Connect with us
Arhitektura

PROJEKAT: Upravna zgrada kompanije Bobar, Beška

Interakcija objekta sa okru┼żenjem pozitivno uti─Źe na ljudski komfor

Funkcija, forma, prirodno i urbano okru┼żenje, uticajni su faktori u razvoju projekta. Kada je to okru┼żenje industrijska zona, a projektnim zadatkom investitora je uslovljena slo┼żena funkcija kao ┼íto je objedinjavanje gara┼że, skladi┼íta i poslovno-administrativne namene prostora, arhitektonska forma naj─Źe┼í─çe bude sekundarna i gubi ravnopravnost u odnosu na gore navedene faktore.

Me─Ĺutim, ono ┼íto je u za─Źetku projekta predstavljeno kao ograni─Źenje u daljoj razradi se mo┼że postaviti kao izazov. Upravo takav pristup je imao METFER PROJEKT iz Novog Sada na projektu upravne zgrade kompanije ÔÇ×BobarÔÇť Be┼íka.

Metfer projekt - Upravna zgrada kompanije Bobar, Beška

Projektovanje energetski efikasnog objekta / foto: Nataša Grk

Imaju─çi na umu principe odr┼żivosti u ranom razvoju projekta, bez obzira na sva ograni─Źenja projektnog zadatka ili izostanak zahteva investitora da se ti principi po┼ítuju, arhitekta je u mogu─çnosti da ÔÇ×pomiriÔÇť arhitektonski izra┼żaj i energetsku efikasnost kona─Źno izvedenog objekta.

Radmila Markovi─ç Vavrin, mast.in┼ż.arh.

Radmila Markovi─ç Vavrin, mast.in┼ż.arh.

Objekat: Poslovno ÔÇô industrijska zgrada
Lokacija: Novi Sad
Godina projektovanja: 2020.
Godina izgradnje: 2020.- 2022.(u toku)
Površina: 2000 m2
Autor: Radmila Markovi─ç Vavrin, mast.in┼ż.arh., METFER Projekt
Vizuelizacija: Svetlana Berar
Fotografija: Nataša Grk

Ovakav pristup nala┼że svestan odabir re┼íenja koja proizilaze iz analize ┼íire i bli┼że lokacije, klimatskih uslova, izlo┼żenosti suncu i vetru, analizu postoje─çe infrastrukture i potencijala iz okru┼żenja i sli─Źno.

Vode─çi princip odr┼żive arhitekture, uz smanjenje negativnog uticaja na ┼żivotnu sredinu, je dobrobit korisnika prostora. Svesnim integrisanjem potrebe ─Źoveka za komforom (bilo termi─Źkim, vazdu┼ínim, svetlosnim ili vizuelnim) u sam arhitektonski dizajn, bez obzira na tipologiju ili druga ograni─Źenja, arhitekta daje svoj doprinos odr┼żivosti na samom po─Źetku gra─Ĺevinskog lanca.

Ono ┼íto je kona─Źan proizvod ovakvog pristupa projektovanju je zgrada koja po┼ítuje principe odr┼żivosti bez dodatnih finansijskih ulaganja investitora, a sa zna─Źajnim ulogom arhitekte u odr┼żiviju budu─çnost.

Upravna zgrada ÔÇ×BobarÔÇť se nalazi u industrijskoj zoni u Novom Sadu. Urbano okru┼żenje predmetne lokacije ─Źine tipi─Źne industrijske zgrade i kompleksi, sa dosta visokog rastinja du┼ż glavnih saobra─çajnica. Mikrolokaciju ─Źini parcela od 3000 m2, a predodre─Ĺeni gabarit slobodnostoje─çeg objekta ima okvirno 500 m2. Sama zgrada je spratnost Po+P+2 i ukupne bruto povr┼íine oko 2000 m2.

Funkcionalne celine su razdvojene po vertikali: gara┼ża je sme┼ítena u podrum, magacin u prizemlje sa ulazom iz dvori┼íta, a spratovi su predvi─Ĺeni za kancelarijski prostor. Na uli─Źnoj fasadi objekta postavljen je glavni administrativni ulaz.

Poslovno ÔÇô industrijska zgrada

Poslovno ÔÇô industrijska zgrada / foto: Nata┼ía Grk

ÔÇ×GrubaÔÇť forma predmetnog objekta ima kubi─Źni volumen, koji je u velikoj meri modifikovan primenom arhitektonskih mera energetske efikasnosti. Odabirom kompaktne umesto razu─Ĺene forme smanjuje se povr┼íina toplotnog omota─Źa zgrade ┼íto rezultira sa manje solarnih dobitaka i manje toplotnih gubitaka kroz omota─Ź zgrade.

Formiranjem transparentnih zidnih ravni stvara se interakcija objekta sa okru┼żenjem ali se i pozitivno uti─Źe na ljudski komfor.

Me─Ĺutim, staklo ima lo┼íiju sposobnost termi─Źke izolacije u odnosu na zid, pa je racionalizovana staklena povr┼íina tako ┼íto je u prostorijama gde nije predvi─Ĺen boravak ljudi ili je on samo privremen, formiran zidni sklop od termo blokova i kamene vune (detalj 1).

Primenjen je i sistem ventilisane fasade (detalj 2), tj. zavr┼ína fasadna ravan (fiber-cementne plo─Źe) je odmaknuta od osnovnog zidnog sklopa i formiran je vazdu┼íni provetreni sloj. Uloga takvog sistema je smanjenje spolja┼ínjeg uticaja na termi─Źki omota─Ź zgrade.

Upravna zgrada ÔÇ×BobarÔÇť se nalazi u industrijskoj zoni u Novom Sadu.

Detalj 3 – Prepust na krovu / foto: Nata┼ía Grk

Tamo gde je fasada zastakljena postavljen je višeslojni niskoemisioni staklo-paket (detalj 5).

Spratni delovi objekta su namenjeni za organizaciju kancelarijskog prostora, tj za vi┼íesatni boravak ljudi. Direktan uticaj sunca je najve─çi na ju┼żnoj i zapadnoj fasadi objekta, pa je omogu─çeno je zasenjivanje istih formiranjem prepusta na nivou krovnog venca (detalj 3) i postavljanjem spolja┼ínjih perforiranih brisoleja (detalji 4 i 6).

U poslovnom okru┼żenju, prostor za odmor je podjednako bitan kao i radni prostor, a na ovom objektu je u vidu balkona postavljen na severnoj fasadi, tako da iskoristi postoje─çi drvored uz susednu saobra─çajnicu zarad vizuelnog komfora zaposlenih (detalj 7).

Projektovanje energetski efikasnog objekta

Detalj 7 – Pove─çan komfor i kontrola prirodnog osvetljenja unutra┼ínjeg prostora / foto: Nata┼ía Grk

Kako projektovanje energetski efikasnog objekta uslovljava integrativan proces svih struka, u objektu su primenjene i druge mere kao što je centralni ventilacioni sistem na toplotne pumpe i grejanje na prirodni gas, a postavljena je i LED rasveta.

PROJEKAT: Radmila Markovi─ç Vavrin, mast.in┼ż.arh. METFER Projekt