Connect with us
Enterijer

Kako opremiti garsonjeru?

RABALUX Iduna visilica za enterijer

Najtraženiji stanovi su garsonjere, verovatno zbog toga što su najpovoljniji ili je jedan od razloga što danas ima toliko samaca, studenata i malih porodica kojima je dovoljna jedna dobro organizovana i uredjena soba. Zbog svoje kvadrature, garsonjere prilikom opremanja ne trpe pretrpavanje, ukoliko se prenatrpata prostor od 15 kvadrata, izgledaće još manji, zato se nameštaj za garsonjeru bira pažljivo i uglavnom se radi po meri.

Nameštaj za garsonjeru

Ako se može reći da postoji idealan nameštaj za opremanje garsonjere, onda bi to, možda, bio nameštaj koji je odignut od poda nogarama, trenutno vrlo moderan i dostupan. Kako god, odignut od poda ili ne, važno je da nameštaj za garsonjeru ne bude glomazan, da je svetlih boja zato što je u garsonjeri dobrodošla svetlost i da svaki komad nameštaja ima višestruku funkciju. Preporučuje se trosed, fotelja i tabure malih dimenzija, stočići koji se sklapaju ili uvlače jedan u drugi. Ukoliko postoji mogućnost, najbolje je da se za garsonjeru nameštaj radi po meri, posebno kuhinje zato što one zauzimaju najviše mesta u garsonjeri. Izradom kuhinje po meri, daje se mogućnost da se prave po želji, u skladu sa prohtevima i idejama naručioca i dimenzijama garsonjere. Ako uzmemo u obzir da za garsonjeru pravimo kuhinje po meri cena, uz dimenzije koje su ograničene dimenzijama garsonjere, definiše i izgled i kvalitet kuhinje. Prilikom opremanja garsonjere, savet je da se ugrade kuhinje po meri, ali pre toga treba dobro razmotriti kako će se uklopiti. Jedna od bitnih stavki prilikom izrade kuhinja je i dobar položaj utičnica u prostoriji. Pored male kuhinje, i mala kupatila u garsonjeri treba dobro urediti, kako bi bilo prostora.

Siva kuhinja po meri

foto: Pixabay / Siva kuhinja po meri

Za kuhinje po meri cena materijala i usluga stolara je bitan faktor koji odredjuje cenu koštanja

Ako želite da iskoristite svaki milimetar kuhinje u garsonjeri, onda je jedini način da naručite kuhinju po meri. Osim što dobijate svaki milimetar prostora, ovako izradjenu kuhinju lako možete da uklopite sa ostalim nameštajem, zato što birate materijal i boju. Danas je materijal za izradu kuhinja dostupan u raznim dezenima i bojama, bez obzira da li je reč o kvalitetnijem medijapanu ili jeftinijoj iverici, sigurno će se naći onaj koji odgovara bojama i materijalima u garsonjeri. Umesto da u malu i tesnu kuhinju garsonjere gurate već napravljene kuhinjske elemente, jednostavnije i lepše rešenje je da se uklopi kuhinja po meri. Prilikom opremanja kuhinje polazi se od pretpostavke da će se kupovinom gotovih elemenata uštedeti, uglavnom su povoljniji, medjutim, prilikom izrade kuhinje po meri cena često zavisi od vrste materijala, željenih dimenzija, posebnih želja i majstorske usluge stolara, ukoliko se kuhinja pravi od jeftinijih materijala uz povoljnije stolarske usluge, ona onda može da bude povoljnija od gotove kuhinje koja se može naći u zalihama velikih proizvodjača.

Kuhinje po meri se prave jednom za sva vremena

Retko se danas čuje da je nameštaj koji unosimo u stan „za sva vremena“, prosto je trend takav da se na nekoliko godina menja nameštaj, to je jednostavno i reći i uraditi kada je reč o komadnom nameštaju kao što su ležajevi, komode, police, stolovi, fotelje, medjutim, kada govorimo o kuhinji, namera je uvek da ona što duže potraje, pošto je njeno renoviranje vrlo zahtevno i vremenski i finansijski. Kada pravimo kuhinje po meri, cena nam odredjuje izbor materijala, mada znajući da od dobrog materijala zavisi kvalitet kuhinje i da će kvalitetna kuhinja trajati verovatno veoma dugo, možda za čitav život.

Naslovna fotografija:RABALUX / Iduna visilica za enterijer