Connect with us
Energetska efikasnost

Srbija je prva dr┼żava u regionu koja ima mapu puta za cirkularnu ekonomiju

U okviru UNDP projekta ÔÇ×Platforma cirkularne ekonomije za odr┼żivi razvoj u SrbijiÔÇť, Ministarstvo za┼ítite ┼żivotne sredine izradilo je ÔÇ×Mapu puta za cirkularnu ekonomijuÔÇť. Srbija je prva dr┼żava u regionu Zapadnog Balkana koja ima mapu puta za cirkularnu ekonomiju, a koja je jedan od najva┼żnijih instrumenata za ispunjavanje ciljeva Evropskog zelenog dogovora (European Green Deal) koji je Evropska komisija usvojila u decembru 2019.

Ova mapa treba da doprinese promeni pristupa nekontrolisane potro┼ínje prirodnih resursa i pokretanju ekoinovacija, primeni novih poslovnih modela koji ─çe doprineti ostvarivanju ciljeva odr┼żivog razvoja iz Agende 2030. Namenjena je donosiocima odluka na svim nivoima, ali i privredi, nau─Źno-istra┼żiva─Źkoj zajednici, civilnom dru┼ítvu, kao i gra─Ĺanima.

Objavljivanjem ovog va┼żnog dokumenta, kao putokaza za odr┼żivo poslovanje i odgovornu potro┼ínju, stvaraju se preduslovi za razvoj proizvoda i usluga koji ─çe predstavljati manje optere─çenje na ┼żivotnu sredinu, uz masovnije kori┼í─çenje obnovljivih izvora energije i stvaranje potpuno novih ÔÇ×zelenihÔÇť radnih mesta i dostizanje vi┼íeg nivoa kvaliteta ┼żivota gra─Ĺana.

Izvor: pks.rs