Connect with us
Enterijer

Uređenje terase – odakle krenuti?

Život u gradu neminovno diktira užurbani tempo od kojeg niko ne može da pobegne. Stanovi su sve manji, a naÅ”a potreba za begom sve veća. Stoga, reÅ”enja tražimo u putovanjima ili odlaskom na vikendicu. Kako uređenje terase može da doprinese miru koji tražite? A Å”ta ako bi svoju terasu preuredili tako da postane oaza mira?

Da bi ovo okruženje bilo zaista udobno, neophodno je dobro osmisliti plan terase kako biste maksimalno iskoristili potencijal VaÅ”eg spoljaÅ”njeg prostora ā€“ od izbora materijala, osvetljenja i, naravno, zelenila.Ā 

Uređenje terase može da bude vrlo kreativan projekat!

U skladu sa tim, mi smo izdvojili 4 glavne stavke:

Podovi

Važan aspekt koji treba uzeti u obzir je pod, pritom, morate razmiÅ”ljati i o estetici i o funkcionalnosti. UopÅ”teno govorecĢi, birajte materijale otporne na vremenske uslove i da su neklizajucĢi. Da biste stvorili bezbedno i udobno okruženje za pod možete odabrati materijal poput kamena, porcelanskog kamena ili obrađenog drveta.

NameŔtaj

NameÅ”taj treba, pre svega, da bude udoban i da pruža maksimalno opuÅ”tanje na svežem vazduhu. Takođe bi trebalo da je lak za čiŔćenje. Å to se boja nameÅ”taja tiče, ukoliko nemate/ne želite da držite biljke na terasi, yelena boja nameÅ”staja je uvek dobra ideja. Zelena boja dokazano smiruje i daje utisak prirode.Ā  Mirne, svetle boje i prirodni materijali kao Å”to su drvo, lan, juta, pamuk, su uvek dobar izbor, kao i dodavanje jastuka sa etničkim Å”arama i cĢebadi. Ukoliko volite leto, slobodno iskombinujte nijanse bež, koje podsecĢaju na morski pesak i belo-plave prugaste tkanine kao karakterističan element primorskog stila. Na taj način ćete čitave godine osetiti lepotu odmora.Ā 

Uređenje terase u vaÅ”em dvoriÅ”tu

Foto: nameŔtaj i zelenilo

Zelenilo

Ukoliko želite da učinite VaÅ”u terasu prirodnom, zelenilo je naizbežana stavka. Međutim, pre nego krenete sa kupovinom biljaka ili cveća, potrebno je da pažljivo proučite iste te biljke – Å”ta im godi i da li su teÅ”ke za održavanje. Pored toga, potrebno je proceniti koliko je terasa sunčana, temperature koje dostiže i zagađenost okoline, jer sve to uslovljava opstanak biljaka. UopÅ”teno govorecĢi, trebalo bi da date prednost biljkama poput kamelije, bambusa, vreske, japanskog javora kako biste uživali u zelenilu tokom cele godine.

Uređenje terase uz pomoć pravilnog osvetjenja

Da biste uživali u svom urbanom životu na otvorenom čak i tokom večernjih sati, sistem spoljne rasvete je neophodan. Ali budite oprezni, jer osvetljenje terase nikada ne bi trebalo da bude prejako. Veoma efikasna opcija su LED sijalice jer duže traju, energetski su efikasne tako da će vam na duži rok uÅ”tedeti račun, a i izbor im je Å”irok. Međutim, ukoliko želite da napravite topliju atmosferu, lampioni cĢe obaviti posao.

Uređenje terase ili balkona vaÅ”eg stana

Foto: osvetljenje

Ilustrovali smo četiri aspekta korisna za uređenje terase, ali u stvarnosti mogucĢnosti su beskrajne, zato ne oklevajte već napravite sebi ugodan enterijer!