Connect with us
Arhitektura

Kako gra─Ĺevinska industrija reaguje na klimatske promene?

Prema najnovijim istra┼żivanjima, gra─Ĺevinska industrija je odgovorna za preko 10% svetske emisije gasova sa efektom staklene. Ovo je ogroman udarac za ┼żivotnu sredinu, stoga je krajnje vreme za razmatranje proekolo┼íkih pristupa u gra─Ĺevinskim investicijama. Na koji je na─Źin na┼íe tr┼żi┼íte u stanju da se za to pobrine?

Zelena gradnja ÔÇô na koji na─Źin gra─Ĺevinska industrija mo┼że da se pobrine za ┼żivotnu sredinu?

Procesi urbanizacije, koji se odvijaju u svetu, obezbe─Ĺuju nova radna mesta, stanove i javne komunalne zgrade. Me─Ĺutim, moramo imati u vidu da degradacija ┼żivotne sredine ide rame uz rame sa izgradnjom novih zgrada.

Proizvodnja strukturnih i gra─Ĺevinskih elemenata, njihov prevoz do odredi┼íta, materijali kori┼í─çeni za njihovu proizvodnju, kao i sam proces izgradnje ÔÇô sve to tro┼íi previ┼íe energije i ostavlja ogromnu koli─Źinu zaga─Ĺenja. Zaga─Ĺenja, koje uti─Źe ne samo na ┼żivotnu sredinu, ve─ç i na nas same.

Pravi problem gra─Ĺevinske industrije u kontekstu klimatskih promena su komadi koji su energetski neefikasni i materijali koji se ne mogu reciklirati od kojih su zgrade do sada gra─Ĺene. Ve─ça potro┼ínja energije neophodne za njihovu pravilno funkcionisanje tako─Ĺe negativno uti─Źe na kvalitet na┼íe ┼żivotne sredine ÔÇô jo┼í uvek dobar deo energije u Evropi dolazi od sagorevanja fosilnih goriva.

Na sre─çu, preovladavanje trenda zelene gradnje nekoliko godina i ambiciozni planovi Evropske unije govore da se sve ─Źe┼í─çe bavimo zgradama ─Źiji je glavni cilj maksimalno smanjenje pretnji za ┼żivotnu sredinu, kako u pogledu samih upotrebljenih materijala, tako i u procesu gradnje i potencijalnog ru┼íenja ili obnove.

U cilju isticanja investicija koje uzimaju u obzir ekologiju, napravljeni su razli─Źiti tipovi sistema sertifikacije (BREEAM, LEED), gde smo, ispunjavaju─çi rigorozne standarde, uvereni da zgrade koje su nastale na ovaj na─Źin nisu napravljene samo sa pa┼żnjom prema ┼żivotnoj sredini, ve─ç ─çe i njihovo funkcionisanje biti zna─Źajno energetski ┼ítedljivije.

Hard Rock Hotel Budimpe┼íta, Budimpe┼íta, Ma─Ĺarska. Primenjeni sistemi: MB-86 Foldline, MB-86 SI, MB-SR50N EFEKT, MB-SR50N HI+

Hard Rock Hotel Budimpe┼íta, Budimpe┼íta, Ma─Ĺarska. Primenjeni sistemi: MB-86 Foldline, MB-86 SI, MB-SR50N EFEKT, MB-SR50N HI+

Eko-gradnja ÔÇô gra─Ĺevinski materijali budu─çnosti

Ekolo┼íka gradnja nije samo privremeni trend. To je dugoro─Źna izgradnja ekolo┼íke svesti kako na globalnom, tako i na lokalnom planu. Ovde idealan primer mo┼że biti delatnost Saveta zelene gradnje Srbije za primenu ekolo┼íkih re┼íenja kod urbanih zgrada. Radnje koje preduzima ova organizcaija su pove─çanje broja sertifikovanih objekata i tra┼żenje re┼íenja koja osiguravaju ispunjenje standarda. U tu svrhu, potrebno je, izme─Ĺu ostalog, koristiti sekundarne sirovine, kao i materijale ─Źija proizvodnja ima minimalan stepen uticaja na stanje ┼żivotne sredine.

