Connect with us
Enterijer

Uređenje terase – odakle krenuti?

Život u gradu neminovno diktira užurbani tempo od kojeg niko ne može da pobegne. Stanovi su sve manji, a naša potreba za begom sve veća. Stoga, rešenja tražimo u putovanjima ili odlaskom na vikendicu. Kako uređenje terase može da doprinese miru koji tražite? A šta ako bi svoju terasu preuredili tako da postane oaza mira?

Da bi ovo okruženje bilo zaista udobno, neophodno je dobro osmisliti plan terase kako biste maksimalno iskoristili potencijal Vašeg spoljašnjeg prostora – od izbora materijala, osvetljenja i, naravno, zelenila. 

Uređenje terase može da bude vrlo kreativan projekat!

U skladu sa tim, mi smo izdvojili 4 glavne stavke:

Podovi

Važan aspekt koji treba uzeti u obzir je pod, pritom, morate razmišljati i o estetici i o funkcionalnosti. Uopšteno govoreći, birajte materijale otporne na vremenske uslove i da su neklizajući. Da biste stvorili bezbedno i udobno okruženje za pod možete odabrati materijal poput kamena, porcelanskog kamena ili obrađenog drveta.

Nameštaj

Nameštaj treba, pre svega, da bude udoban i da pruža maksimalno opuštanje na svežem vazduhu. Takođe bi trebalo da je lak za čišćenje. Što se boja nameštaja tiče, ukoliko nemate/ne želite da držite biljke na terasi, yelena boja namešstaja je uvek dobra ideja. Zelena boja dokazano smiruje i daje utisak prirode.  Mirne, svetle boje i prirodni materijali kao što su drvo, lan, juta, pamuk, su uvek dobar izbor, kao i dodavanje jastuka sa etničkim šarama i ćebadi. Ukoliko volite leto, slobodno iskombinujte nijanse bež, koje podsećaju na morski pesak i belo-plave prugaste tkanine kao karakterističan element primorskog stila. Na taj način ćete čitave godine osetiti lepotu odmora. 

Uređenje terase u vašem dvorištu

Foto: nameštaj i zelenilo

Zelenilo

Ukoliko želite da učinite Vašu terasu prirodnom, zelenilo je naizbežana stavka. Međutim, pre nego krenete sa kupovinom biljaka ili cveća, potrebno je da pažljivo proučite iste te biljke – šta im godi i da li su teške za održavanje. Pored toga, potrebno je proceniti koliko je terasa sunčana, temperature koje dostiže i zagađenost okoline, jer sve to uslovljava opstanak biljaka. Uopšteno govoreći, trebalo bi da date prednost biljkama poput kamelije, bambusa, vreske, japanskog javora kako biste uživali u zelenilu tokom cele godine.

Uređenje terase uz pomoć pravilnog osvetjenja

Da biste uživali u svom urbanom životu na otvorenom čak i tokom večernjih sati, sistem spoljne rasvete je neophodan. Ali budite oprezni, jer osvetljenje terase nikada ne bi trebalo da bude prejako. Veoma efikasna opcija su LED sijalice jer duže traju, energetski su efikasne tako da će vam na duži rok uštedeti račun, a i izbor im je širok. Međutim, ukoliko želite da napravite topliju atmosferu, lampioni će obaviti posao.

Uređenje terase ili balkona vašeg stana

Foto: osvetljenje

Ilustrovali smo četiri aspekta korisna za uređenje terase, ali u stvarnosti mogućnosti su beskrajne, zato ne oklevajte već napravite sebi ugodan enterijer!