Connect with us
Enterijer

Kako postaviti tapete na zid?

Tapete su bile i ostale sjajan na─Źin da dekori┼íete i ulep┼íate izgled bilo koje prostorije i reklo bi se ne izlazi iz mode.

Ako ┼żelite da ulep┼íate odre─Ĺene prostorije u va┼íem ┼żivotnom prostoru ili da naglasite samo jedan zid u prostoriji, onda su tapete sjajan na─Źin da to uradite. Me─Ĺutim, mnogi misle da je postavljanje tapeta te┼żak posao i da za to moraju zvati majstora, ali zapravo postavljanje tapeta na zid mo┼żete sami uraditi i to na vrlo lak na─Źin, samo je potrebno da vodite ra─Źuna o pojedinim sitnicama.

Prva stvar o kojoj morate razmi┼íljati jeste da va┼í zid na koji lepite tapete mora da bude ─Źist. Ako je zid prljav i mastan, onda se tapete ne─çe lepo zalepiti i posle nekog vremena ─çe po─Źeti da se odlepljuju.

Tapete su nezaobilazan detalj ovog stila

Postavljanje samih tapeta na zid samo po sebi nije mnogo komplikovan proces. Potrebno je da pre stavljanje prve tapete odredite gde će se kraj prve tapete završavati, jer ako tapete budete lepili u odnosu na zid, onda će one verovatno biti krive, jer ni jedan zid nije savršeno ravan. Zato iscrtajte jednu ravnu liniju po kojoj ćete namestiti prvu tapetu,a zatim u odnosu na nju postavljajte i druge tapete.

┼áto se ti─Źe nano┼íenja lepka, mnogi same tapete ma┼żu lepkom, pa ih onda stavljaju na zid, ali mnogo vam je lak┼íe da zid nama┼żete lepkom, a da tapete samo posle lepo prislonite na zid i zalepite ih.

U prodavnici tapeta kupite i plasti─Źnu lopaticu kojom ─çete istisnuti vi┼íak vazduha iza tapeta i pomo─çu koje ─çete ih bolje zalepiti za zid. Ako va┼íe tapete imaju odre─Ĺene ┼íare ili paterne, vodite ra─Źuna da se svaki slede─çi red tapeta sla┼że sa prethodnim, kako biste postigli ─Źist i uredan efekat.