Connect with us

Energetska efikasnost

Kako da vaš dom pretvorite u zelenu oazu?

Objavljeno

:

Da li ste znali da zagađenje vazduha može dovesti do Alchajmerove bolesti i drugih degenerativnih bolesti?

Nažalost, reč je o tome koliko je vazduh koji udišemo postao toksičan. Konstantno izlaganje zagađenom vazduhu štetno je za zdravlje, ali postoji nekoliko jednostavnih mera koje možete preduzeti kako biste se zaštitili od toksičnog vazduha u kući.

Razmislite o preuređivanju vašeg doma kako bi ga učinili zelenim i uz nekoliko jednostavnih koraka, učinite ga zdravijim i sigurnijim mestom za život.

Nameštaj od drveta

Nameštaj od drveta

Nameštaj od drveta

Korišćenjem prirodnih materijala, kao što je drvo, za vaš nameštaj je i čvršća i sigurnija opcija od veštačkih materijala poput plastike. Obavezno potražite drvo koje je na održiv način sakupljeno i završeno prirodnim lakovima, uljima i / ili bojama. Ovo će osigurati da proces bude zdraviji za okolinu i vaš dom.

Energetski efikasna rasveta

stedljiva sijalica

Energetski efikasno svetlo

Umesto da koristite sijalice sa užarenom niti koje proizvode velike količine toplote i ugljen-dioksid, prebacite se na LED štedna svetla. LED koristi samo 1/10 potrošnje standardne sijalice i polovinu snage fluoroscentne svetiljke, traju 10 puta duže i daju pouzdano osvetljenje bez toplotnih i drugih opasnosti.

Ukrasne biljke

Biljke u domu

Biljke u domu ukloniće zagađivače vazduha

Biljke u domu ukloniće zagađivače vazduha poput benzena, formaldehida i ksilena. Pored zdravstvenih koristi, kućne biljke takođe mogu da pruže i velike psihološke koristi. Istraživanja su pokazala da biljke mogu povećati koncentraciju i zadržati pamćenje do 20 posto.

Organski vuneni materijali

posteljina

Birajte posteljinu od organskih materijala

Što se tiče posteljine, jastuka, dušeka, tepiha i drugih predmeta, razmislite o upotrebi proizvoda koji su napravljeni od organskih materijala i punjeni vunom. Oni mogu zaštiti vas i vašu porodicu od grinja koje mogu izazvati alergiju i astmu.

Ekološka boja za zid

Boje za zid

Birajte VOC free boje

Loš izbor boje za zidove može imati posledice na vaš svakodnevni život, a da vi to i ne primetite, zato vodite računa o tome šta piše na deklaracijama. Hemikalije koje se nalaze u boji mogu naškoditi tokom samog nanošenja, ali i kasnije. Birajte VOC free boje, odnosno boje bez isparivih organskih jedinjenja jer su neka VOC jedinjenja štetna za zdravlje i mogu dovesti do alergijskih ili respiratornih reakcija.

Krovovi sa solarnim pločama

Krovovi obloženi solarnim pločama su obavezni za svaku zelenu kuću

Krovovi obloženi solarnim pločama su obavezni za svaku zelenu kuću, jer ne stvaraju štetne emisije i otpad. Umesto toga, oni stvaraju čistu i ponovno iskoristivu energiju bez potrebe za iskopavanjem ili sagorevanjem.

Pločice od recikliranog stakla

Staklene pločice ne upijaju vodu ili mrlje koje uzgajaju bakterije, plesni i druge organizme koji uzrokuju bolesti.

 

Advertisement reklama na grenef portalu
Advertisement

Izdvajamo

Popularno