Connect with us
Novosti

Aspiratori – za prijatan ambijent u vašem domu

Priprema pojedinih jela u kuhinji često podrazumeva stvaranje neprijatnih mirisa, dima, pare, koji se šire i u ostale prostorije. Koliko su ta jela lepa i često ih poželite, toliko smeta i narušavanje prijatnosti u vašem domu kada ih pripremate. Još veći problem nastaje prilikom prženja, kada se obično oslobađa masna para koja se taloži na površinama u kuhinji i nameštaju.
Rešenje je jednostavno – ugradite aspirator u vašoj kuhinji na mesto gde će biti najefikasniji da održava čisto i zdravo okruženje u vašem domu.

Redovnom upotrebom aspiratora kada je to potrebno, produžavate životni vek kuhinjske opreme jer smanjujete izloženost aparata i površina masnoći i drugim nečistoćama. Doprinosite i smanjenju mogućnosti pojavljivanja buđi i vlage, naročito u uglovima kuhinje.

Aspiratori se obično postavljaju iznad kuhinjskih šporeta ili rerne, gde i nastaje najviše dima, pare i neprijatnih mirisa tokom kuvanja ili prženja. Njihova funkcija je da usisavaju vazduh i izbacuju ga napolje kroz otvor u zidu ili ga filtriraju kako bi se neutralisale nečistoće. Ako imate ventilacioni otvor u zidu najbolje je da postavite aspirator sa odvođenjem vazduha napolje, jer je to efikasniji način za održavanje prijatne atmosfere u kući.

Ako nemate tu mogućnost onda izaberite recirkulacioni aspirator koji radi tako što se iz vazduha koji prolazi kroz njega uklone nečistoće, a onda se taj prečišćeni vazduh vraća u prostoriju. Aspiratori često imaju oba načina rada pa mogu da služe i kao odvodni i kao recirkulacioni. Ovo bi bila osnovna podela aspiratora prema načinu rada, a druga glavna podela aspiratora je prema mestu ugradnje u kuhinji.

Vrste aspiratora prema mestu ugradnje

Zavisno od mesta gde želite da postavite aspirator kako bi imao najefikasniji učinak, možete izabrati sledeće vrste:

  • Klasični aspiratori se montiraju direktno iznad šporeta, ispod kuhinjskih elemenata, i veoma efikasno uklanjaju pare i mirise.
  • Ugradni aspiratori se ugrađuju u kuhinjske elemente, najčešće iznad šporeta, kako biste uštedeli prostor u kuhinji, naročito ako je mala.
  • Ugaoni aspiratori su posebno dizajnirani da mogu da se montiraju u ugao kuhinje.
  • Kaminski aspiratori se montiraju na zid ili plafon iznad šporeta ili ugradne ploče.
  • Ostrvski aspiratori se postavljaju na plafonu, iznad kuhinjskog ostrva. Zbog centralne pozicije i vidljivosti u kuhinji posebno se vodi računa da budu lepo dizajnirani radi jačeg vizuelnog utiska.
  • Aspiratori na izvlačenje (teleskopski aspiratori) postavljaju se u visećem elementu iznad šporeta ili ploče za kuvanje.

Najvažnije je da izaberete aspirator koji će zavisno od uslova u vašoj kuhinji najbolje obaviti svoju osnovnu funkciju – da održava čist vazduh, kako biste imali bolji radni ambijent i sačuvali prijatnost i udobnost boravka u celom stanu ili kući. Zato birajte kvalitetne aspiratore poznatih brendova – Bosch, Elektrolux, AEG, Candy, Whirpool, Elica, Faber, Miele, Franke, Haier, Beko i drugih, ponuda je više nego bogata.

Važnost filtera za efikasan rad

Uz kvalitet, važno je i dobro održavanje aspiratora, a to se najviše odnosi na redovno čišćenje i zamenu filtera. Oni su važan deo sistema jer imaju ključnu ulogu u procesu uklanjanja čestica i nečistoća koje se oslobađaju prilikom pripreme hrane kuvanjem ili prženjem. Filteri štite i sam aspirator, sprečavajući da masnoće i ulja koje se oslobađaju tokom pripreme hrane dospeju u motor i ostale delove ventilacionog sistema ili da se talože na unutrašnjim delovima uređaja. To omogućava bolju efikasnost u radu i produžava radni vek aspiratora.

Dodatna zaštita koju kvalitetni filteri čine je zadržavanje sitnih čestica koje mogu biti štetne za zdravlje, poput alergena i drugih elemenata koji mogu izazivati respiratorne probleme. Postoje različite vrste filtera i zavisno od toga mogu biti i različita uputstva za njihovo održavanje i zamenu. Zato je važno znati i primenjivati preporuke proizvođača kako bi filteri dali pun doprinos efikasnom radu aspiratora.

U prodaji su aspiratori sa filterima za masnoću i filterima sa aktivnim ugljem. Filteri za masnoću se izrađuju od metala ili sintetičkog materijala i štite motor aspiratora od masnoće, gareži i sličnih prljavština. Mogu da se peru ručno i u mašini za pranje sudova i imaju dug vek trajanja. Za razliku od njih sintetički filteri se često menjaju. Prednost filtera sa aktivnim ugljem je što efikasno eliminišu mirise i zadržavaju najsitnije čestice. Aspiratori sa aktivnim ugljem su skuplji, a ovi filteri obično se menjaju dva puta godišnje.

Aspiratori – cena i kvalitet

Aspiratori na tržištu u Srbiju imaju veliki raspon cena, a to najviše zavisi od proizvođača, vrste i modela aspiratora, snage i dizajna. Brendovi imaju različitu reputaciju na tržištu, a to se odnosi i na njihove aspiratore – cena može prilično varirati, a na to utiče i model, odnosno kvalitet, dodatne funkcije i tehnološke inovacije. Ako je veća usisna snaga aspiratora cena je takođe viša, što je razumljivo imajući u vidu razliku prečišćenog vazduha između aspiratora sa većom snagom u onih sa manjom. Cena zavisi i od filtera u aspiratoru.

Za ostrvski aspirator cena je viša i nekoliko puta u odnosu na klasični jer je velika razlika u dizajnu i kvalitetu raznih materijala koji se ugrađuju u ostrvski aspirator. S obzirom na razlike u izradi, izgledu i funkcijama koje mogu imati klasični, ugradni, zidni, ostrvski i teleskopski aspiratori cena može varirati i nekoliko puta. Dodatne funkcije aspiratora, kao što je osvetljenje, daljinsko upravljanje, senzori i slično, koji povećavaju energetsku efikasnost uređaja, takođe se odražavaju na povećanje cene. S obzirom na razlike u ceni važno je da procenite kakve su vaše stvarne potrebe i da prema tome izaberete odgovarajući aspirator, kako ne biste nepotrebno trošili novac na nešto što vama nije potrebno.

Šta je važno za radni vek aspiratora?

Radni vek aspiratora zavisi od kvaliteta uređaja, redovnog održavanja i pravilne upotrebe. Zato je važno sledeće:

  • redovno čišćenje ili zamena filtera,
  • pravilno podešavanje brzine ventilatora prema potrebama kuvanja ili prženja.
  • održavanje unutrašnjih delova, ventilatora, kanala za bolji protok vazduha,
  • pravilna instalacija i postavljanje aspiratora koje obezbeđuje optimalnu funkcionalnost aspiratora.

Ako primetite bilo kakve probleme ili oštećenja, poput nepravilnog rada ventilatora, treba blagovremeno reagovati i zameniti oštećene delove. Upozoravajući signal da nešto nije u redu obično je povećanje buke tokom rada aspiratora.