Connect with us
Gra─Ĺevina

GRA─ÉEVINSKI NEDELJNIK: Olak┼íice za doma─çe gra─Ĺevince, gra─Ĺevinski otpad, ku─çe za izbeglice

Pravi se akcioni plan s merama koje bi kompanijama iz Srbije olakšale dobijanje poslova

Kao odgovor na ┼żalbe doma─çih gra─Ĺevinaca da im stranci uzimaju poslove, doma─ça gra─Ĺevinska industrija mo┼że da ra─Źuna na skoru pomo─ç dr┼żave prilikom konkurisanja za poslove. Ono ┼íto je bio najve─çi problem ,a to su odgovaraju─çe garancije kako bi postali glavni izvo─Ĺa─Źi radova, bi─çe prevazi─Ĺeno kroz dr┼żavne podsticaje.

Naime, Vlada Srbije usvojila je na sednici Odluku o obrazovanju radne grupe za koordinaciju i utvr─Ĺivanje mera za podsticaj doma─çe gra─Ĺevinske industrije.

Radnu grupu ─çe ─Źiniti predstavnici Ministarstva gra─Ĺevinarstva, Privredne komore Srbije, Ministarstva privrede, Udru┼żenja banaka Srbije, gra─Ĺevinskih i putarskih kompanija, saop┼íteno je iz Vlade Srbije i dodato: „Zadatak radne grupe je da napravi akcioni plan s merama koje bi kompanijama iz Srbije olak┼íale dobijanje poslova. To podrazumeva da ─çe se raditi, izme─Ĺu ostalog, na programu subvencija za opremu za gra─Ĺevinske i putarske kompanije i na lak┼íem dobijanju garancija koje im trenutno ote┼żavaju slabiji rezultati postignuti u periodu kada su bili finansijski uni┼íteni. Zbog toga nisu u mogu─çnosti da dobiju garancije i budu glavni izvo─Ĺa─Źi.“

U Srbiji se godi┼ínje generi┼íe oko 100 miliona tona gra─Ĺevinskog otpada

Prema poslednjoj proceni u Srbiji se godi┼ínje generi┼íe oko 100 miliona tona gra─Ĺevinskog otpada. Vi┼íe od dve tre─çine zavr┼íi na deponijama, a mogao bi ponovo da se iskoristi. Milioni tona betona, cigle, crepa, zemlje odvoze se uz ogromne tro┼íkove na deponije. U Vin─Źi je 73 odsto takvog otpada. U to se ne ubrajaju brojna divlja smetli┼íta kojih ima u celoj zemlji.

„Ada Huja, kao jedna od velikih deponija i komunalnog i gra─Ĺevinskog otpada, postaje jako problemati─Źna za budu─çu gradnju jer je te┼íko postaviti ┼íipove zato ┼íto je unutra i beton i armatura i sve i sva┼íta, i to tlo ne mo┼że da se stabilizuje“ rekao je Aca Popovi─ç iz Privredne komore Srbije, a preneo RTS. Oko 80 odsto gra─Ĺevinskog otpada mo┼że se ponovo iskoristiti. U skandinavskim zemljama i vi┼íe od 90 odsto.

„Mi pravimo beton koriste─çi prirodne sirovine ┼íto danas predstavlja ne┼íto ┼íto je skoro pa neprihvatljivo i ideja je da zajedni─Źki projekat svih nas bude da ┼íto manje koristimo prirodne sirovine, a ┼íto vi┼íe reciklirane“ objasnila je doc. dr Jelena Draga┼í sa Gra─Ĺevinskog fakulteta. Ona je dodala da su istra┼żivanja, ali i svetska praksa pokazali da je to mogu─çe, ali i korisno.

Materijal koji ostaje od ru┼íenja, adaptacija, renoviranja, rekonstrukcija ─Źini dve tre─çine otpada u Srbiji, a u EU jednu tre─çinu.

„Su┼ítina je da se ┼íto manje mineralnih sirovina koristi u izgradnji novih objekata. U Evropi postoji ve─ç dugo vremena zabrana va─Ĺenja ┼íljunka i peska iz reka, oni tako ┼ítite ┼żivotnu sredinu, a sve drugo ┼íto rade kroz obnovu, ru┼íenje, kroz menjanje razglednica grada, u stvari se koristi kao novi materijal da bi se za┼ítitili prirodni resursi“ rekao je Dejan Bojovi─ç iz Srpske asocijacije za ru┼íenje, dekontaminaciju i recikla┼żu.

Zato se, ka┼że, taj posao i zove „Urbano rudarstvo“. Prema nekim ra─Źunicama, Srbija bi, ukoliko po─Źne da reciklira gra─Ĺevinski otpad i upotrebi ga kao resurs, mogla da ostvari dobit od oko 500 miliona evra godi┼ínje.

proces legalizacije i olakšice

proces legalizacije i olakšice

20 izbegli─Źkih porodica dobilo ugovore za kupovinu seoskih ku─ça

Seoske ku─çe sa oku─çnicom za 20 izbegli─Źkih porodica u Vojvodini
Ukupno 20 izbegli─Źkih porodica u Vojvodini dobilo je ugovore za kupovinu seoskih ku─ça sa oku─çnicom. Bespovratnu pomo─ç za stambeno zbrinjavanje, u ukupnom iznosu od 20 miliona dinara, obezbedila je Pokrajinska vlada, a korisnicima je dodeljena preko programa Fonda za pru┼żanje pomo─çi izbeglim, prognanim i raseljenim licima. Maksimalan iznos za kupovinu ku─çe iznosi milion dinara.

„Pokrajinska vlada je predlo┼żila da se izbegli─Źkim porodicama koje su koristile sredstva za stambeno zbrinjavanje pre 2018. godine, kroz neku vrstu kreditnog aran┼żmana, otpi┼íu ranije ste─Źene obaveze, i da se na taj na─Źin stave u jednak polo┼żaj sa onima koji danas dobijaju bespovratna sredstva“, objasnio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirovi─ç i dodao da je taj predlog upu─çen Skup┼ítini Vojvodine na usvajanje.

Mirovi─ç je jo┼í naglasio da Pokrajina godinama podr┼żava izbegli─Źku populaciju putem razli─Źitih programa, kao ┼íto je nabavka gra─Ĺevinskog materijala, poljoprivrednih ma┼íina i stipendiranje, te da ─çe rast planiranih sredstava za programe Fonda i u 2020. godini biti uo─Źljiv.

Izvor: Novosti, tanjug