Da bi ispunila o─Źekivanja svih lica koja su uklju─Źena u investicioni proces, firma Aluprof ve─ç godinama aktivno radi na smanjenju emisije ugljenika u gra─Ĺevinskoj industriji. Kompanija ima u svojoj ponudi prozore sa ramovima od aluminijuma.

Press Glass, Konopiska, Poljska. Primenjeni sistemi: MB-77HS, MB-86 SI, MB-SR50N EFEKT

Press Glass Polska, Konopiska, Poljska. Autor fotografije: Nate Cook Photography. Primenjeni sistemi: MB-77HS, MB-86 SI, MB-SR50N EFEKT

Brend Aluprof u svojoj strategiji za godine 2021-2025 stavlja sna┼żan naglasak na postizanje klimatske neutralnosti. Koriste─çi najnovija tehnolo┼íka re┼íenja, Aluprof planira da smanji svoj ugljeni─Źni otisak ┼íto je vi┼íe mogu─çe. Namerava da to izvr┼íi na dva nivoa:

  • kroz primenu re┼íenja koja osiguravaju proizvodnju sa niskim emisijama,
  • zahvaljuju─çi tzv. kru┼żnoj ekonomiji, odnosno upotrebi recikliranog materijala.

Smanjenje emisije gasova sa efektom staklene ba┼íte i ugljeni─Źnog otiska, kao i pove─çanje energetske efikasnosti u gra─Ĺevini su glavni ciljevi cele na┼íe indistrije. Da bi se to postiglo, recikliranje i upotreba obnovljivih izvora energije su od su┼ítinskog zna─Źaja. Delatnosti na┼íeg brenda su u skladu sa pretpostavkama Evropskog zelenog dogovora i Odr┼żivog razvoja sveta

ÔÇô tvrdi Viktor Stojanoski Regional Manager Aluprof (Slovenija, Hrvatska, Srbija, Bosna, Severna Makedonija, Crna Gora, Kosovo, Albanija).

Prvi u─Źinci odabrane strategije su ve─ç vidljivi. Na primer, emisija ugljen dioksida po toni proizvoda u pogonima u Kenti trenutno iznosi 2,79 tCO2e. Pore─Ĺenja radi, svetski prosek je skoro 6 puta ve─çi (16,7 tCO2e). Pored toga, prema podacima Aluprof, trenutno u proizvodnji, izme─Ĺu ostalog i prozora sa aluminijumskim ramovima, ─Źak 65% materijala dolazi iz recikla┼że.

Sedi┼íte Okru┼żnog saveta, Konvi, Velika Britanija. Primenjeni sistemi: MB-59S, MB-SR50N, MB-SR60N

Sedi┼íte Okru┼żnog saveta, Konvi, Velika Britanija. Primenjeni sistemi: MB-59S, MB-SR50N, MB-SR60N

Let’s build a better future

Koli─Źina zaga─Ĺenja koju je do sada proizvodila gra─Ĺevinska industrija imala je ogroman uticaj na degradaciju prirodnog okru┼żenja. Zbog toga su toliko va┼żne inicijative pojedinih proizvo─Ĺa─Źa da se postigne klimatska neutralnost. U tu svrhu, Aluprof je investirao u ma┼íine i ure─Ĺaje koji omogu─çavaju smanjenje emisije gasova. Koriste─çi materijale koji dolaze iz recikla┼że, firma ne samo da pravi prozore i vrata visokog kvaliteta za sve vrste zgrada, ve─ç i doprinosi stanju prirodnog okru┼żenja.

Aluprof logo

Više informacija o Aluprof ponudi:

Viktor Stojanoski
Regional manager
Slovenia, Croatia, Serbia, Bosnia, N. Macedonia, Montenegro, Kosovo and Albania
T. +389 702 135 63
vstojanoski@aluprof.eu
www.aluprof.eu