Connect with us

Materijali

Kako toplotna izolacija utiče na naše zdravlje?

Objavljeno

:

Baumit Open System

Kada kažemo zdrav život, prva asocijacija većine ljudi jeste redovno vežbanje i zdrava ishrana. Ono što se često zanemaruje jeste sam način života. Način na koji živimo direktno je povezan sa prostorom u kome živimo.

Dokazano je da prosečno provodimo oko 90% svog života u zatvorenom prostoru, zato su naši ’’životni prostori’’ tako bitni za naše zdravlje.

Baumit već više od 25 godina radi na pitanju “zdravog stanovanja” i plasirao je na tržište brojne inovativne proizvode u ovoj oblasti. Svesna nedostatka naučnih dokaza o uticaju građevinskog materijala na zdravlje ljudi, kompanija Baumit je 2015. godine pokrenula jedinstveni projekat “Viva istraživački park”.

Naučno dokazano: Posle prikupljanja i analize više od 5 miliona podataka sada možemo naučno da dokažemo da načini građenja i građevinski materijali imaju značajan uticaj na zdravlje i kvalitet života. A kompanija Baumit toplotnu izolaciju postavlja na prvo mesto prema važnosti.

Toplotna izolacija na prvom mestu

Optimalna izolacija fasade je najefikasniji način da se stvori zdrav životni prostor.

Potpuna toplotna izolacija, takođe poznata i pod nazivom “fasadni termoizolacioni sistem” (ETICS), predstavlja sistem koji se sastoji od ispitanih sistemskih komponenti za spoljašnju izolaciju objekata.

Optimalna izolacija fasade, Baumit

Baumit nudi visoko kvalitetne Baumit fasadne termoizolacione sisteme koji se sastoje od efikasnih izolacionih materijala, već isprobanih lepkova i inovativnih završnih slojeva.

Kvalitetni fasadni termoizolacioni sistemi štite zidove od spoljnih uticaja, ali iznad svega, održavaju prijatnu i konstantnu unutrašnju temperaturu.

Temperatura prostorije

Koliko nam je neka prostorija topla ili hladna zavisi od subjektivnog osećaja, na koji utiču dva osnova faktora: temperatura vazduha i temperatura unutrašnje zidne površine.

Kada su spoljni zidovi dobro izolovani, temperatura zidne površine je bliska temperaturi vazduha u enterijeru, čak i zimi. U odsustvu toplotne izolacije, temperatura površina zimi ostaje dosta ispod temperature vazduha u enterijeru, čak i posle dužeg perioda grejanja. Tada sobna temperatura mora značajno da se poveća da biste se osećali prijatno, što s druge strane, utiče i na troškove grejanja.

 Zimi štedite na troškovima grejanja...

Ilustracija 2 – Zimi štedite na troškovima grejanja…

Leti na troškovima klimatizacije

Ilustracija 3 – …Leti na troškovima klimatizacije

Dodatno, kada je razlika između temperature vazduha u prostoriji i temperature zida veća od 3°C dolazi do neprijatnih vazdušnih strujanja pri kojima se topao vazduh kreće nagore, što dovodi do stvaranja slojeva hladnog vazduha na podu.

Međutim, optimalna izolacija ne utiče samo na temperaturu prostorije i strujanje toplote, već i na vlažnost vazduha i prevenciju nastanka buđi.

Vlažnost vazduha

Klimu enterijera doživljavamo kao prijatnu kada je relativna vlažnost vazduha između 40% i 60%.

Niska vlažnost vazduha dovodi do sušenja sluzokože nosa i grla, kao i do suvoće oka, a dodatno dovodi do većeg sušenja drvenih podova i nameštaja, što podstiče veće stvaranje prašine. Pored toga, bakterije i virusi ostaju duže u suvom vazduhu.

Ako je vlažnost suviše visoka (preko 60%), dolazi do kondenzacije na zidovima, a hladni uglovi u prostoriji, naročito zimi, mogu da dovedu do nastanka buđi.

Koliko je opasna buđ u kući?

