Connect with us
Arhitektura

Izložba „Otisci graditelja“ : Arhitekta Branko Pešić

22. marta počela je izložba pod nazivom „Otisci graditelja“, a sve do 01. aprila imaćete priliku da se upoznate sa delima graditelja, arhitetke i profesora Branka Pešića. Izložba se održava povodom 100 godina od rođenja i 15 godina od smrti velikog i nadasve čuvenog arhitekte Branka Pešića. Mesto dešavanja ove izložbe je Kulturna stanica Svilara, simbol industrijskog nasleđa Novog Sada. Kulturna stanica dostupna je za sve umetnike, organizacije i sve sugrađane sa kreativnim idejama.

U subotu 26. marta u 18 časova zabeležite u svom kalendaru posetu Kulturnoj stanici Svilara gde će biti organizovano i vođenje kroz stvaralački opus i lične zapise Branka Pešića.

Graditelj, profesor i arhitekta Branko Pešić

Poznati srpski arhitekta i univerzitetski profesor, rođen je 1921. godine u Zemunu 1939. godine upisao je Tehnički fakultet u Beogradu – arhitektonski odsek, a diplomirao na istom 1947. godine. Posle završetka studija pa sve do 1951. godine, radio je kao projektant, šef gradilišta i biroa u Direkciji za izgradnju Novog Beograda.

Godine 1951. biva izabran za asistenta na Građevinskom fakultetu u Beogradu gde je radio u svojstvu predavača, zatim profesora na predmetu zgradarstvo sve do penzionisanja 1986.godine. Bio je i honorarni asistent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Više godina je isti predmet predavao i na fakultetima u Novom Sadu, Zrenjaninu, Nišu i Podgorici. Takođe, je autor udžbenika za predmet zgradarstvo, kao i većeg broja objavljenih knjiga i stručnih radova.

Od njegovih 117 realizovanih projekata u najznačajnije se ubrajaju: jugoslovenski paviljoni na brojnim međunarodnim sajmovima (najveći u Njujorku, Lozani, Moskvi, Parizu, Diseldorfu i Pekingu) i projekti više zgrada u Beogradu od kojih je najznačajnija palata „Beograd“ („Beograđanka“). Učestvovao je na 28 arhitektonskih konkursa na kojima je dobio 20 nagrada a za svoj rad dobio je više medalja i diploma zbog angažovanja na kulturnom i stručnom polju. Odlikovan je sa dve Medalje rada, Ordenom rada Prvog reda, Ordenom zasluga za narod, Ordenom Sv. Save Prvog reda i ordenom Belog Orla Prvog Reda.

Hram Svetog Save u Beogradu

foto: Unsplash – Lazar Krstić

Branko Pešić bio je predsednik i član brojnih stručnih žirija, učesnik izložbi („Majske izložbe“ ULUPUDS-a, samostalna „Izložbe o izložbama“ 1980. godine u Beogradu na kojoj je izlagao svoj projektantski opus. Takođe je bio i predsednik sekcije arhitekture Udruženja primenjenih umetnika i dizajnera Srbije (ULUPUDS) 14 godina, ULUPUDS-a (1976—1980.), zatim predsednik Udruženja primenjenih umetnika i dizajnera Jugoslavije (1981—1982.), predsednik Saveta redakcija časopisa „Savremeni materijali“ i „Arhitektura i urbanizam“.

27 crkvenih projekata projektovano od strane Branka Pešića

Što se sakralne arhitekture tiče, projektovao je 27 crkvenih objekata, među kojima se naglašavaju crkve u Priboju na Limu, Batajnici, i Zemun-polju, kapela-zadužbina porodice Nikolaja Velimirovića u Lelićima, Hram Svete Trojice u Lovcima, Crkva Svete Petke na Čukarici u Beogradu. Takođe je i autor projekta za nastavak gradnje Hrama Svetog Save u Beogradu po kojem je i izveden 2004. godine. Od 1984. do 1996. godine bio je glavni organizator i nadzorni inženjer svih radova na gradnji Hrama, a za rad na Hramu Pešić nije primao platu niti bilo kakvu vrstu nadoknade, jer je taj projekat smatrao svojom dužnošću i misijom.

Na izložbi „Otisci graditelja“ se prikazuje njegov stvaralački opus uz lične utiske i zapažanja zabeležene u autobiografskim zapisima „Sećanja”, u okviru kojih nas vodi kroz svoj život, rad i mozaik istorijskih, ličnih i poslovnih izazova.
Ovim putem pozivamo sve naše čitaoce da posete izložbu do 01.aprila, a u subotu 26. marta u 18 časova biće organizovano i vođenje kroz stvaralački opus i lične zapise Branka Pešića.

Izvor: Kulturna stanica Svilara