Connect with us
Materijali

Kako toplotna izolacija utiče na naše zdravlje?

Kada kažemo zdrav život, prva asocijacija većine ljudi jeste redovno vežbanje i zdrava ishrana. Ono što se često zanemaruje jeste sam način života. Način na koji živimo direktno je povezan sa prostorom u kome živimo.

Dokazano je da prosečno provodimo oko 90% svog života u zatvorenom prostoru, zato su naši ’’životni prostori’’ tako bitni za naše zdravlje.

Baumit već više od 25 godina radi na pitanju “zdravog stanovanja” i plasirao je na tržište brojne inovativne proizvode u ovoj oblasti. Svesna nedostatka naučnih dokaza o uticaju građevinskog materijala na zdravlje ljudi, kompanija Baumit je 2015. godine pokrenula jedinstveni projekat “Viva istraživački park”.

Naučno dokazano: Posle prikupljanja i analize više od 5 miliona podataka sada možemo naučno da dokažemo da načini građenja i građevinski materijali imaju značajan uticaj na zdravlje i kvalitet života. A kompanija Baumit toplotnu izolaciju postavlja na prvo mesto prema važnosti.

Toplotna izolacija na prvom mestu

Optimalna izolacija fasade je najefikasniji način da se stvori zdrav životni prostor.

Potpuna toplotna izolacija, takođe poznata i pod nazivom “fasadni termoizolacioni sistem” (ETICS), predstavlja sistem koji se sastoji od ispitanih sistemskih komponenti za spoljašnju izolaciju objekata.

Optimalna izolacija fasade, Baumit

Baumit nudi visoko kvalitetne Baumit fasadne termoizolacione sisteme koji se sastoje od efikasnih izolacionih materijala, već isprobanih lepkova i inovativnih završnih slojeva.

Kvalitetni fasadni termoizolacioni sistemi štite zidove od spoljnih uticaja, ali iznad svega, održavaju prijatnu i konstantnu unutrašnju temperaturu.

Temperatura prostorije

Koliko nam je neka prostorija topla ili hladna zavisi od subjektivnog osećaja, na koji utiču dva osnova faktora: temperatura vazduha i temperatura unutrašnje zidne površine.

Kada su spoljni zidovi dobro izolovani, temperatura zidne površine je bliska temperaturi vazduha u enterijeru, čak i zimi. U odsustvu toplotne izolacije, temperatura površina zimi ostaje dosta ispod temperature vazduha u enterijeru, čak i posle dužeg perioda grejanja. Tada sobna temperatura mora značajno da se poveća da biste se osećali prijatno, što s druge strane, utiče i na troškove grejanja.

 Zimi štedite na troškovima grejanja...

Ilustracija 2 – Zimi štedite na troškovima grejanja…

Leti na troškovima klimatizacije

Ilustracija 3 – …Leti na troškovima klimatizacije

Dodatno, kada je razlika između temperature vazduha u prostoriji i temperature zida veća od 3°C dolazi do neprijatnih vazdušnih strujanja pri kojima se topao vazduh kreće nagore, što dovodi do stvaranja slojeva hladnog vazduha na podu.

Međutim, optimalna izolacija ne utiče samo na temperaturu prostorije i strujanje toplote, već i na vlažnost vazduha i prevenciju nastanka buđi.

Vlažnost vazduha

Klimu enterijera doživljavamo kao prijatnu kada je relativna vlažnost vazduha između 40% i 60%.

Niska vlažnost vazduha dovodi do sušenja sluzokože nosa i grla, kao i do suvoće oka, a dodatno dovodi do većeg sušenja drvenih podova i nameštaja, što podstiče veće stvaranje prašine. Pored toga, bakterije i virusi ostaju duže u suvom vazduhu.

Ako je vlažnost suviše visoka (preko 60%), dolazi do kondenzacije na zidovima, a hladni uglovi u prostoriji, naročito zimi, mogu da dovedu do nastanka buđi.

Koliko je opasna buđ u kući?

Gljivice buđi mogu da budu opasne po zdravlje ako dođe do udisanja njihovih spora u velikoj količini. U osnovi, sve buđi mogu da prouzrokuju alergijske reakcije, kao što je polenska groznica (curenje nosa, iritacija oka, kijanje). Ako živite u vlažnom domu u kojem ima buđi, izloženi ste i povećanom riziku od respiratornih oboljenja i infekcija, kao i od pogoršanja postojećeg stanja astme.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @gradjevinski_casopisi

Toplotna izolacija za zdravo stanovanje

Merenja koja su izvršili naučnici u Baumitovom Istraživačkom parku Viva pokazuju da izolovana kuća od opeke tokom grejne sezone ostaje u okviru vrednosti zdrave vlažnosti vazduha, dok neizolovana kuća ulazi u rizično područje. Temperatura na unutrašnjoj površini izolovanih zidova kreće se obično između 17°C i 19°C i pri ovim temperaturama obično ne dolazi do kondenzacije.

Izolacija na prvom mestu

Dokazano od strane Baumita: Toplotna izolacija očigledno pozitivno deluje na zdravlje ukućana, sprečavanjem nastanka termo mostova, regulisanjem relativne vlažnosti vazduha i stvaranjem ujednačene klime u prostoriji.

Baumit Serbia d.o.o.

BAUMIT Serbia d.o.o.
Smederevski put 25k
11130 Beograd, Srbija
T: +381 11 347 50 79
F: +381 11 347 47 95
office@baumit.rs
www.baumit.rs