati novi materijal i na kraju stvoriti jo┼í jednu opeku. Na kraju se od jedne ÔÇťroditeljÔÇŁ opeke dobijaju dve koje se mogu koristiti za proizvodnju do osam drugih opeka.

Prednost gra─Ĺevinskih materijala napravljenih od bakterija su i ┼íto oni mogu da pomognu i kod smanjenja emisije ugljen-dioksida. Suprotno je uobi─Źajenom betonu, jer je proizvodnja cementa koji se koristi za njega jedan od glavnih izvora emisije CO2.

Istra┼żivanje je opisano u radu koji je pro┼íle sedmice objavljen u ─Źasopisu „Matter“.