Gljivice buđi mogu da budu opasne po zdravlje ako dođe do udisanja njihovih spora u velikoj količini. U osnovi, sve buđi mogu da prouzrokuju alergijske reakcije, kao što je polenska groznica (curenje nosa, iritacija oka, kijanje). Ako živite u vlažnom domu u kojem ima buđi, izloženi ste i povećanom riziku od respiratornih oboljenja i infekcija, kao i od pogoršanja postojećeg stanja astme.

Toplotna izolacija za zdravo stanovanje

Merenja koja su izvršili naučnici u Baumitovom Istraživačkom parku Viva pokazuju da izolovana kuća od opeke tokom grejne sezone ostaje u okviru vrednosti zdrave vlažnosti vazduha, dok neizolovana kuća ulazi u rizično područje. Temperatura na unutrašnjoj površini izolovanih zidova kreće se obično između 17°C i 19°C i pri ovim temperaturama obično ne dolazi do kondenzacije.

Izolacija na prvom mestu

Dokazano od strane Baumita: Toplotna izolacija očigledno pozitivno deluje na zdravlje ukućana, sprečavanjem nastanka termo mostova, regulisanjem relativne vlažnosti vazduha i stvaranjem ujednačene klime u prostoriji.

Baumit Serbia d.o.o.

BAUMIT Serbia d.o.o.
Smederevski put 25k
11130 Beograd, Srbija
T: +381 11 347 50 79
F: +381 11 347 47 95
office@baumit.rs
www.baumit.rs

Advertisement

Enterijer

Drveni pod u kratkom roku – Magic Floor

Objavljeno

:

Od

Drvo iz obnovljivih izvora

Odgovor na zahteve savremenog života

Metropola kao okruženje našeg življenja zahteva kratke rokove isporuke robe i rezultat je naših navika da živimo brže, da nam se usluge izvrše brzo i da za kratko vreme završimo ono što smo započeli iz prostog razloga što nas odmah posle jedne očekuje neka druga obaveza. U skladu sa ovim životnim postulatom i kompanija Magic Floor je, kao generalni zastupnik Hakwood podova, omogućila svojim klijentima, kojima je rok jedini i najbitniji zahtev, “Prefinish” kolekciju na lageru.

Magic Floor doo - Hakwood drveni podovi

“Prefinish” kolekcija na lageru / Hakwood dvoslojni drveni pod

U ovoj ponudi je standardni dvoslojni pod sa osnovom šper breze i gornjim slojem hrasta. Dolazi u dve širine – 180 mm i 240 mm sa opcijom visine od 14 i 19 mm i dužine 1,97-2,47m.
Na raspolaganju su dve gradacije:

Universal kojeg odlikuje inherentan dizajn, prirodno i nerazdvojivo spojen sa prirodnim izgledom drveta koji nosi karakterističan rustični izgled nesavremenog razigranog kolorita i autentičan mineralni preliv markantnog hrasta. Opcija Exclusive, s druge strane, nudi ujednačenije tonove i manje čvorova uz prefinjeni krajnji efekat nakon instalacije.

Colour Hakwood podoviOvaj proizvod dolazi u četiri osnovne nijanse:

  • Juno patina beloj nijansi sa krema efektom
  • Atlas ton za moderne sive i hladnije enterijere
  • Eros kolekcija sa bikolorno braon osnovom sa magla sivo-krem završnim efektom
  • Freya smeli topli vintage izgled med tople braon boje

Pomenuta nijansiranja su dobijena tretiranjem poda ekološkim uljem sa UV lakom kao završnim slojem, a omogućena je i plug in opcija – isporuka i ugradnja u istom danu.

Magic Floor doo - Hakwood drveni podovi

Da bude sasvim jasno standard izrade poda sa kojim ste već upoznati putem nekih ranijih tekstova koje smo objavljivali u časopisima i portalima, ostaje nepromenjen, a jedina razlika u odnosu na ranije je u ekspresnoj isporuci čak i ako niste u mogućnosti da zajedno sa nama učestvujete u uzorkovanju i dizajniranju poda sa čak 500 mogućih kolorita kao i površinskim profilacijama i specijalnim efektima.

