Connect with us

Energetska efikasnost

GRAĐEVINSKI NEDELJNIK: Sređivanje 11 objekata železnice, Niš dobija moderna stajališta

Objavljeno

:

Solarna autobuska stanica

U jeku štrajka taksista u Beogradu koji je definitivno obeležio sedmicu za nama, prave se planovi koji su u vezi sa prevozom građana, a koji bi trebalo da doprinesu kako bezbednosti, tako i efikasnosti pojedinih linija. U nastavku pročitajte o čemu se konkretno radi.

Radovi na 11 objekata železnice između Beograda i Valjeva

Rekonstrukcija železničkih stanica na pruzi između Beograda i Valjeva počeće sledeće nedelje, a do kraja oktobra meseca će biti uređeno 11 objekata. Ovo je najavljeno ove sedmice iz Infrastruktura železnice Srbije.

Do kraja oktobra biće uređene stanične zgrade u Beloj Reci, Barajevu, Barajevo-Centru, Velikom Borku, Stepojevcu, Vreocima, Lazarevcu, Lajkovcu, Slovcu, Divcima i Valjevu.

Reč je o pruzi koja je modernizovana 2017. godine zahvaljujući sredstvima iz ruskog kredita i kojom vozovi saobraćaju brzinom od 100 kilometara na sat. Infrastruktura železnice Srbije taj posao realizovaće u saradnji sa društveno odgovornim kompanijama koje učestvuju u projektu modernizacije srpskih železnica.

Podsećamo, projekat uređenja železničkih stanica, započet je prošle godine. Ukupno je tokom ove i prošle godine uređeno oko sedamdeset staničnih objekata širom Srbije, od kojih neki i po nekoliko decenija nisu bili rekonstruisani. Samo u 2019. godini već je urađeno ili će do kraja godine biti rekonstruisano oko 90 staničnih zgrada, a vrednost najavljenih i izvedenih radova biće oko 200 miliona dinara.

Niš dobija moderna autobuska stajališta

Stajališta od pleksiglasa i metala, sa drvenim klupicama, bežičnim internetom i panelima za reklame i mape grada, prema najavama, kupiće Grad Niš na tenderu vrednom 20 miliona dinara koji je raspisala Direkcija za izgradnju Niša. Premda još nije odlučeno koliko će ovakvih stajališta biti kupljeno, kao i gde će biti postavljena, u Direkciji za javni prevoz kažu da je sasvim izvesno da će se naći u centru Niša.

Dotrajala stajališta rogobatne konstrukcije koja se nalaze svuda po Nišu, mogla bi da odu u prošlost. Direkcija za izgradnju raspisala je tender kojim traži tri modela autobuskih stajališta, od kojih su dva moderna, sa solarnim panelima, punjačima za pametne telefone i internetom što su glavni pokazatelji da se razmišlja u pravcu energetske efikasnosti iz ugla ove namene. U Direkciji kažu da količina stajališta zavisi od cene po modelu, a i lokacije su upitne s obzirom da ni o tome još nije donešena odluka.

Podsetimo, u gradovima širom sveta, a posebno u državama EU stajališta pored osnovne funkcije imaju i displeje koji pokazuju tačno vreme do dolaska autobusa.

Advertisement reklama na grenef portalu
Advertisement

Izdvajamo

Popularno