Connect with us
Enterijer

Kako opremiti garsonjeru?

Najtra┼żeniji stanovi su garsonjere, verovatno zbog toga ┼íto su najpovoljniji ili je jedan od razloga ┼íto danas ima toliko samaca, studenata i malih porodica kojima je dovoljna jedna dobro organizovana i uredjena soba. Zbog svoje kvadrature, garsonjere prilikom opremanja ne trpe pretrpavanje, ukoliko se prenatrpata prostor od 15 kvadrata, izgleda─çe jo┼í manji, zato se name┼ítaj za garsonjeru bira pa┼żljivo i uglavnom se radi po meri.

Nameštaj za garsonjeru

Ako se mo┼że re─çi da postoji idealan name┼ítaj za opremanje garsonjere, onda bi to, mo┼żda, bio name┼ítaj koji je odignut od poda nogarama, trenutno vrlo moderan i dostupan. Kako god, odignut od poda ili ne, va┼żno je da name┼ítaj za garsonjeru ne bude glomazan, da je svetlih boja zato ┼íto je u garsonjeri dobrodo┼íla svetlost i da svaki komad name┼ítaja ima vi┼íestruku funkciju. Preporu─Źuje se trosed, fotelja i tabure malih dimenzija, sto─Źi─çi koji se sklapaju ili uvla─Źe jedan u drugi. Ukoliko postoji mogu─çnost, najbolje je da se za garsonjeru name┼ítaj radi po meri, posebno kuhinje zato ┼íto one zauzimaju najvi┼íe mesta u garsonjeri. Izradom kuhinje po meri, daje se mogu─çnost da se prave po ┼żelji, u skladu sa prohtevima i idejama naru─Źioca i dimenzijama garsonjere. Ako uzmemo u obzir da za garsonjeru pravimo kuhinje po meri cena, uz dimenzije koje su ograni─Źene dimenzijama garsonjere, defini┼íe i izgled i kvalitet kuhinje. Prilikom opremanja garsonjere, savet je da se ugrade kuhinje po meri, ali pre toga treba dobro razmotriti kako ─çe se uklopiti. Jedna od bitnih stavki prilikom izrade kuhinja je i dobar polo┼żaj uti─Źnica u prostoriji. Pored male kuhinje, i mala kupatila u garsonjeri treba dobro urediti, kako bi bilo prostora.

Siva kuhinja po meri

foto: Pixabay / Siva kuhinja po meri

Za kuhinje po meri cena materijala i usluga stolara je bitan faktor koji odredjuje cenu koštanja

Ako ┼żelite da iskoristite svaki milimetar kuhinje u garsonjeri, onda je jedini na─Źin da naru─Źite kuhinju po meri. Osim ┼íto dobijate svaki milimetar prostora, ovako izradjenu kuhinju lako mo┼żete da uklopite sa ostalim name┼ítajem, zato ┼íto birate materijal i boju. Danas je materijal za izradu kuhinja dostupan u raznim dezenima i bojama, bez obzira da li je re─Ź o kvalitetnijem medijapanu ili jeftinijoj iverici, sigurno ─çe se na─çi onaj koji odgovara bojama i materijalima u garsonjeri. Umesto da u malu i tesnu kuhinju garsonjere gurate ve─ç napravljene kuhinjske elemente, jednostavnije i lep┼íe re┼íenje je da se uklopi kuhinja po meri. Prilikom opremanja kuhinje polazi se od pretpostavke da ─çe se kupovinom gotovih elemenata u┼ítedeti, uglavnom su povoljniji, medjutim, prilikom izrade kuhinje po meri cena ─Źesto zavisi od vrste materijala, ┼żeljenih dimenzija, posebnih ┼żelja i majstorske usluge stolara, ukoliko se kuhinja pravi od jeftinijih materijala uz povoljnije stolarske usluge, ona onda mo┼że da bude povoljnija od gotove kuhinje koja se mo┼że na─çi u zalihama velikih proizvodja─Źa.

Kuhinje po meri se prave jednom za sva vremena

Retko se danas ─Źuje da je name┼ítaj koji unosimo u stan ÔÇ×za sva vremenaÔÇť, prosto je trend takav da se na nekoliko godina menja name┼ítaj, to je jednostavno i re─çi i uraditi kada je re─Ź o komadnom name┼ítaju kao ┼íto su le┼żajevi, komode, police, stolovi, fotelje, medjutim, kada govorimo o kuhinji, namera je uvek da ona ┼íto du┼że potraje, po┼íto je njeno renoviranje vrlo zahtevno i vremenski i finansijski. Kada pravimo kuhinje po meri, cena nam odredjuje izbor materijala, mada znaju─çi da od dobrog materijala zavisi kvalitet kuhinje i da ─çe kvalitetna kuhinja trajati verovatno veoma dugo, mo┼żda za ─Źitav ┼żivot.

Naslovna fotografija: RABALUX / Iduna visilica za enterijer