MAGIC FLOOR d.o.o.

MAGIC FLOOR d.o.o.
Vojvode Stepe 270/14, 11000 Beograd
T. +381 11 24 64 884
M. +381 63 81 08 330
office@magicfloor.rs
www.magicfloor.rs

Mi stvaramo magiju po vašoj želji…
Mi smo One and Only!

Nastavi sa čitanjem

Materijali

Chrome free plastifikacija u kompaniji Tehnomarket

Objavljeno

:

Od

Metalurgija - obrada aluminijuma

Metalurgija je grana industrije koja se možda i najčešće susreće sa problemom zaštite životne sredine tokom procesa proizvodnje. Aluminijum, ironično, ima mogućnost potpune reciklaže, a po istraživanjima čak 90% aluminijumskih proizvoda se reciklira posle upotrebe.

Metalurgija - obrada aluminijuma

Chrome free plastifikacija u kompaniji Tehnomarket

Ponekad, međutim, nije dovoljno da stanemo samo tu. Kao logičan sled ekstruzije aluminijuma, javlja se potreba da se i pri plastifikaciji, kao procesu obrade, povede računa o zaštiti sredine i ljudi. Jedan od načina za to predstavlja savremena “chrome free” priprema plastifikacije, koja ne šteti životnoj sredini.

Kvalitetna zaštita zagarantovana je procesom ove ekološki čiste tehnologije, jedinstvene u Tehnomarketu i daleko zastupljenije u zemljama Zapadne Evrope.

Pri “Henkel chrome free” tretmanu pripreme za plastifikaciju, koju koristi Tehnomarket, eliminisani su teški i toksični  metali koji su štetni po životnu sredinu, dok je sam proces sertifikovan Qualicoat sertfikatom A003. Priprema profila radi se u sedam faza, u kadama ispunjenim rastvorima koji omogućuju čišćenje i ispravno vezivanje praha za površinu aluminijumskih profila.

Metalurgija - obrada aluminijuma

Chrome free plastifikacija u kompaniji Tehnomarket

U skladu sa tehničkim mogućnostima proces plastifikacije moguć je na svim profilima od minimalnih 2m do čak 6,9m dužine. Nakon završene pripreme profila i njihovog sušenja sledi potpuno automatsko nanošenje praha koji nakon finalne polimerizacije u posebnoj peći formira zaštitni sloj debljine 60 do 80 mikrona na površini profila.

Države Evropske Unije ustanovile su definitivne prednosti ovog ekološkog procesa i propisale upravo ovaj tip pripreme za objekte poput kliničkih centara, škola i javnih ustanova. Ne samo to, već je i po regulativi European Regulation on Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals (REACH) izdatom od strane Evropske komisije “chrome free” tehnologija, kao jedina ekološka opcija, po standardu ISO 12206 obavezna na svim arhitektonskim objektima i za njenu implementaciju dat je rok do 2021. godine. U Srbiji će ovaj zakon, u skladu sa približavanjem Evropskoj Uniji, sasvim sigurno biti prihvaćen.

Ekološka svest kompanije Tehnomarket ne završava tu, već se nastavlja i u proizvodnji energetski efikasne stolarije i ostakljenih fasada, počev od samog aluminijuma kao najrecikliranijeg metala na svetu, preko ekološkog “chrome free” procesa površinske zaštite do izuzetnih toplotnih performansi gotovih elemenata koje utiču na smanjenje utroška energije čak do 25% u odnosu na standardnu stolariju, poput LINEAL W-THERM 104 prozora pogodnog za ugradnju u pasivne kuće.

Tehnomarket logo

Tehnomarket d.o.o
Skadarska 73, 26101 Pančevo, Srbija
+381 13 307 700
+381 13 307 799
profil@tehnomarket.com
www.tehnomarket.com

Nastavi sa čitanjem
Advertisement

Fasade

Prijavite se na newsletter

Izdvajamo

Popularno