Connect with us
Energetska efikasnost

5 razloga zašto su zeleni zidovi odličan izbor za vaš dom

Bujna vertikalna bašta zauzima minimalan podni prostor i može transformirati izgled vašeg doma, kako u kući tako i spolja. Ali dobar izgled nije sve što zeleni zid može da ponudi. Zeleni zidovi ili žive vertikalne bašte pružaju mnogo više od primamljivog izgleda. Danas arhitekte sve više koriste vertikalne zelene zidove satkane od biljnog pokrivača kako bi poboljšali zdravlje ukućana i blagostanje, posebno u gradskim stambenim zgradama gde je veza sa prirodom u najboljem slučaju često zamorna. Evo pet razloga za razmatranje za dodavanje jednog u dom.

1.Veza sa prirodom

Zeleni zidovi u enterijeru su jedan od najefektivnijih načina da povežete enterijer sa prirodom i time u njega unesete jednu specifičnu svežinu. Vertikalni vrtovi su biofilni dizajn koji integrišu prirodne elemente, materijale i oblike u arhitekturi. Istraživanje je pokazalo da biljke u vertikalnom vrtu u prostoriji mogu imati moćan biofilni efekat, pružajući merljive fizičke i fiziološke koristi ljudima koji žive u kući. Pozitivni efekti uključuju smanjen nivo stresa, pojačanu kognitivnu funkciju i kreativnost, dublji osećaj sreće i blagostanja.

2. Poboljšava kvalitet vazduha

Za one u urbanim sredinama, previše je jednostavno provesti puno vremena unutra – radeći, opuštajući se i družeći se u zatvorenom, klimatizovanom okruženju. Ali, provoditi toliko vremena unutra može biti opasno. Neke klimatizovane sredine sadrže otrovne materije, poput formaldehida, trikloretilena, ugljen-monoksida, benzena, toluena i ksilena – i ti zagađivači mogu imati ozbiljan uticaj na zdravlje. Biljke prečišćavaju vazduh filtriranjem ovih zagađivača, kao i ugljen-dioksida i oslobađanjem kiseonika u atmosferu. Zelene površine zamenjuju ugljen-dioksid sa kiseonikom, i time nam čine veliku uslugu, što je od velike važnosti u prostorijama gde boravimo.

3. Hladnija i prijatnija temperatura

Efekat urbanog toplotnog ostrva se dešava kad prirodne površine, poput vegetacije i vode, zamene ugrejani beton i asfalt, a može da se pogorša toplotom iz automobila, osveživačima vazduha. U suštini, to je rezultat modifikacije zemlje i atmosfere za izgradnju gradova, u kombinaciji sa energijom koju stvaraju ljudi, transport i beztonske površine zgrada (tvrde površine apsorbuju sunčevu toplotu, a zatim je emituju u okolinu). Spoljašnje vertikalne bašte mogu ublažiti taj efekat i učiniti naše gradove održivijim smanjujući apsorpciju toplotne energije izgradnjom zidova, tako da će se manje topline prenositi u unutrašnje prostore. Kao rezultat toga, smanjila bi se potreba za klima uređajima unutar kuće. Unutrašnje vertikalne bašte sa nizom bujnih zelenih biljaka takođe mogu poboljšati životnu sredinu smanjujući temperaturu vazduha, uravnotežujući nivoe vlažnosti i povećavajući protok vazduha.

4. Kontrola buke

Zidovi u zgradama mogu često rezultirati odzvanjanjem, što može stvoriti odvratnu akustiku iznutra i spolja za nekoga ko pokušava da se opusti ili zabavi. Zeleni zid vam može pomoći u ovakvim situacijama. Listovi biljaka odražavaju i apsorbuju energiju buke – i što više zelenila imate u unutrašnjosti ili spoljašnosti kuće, to će zvuk biti prigušeniji.

5. Biti deo globalnog pokreta 

Međunarodni institut WeLL Building – lider u globalnom pokretu koji ima za cilj da transformiše zgrade i zajednice na načine koji pomažu ljudima da napreduju. Vertikalne bašte su jedna od glavnih karakteristika dizajna koja je dostupna za poboljšanje zdravlja i dobrobiti stanovnika zgrade – posebno u kompaktnim prostorima. Oni su sve češći prizor u novim zgradama širom sveta. I biće sve popularniji i ekonomičniji za održavanje – tehnologija napreduje iz dana u dan za brži rast, zalivanje i osvetljenje.