Connect with us
Energetska efikasnost

GRAĐEVINSKI NEDELJNIK: Sređivanje 11 objekata železnice, Niš dobija moderna stajališta

Objavljeno

:

Solarna autobuska stanica

U jeku štrajka taksista u Beogradu koji je definitivno obeležio sedmicu za nama, prave se planovi koji su u vezi sa prevozom građana, a koji bi trebalo da doprinesu kako bezbednosti, tako i efikasnosti pojedinih linija. U nastavku pročitajte o čemu se konkretno radi.

Radovi na 11 objekata železnice između Beograda i Valjeva

Rekonstrukcija železničkih stanica na pruzi između Beograda i Valjeva počeće sledeće nedelje, a do kraja oktobra meseca će biti uređeno 11 objekata. Ovo je najavljeno ove sedmice iz Infrastruktura železnice Srbije.

Do kraja oktobra biće uređene stanične zgrade u Beloj Reci, Barajevu, Barajevo-Centru, Velikom Borku, Stepojevcu, Vreocima, Lazarevcu, Lajkovcu, Slovcu, Divcima i Valjevu.

Reč je o pruzi koja je modernizovana 2017. godine zahvaljujući sredstvima iz ruskog kredita i kojom vozovi saobraćaju brzinom od 100 kilometara na sat. Infrastruktura železnice Srbije taj posao realizovaće u saradnji sa društveno odgovornim kompanijama koje učestvuju u projektu modernizacije srpskih železnica.

Podsećamo, projekat uređenja železničkih stanica, započet je prošle godine. Ukupno je tokom ove i prošle godine uređeno oko sedamdeset staničnih objekata širom Srbije, od kojih neki i po nekoliko decenija nisu bili rekonstruisani. Samo u 2019. godini već je urađeno ili će do kraja godine biti rekonstruisano oko 90 staničnih zgrada, a vrednost najavljenih i izvedenih radova biće oko 200 miliona dinara.

Niš dobija moderna autobuska stajališta

Stajališta od pleksiglasa i metala, sa drvenim klupicama, bežičnim internetom i panelima za reklame i mape grada, prema najavama, kupiće Grad Niš na tenderu vrednom 20 miliona dinara koji je raspisala Direkcija za izgradnju Niša. Premda još nije odlučeno koliko će ovakvih stajališta biti kupljeno, kao i gde će biti postavljena, u Direkciji za javni prevoz kažu da je sasvim izvesno da će se naći u centru Niša.

Dotrajala stajališta rogobatne konstrukcije koja se nalaze svuda po Nišu, mogla bi da odu u prošlost. Direkcija za izgradnju raspisala je tender kojim traži tri modela autobuskih stajališta, od kojih su dva moderna, sa solarnim panelima, punjačima za pametne telefone i internetom što su glavni pokazatelji da se razmišlja u pravcu energetske efikasnosti iz ugla ove namene. U Direkciji kažu da količina stajališta zavisi od cene po modelu, a i lokacije su upitne s obzirom da ni o tome još nije donešena odluka.

Podsetimo, u gradovima širom sveta, a posebno u državama EU stajališta pored osnovne funkcije imaju i displeje koji pokazuju tačno vreme do dolaska autobusa.

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno