Connect with us
Arhitektura

Izložba „Otisci graditelja“ : Arhitekta Branko Pešić

Objavljeno

:

Arhitekta Branko Pešić

22. marta počela je izložba pod nazivom „Otisci graditelja“, a sve do 01. aprila imaćete priliku da se upoznate sa delima graditelja, arhitetke i profesora Branka Pešića. Izložba se održava povodom 100 godina od rođenja i 15 godina od smrti velikog i nadasve čuvenog arhitekte Branka Pešića. Mesto dešavanja ove izložbe je Kulturna stanica Svilara, simbol industrijskog nasleđa Novog Sada. Kulturna stanica dostupna je za sve umetnike, organizacije i sve sugrađane sa kreativnim idejama.

U subotu 26. marta u 18 časova zabeležite u svom kalendaru posetu Kulturnoj stanici Svilara gde će biti organizovano i vođenje kroz stvaralački opus i lične zapise Branka Pešića.

Graditelj, profesor i arhitekta Branko Pešić

Poznati srpski arhitekta i univerzitetski profesor, rođen je 1921. godine u Zemunu 1939. godine upisao je Tehnički fakultet u Beogradu – arhitektonski odsek, a diplomirao na istom 1947. godine. Posle završetka studija pa sve do 1951. godine, radio je kao projektant, šef gradilišta i biroa u Direkciji za izgradnju Novog Beograda.

Godine 1951. biva izabran za asistenta na Građevinskom fakultetu u Beogradu gde je radio u svojstvu predavača, zatim profesora na predmetu zgradarstvo sve do penzionisanja 1986.godine. Bio je i honorarni asistent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Više godina je isti predmet predavao i na fakultetima u Novom Sadu, Zrenjaninu, Nišu i Podgorici. Takođe, je autor udžbenika za predmet zgradarstvo, kao i većeg broja objavljenih knjiga i stručnih radova.

Od njegovih 117 realizovanih projekata u najznačajnije se ubrajaju: jugoslovenski paviljoni na brojnim međunarodnim sajmovima (najveći u Njujorku, Lozani, Moskvi, Parizu, Diseldorfu i Pekingu) i projekti više zgrada u Beogradu od kojih je najznačajnija palata „Beograd“ („Beograđanka“). Učestvovao je na 28 arhitektonskih konkursa na kojima je dobio 20 nagrada a za svoj rad dobio je više medalja i diploma zbog angažovanja na kulturnom i stručnom polju. Odlikovan je sa dve Medalje rada, Ordenom rada Prvog reda, Ordenom zasluga za narod, Ordenom Sv. Save Prvog reda i ordenom Belog Orla Prvog Reda.

Hram Svetog Save u Beogradu

foto: Unsplash – Lazar Krstić

Branko Pešić bio je predsednik i član brojnih stručnih žirija, učesnik izložbi („Majske izložbe“ ULUPUDS-a, samostalna „Izložbe o izložbama“ 1980. godine u Beogradu na kojoj je izlagao svoj projektantski opus. Takođe je bio i predsednik sekcije arhitekture Udruženja primenjenih umetnika i dizajnera Srbije (ULUPUDS) 14 godina, ULUPUDS-a (1976—1980.), zatim predsednik Udruženja primenjenih umetnika i dizajnera Jugoslavije (1981—1982.), predsednik Saveta redakcija časopisa „Savremeni materijali“ i „Arhitektura i urbanizam“.

27 crkvenih projekata projektovano od strane Branka Pešića

Što se sakralne arhitekture tiče, projektovao je 27 crkvenih objekata, među kojima se naglašavaju crkve u Priboju na Limu, Batajnici, i Zemun-polju, kapela-zadužbina porodice Nikolaja Velimirovića u Lelićima, Hram Svete Trojice u Lovcima, Crkva Svete Petke na Čukarici u Beogradu. Takođe je i autor projekta za nastavak gradnje Hrama Svetog Save u Beogradu po kojem je i izveden 2004. godine. Od 1984. do 1996. godine bio je glavni organizator i nadzorni inženjer svih radova na gradnji Hrama, a za rad na Hramu Pešić nije primao platu niti bilo kakvu vrstu nadoknade, jer je taj projekat smatrao svojom dužnošću i misijom.

Na izložbi „Otisci graditelja“ se prikazuje njegov stvaralački opus uz lične utiske i zapažanja zabeležene u autobiografskim zapisima „Sećanja”, u okviru kojih nas vodi kroz svoj život, rad i mozaik istorijskih, ličnih i poslovnih izazova.
Ovim putem pozivamo sve naše čitaoce da posete izložbu do 01.aprila, a u subotu 26. marta u 18 časova biće organizovano i vođenje kroz stvaralački opus i lične zapise Branka Pešića.

Izvor: Kulturna stanica Svilara

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno