Connect with us
Energetska efikasnost

5 razloga za┼íto su zeleni zidovi odli─Źan izbor za va┼í dom

Bujna vertikalna ba┼íta zauzima minimalan podni prostor i mo┼że transformirati izgled va┼íeg doma, kako u kuc╠üi tako i spolja. Ali dobar izgled nije sve ┼íto zeleni zid mo┼że da ponudi. Zeleni zidovi ili ┼żive vertikalne ba┼íte pru┼żaju mnogo vi┼íe od primamljivog izgleda. Danas arhitekte sve vi┼íe koriste vertikalne zelene zidove satkane od biljnog pokriva─Źa kako bi pobolj┼íali zdravlje uku─çana i blagostanje, posebno u gradskim stambenim zgradama gde je veza sa prirodom u najboljem slu─Źaju ─Źesto zamorna. Evo pet razloga za razmatranje za dodavanje jednog u dom.

1.Veza sa prirodom

Zeleni zidovi u enterijeru su jedan od najefektivnijih na─Źina da pove┼żete enterijer sa prirodom i time u njega unesete jednu specifi─Źnu sve┼żinu. Vertikalni vrtovi su biofilni dizajn koji integri┼íu prirodne elemente, materijale i oblike u arhitekturi. Istra┼żivanje je pokazalo da biljke u vertikalnom vrtu u prostoriji mogu imati mo─çan biofilni efekat, pru┼żajuc╠üi merljive fizi─Źke i fiziolo┼íke koristi ljudima koji ┼żive u kuc╠üi. Pozitivni efekti uklju─Źuju smanjen nivo stresa, poja─Źanu kognitivnu funkciju i kreativnost, dublji osec╠üaj srec╠üe i blagostanja.

2. Poboljšava kvalitet vazduha

Za one u urbanim sredinama, previ┼íe je jednostavno provesti puno vremena unutra – radec╠üi, opu┼ítajuc╠üi se i dru┼żec╠üi se u zatvorenom, klimatizovanom okru┼żenju. Ali, provoditi toliko vremena unutra mo┼że biti opasno. Neke klimatizovane sredine sadr┼że otrovne materije, poput formaldehida, trikloretilena, ugljen-monoksida, benzena, toluena i ksilena – i ti zaga─Ĺiva─Źi mogu imati ozbiljan uticaj na zdravlje. Biljke pre─Źi┼íc╠üavaju vazduh filtriranjem ovih zaga─Ĺiva─Źa, kao i ugljen-dioksida i osloba─Ĺanjem kiseonika u atmosferu. Zelene povr┼íine zamenjuju ugljen-dioksid sa kiseonikom, i time nam ─Źine veliku uslugu, ┼íto je od velike va┼żnosti u prostorijama gde boravimo.

3. Hladnija i prijatnija temperatura

Efekat urbanog toplotnog ostrva se de┼íava kad prirodne povr┼íine, poput vegetacije i vode, zamene ugrejani beton i asfalt, a mo┼że da se pogor┼ía toplotom iz automobila, osve┼żiva─Źima vazduha. U su┼ítini, to je rezultat modifikacije zemlje i atmosfere za izgradnju gradova, u kombinaciji sa energijom koju stvaraju ljudi, transport i beztonske povr┼íine zgrada (tvrde povr┼íine apsorbuju sun─Źevu toplotu, a zatim je emituju u okolinu). Spolja┼ínje vertikalne ba┼íte mogu ubla┼żiti taj efekat i u─Źiniti na┼íe gradove odr┼żivijim smanjujuc╠üi apsorpciju toplotne energije izgradnjom zidova, tako da c╠üe se manje topline prenositi u unutra┼ínje prostore. Kao rezultat toga, smanjila bi se potreba za klima ure─Ĺajima unutar kuc╠üe.┬áUnutra┼ínje vertikalne ba┼íte sa nizom bujnih zelenih biljaka tako─Ĺe mogu pobolj┼íati ┼żivotnu sredinu smanjujuc╠üi temperaturu vazduha, uravnote┼żujuc╠üi nivoe vla┼żnosti i povec╠üavajuc╠üi protok vazduha.

4. Kontrola buke

Zidovi u zgradama mogu ─Źesto rezultirati odzvanjanjem, ┼íto mo┼że stvoriti odvratnu akustiku iznutra i spolja za nekoga ko poku┼íava da se opusti ili zabavi. Zeleni zid vam mo┼że pomoc╠üi u ovakvim situacijama. Listovi biljaka odra┼żavaju i apsorbuju energiju buke – i ┼íto vi┼íe zelenila imate u unutra┼ínjosti ili spolja┼ínosti kuc╠üe, to c╠üe zvuk biti prigu┼íeniji.

5. Biti deo globalnog pokreta 

Me─Ĺunarodni institut WeLL Building – lider u globalnom pokretu koji ima za cilj da transformi┼íe zgrade i zajednice na na─Źine koji poma┼żu ljudima da napreduju. Vertikalne ba┼íte su jedna od glavnih karakteristika dizajna koja je dostupna za pobolj┼íanje zdravlja i dobrobiti stanovnika zgrade – posebno u kompaktnim prostorima. Oni su sve ─Źe┼íc╠üi prizor u novim zgradama ┼íirom sveta. I bi─çe sve popularniji i ekonomi─Źniji za odr┼żavanje – tehnologija napreduje iz dana u dan za br┼żi rast, zalivanje i osvetljenje.┬á