Connect with us
Energetska efikasnost

GRAĐEVINSKI NEDELJNIK: Sređivanje 11 objekata železnice, NiÅ” dobija moderna stajaliÅ”ta

U jeku Å”trajka taksista u Beogradu koji je definitivno obeležio sedmicu za nama, prave se planovi koji su u vezi sa prevozom građana, a koji bi trebalo da doprinesu kako bezbednosti, tako i efikasnosti pojedinih linija. U nastavku pročitajte o čemu se konkretno radi.

Radovi na 11 objekata železnice između Beograda i Valjeva

Rekonstrukcija železničkih stanica na pruzi između Beograda i Valjeva počeće sledeće nedelje, a do kraja oktobra meseca će biti uređeno 11 objekata. Ovo je najavljeno ove sedmice iz Infrastruktura železnice Srbije.

Do kraja oktobra biće uređene stanične zgrade u Beloj Reci, Barajevu, Barajevo-Centru, Velikom Borku, Stepojevcu, Vreocima, Lazarevcu, Lajkovcu, Slovcu, Divcima i Valjevu.

Reč je o pruzi koja je modernizovana 2017. godine zahvaljujući sredstvima iz ruskog kredita i kojom vozovi saobraćaju brzinom od 100 kilometara na sat. Infrastruktura železnice Srbije taj posao realizovaće u saradnji sa druÅ”tveno odgovornim kompanijama koje učestvuju u projektu modernizacije srpskih železnica.

Podsećamo, projekat uređenja železničkih stanica, započet je proÅ”le godine. Ukupno je tokom ove i proÅ”le godine uređeno oko sedamdeset staničnih objekata Å”irom Srbije, od kojih neki i po nekoliko decenija nisu bili rekonstruisani. Samo u 2019. godini već je urađeno ili će do kraja godine biti rekonstruisano oko 90 staničnih zgrada, a vrednost najavljenih i izvedenih radova biće oko 200 miliona dinara.

NiŔ dobija moderna autobuska stajaliŔta

StajaliÅ”ta od pleksiglasa i metala, sa drvenim klupicama, bežičnim internetom i panelima za reklame i mape grada, prema najavama, kupiće Grad NiÅ” na tenderu vrednom 20 miliona dinara koji je raspisala Direkcija za izgradnju NiÅ”a. Premda joÅ” nije odlučeno koliko će ovakvih stajaliÅ”ta biti kupljeno, kao i gde će biti postavljena, u Direkciji za javni prevoz kažu da je sasvim izvesno da će se naći u centru NiÅ”a.

Dotrajala stajaliŔta rogobatne konstrukcije koja se nalaze svuda po NiŔu, mogla bi da odu u proŔlost. Direkcija za izgradnju raspisala je tender kojim traži tri modela autobuskih stajaliŔta, od kojih su dva moderna, sa solarnim panelima, punjačima za pametne telefone i internetom Ŕto su glavni pokazatelji da se razmiŔlja u pravcu energetske efikasnosti iz ugla ove namene. U Direkciji kažu da količina stajaliŔta zavisi od cene po modelu, a i lokacije su upitne s obzirom da ni o tome joŔ nije doneŔena odluka.

Podsetimo, u gradovima Ŕirom sveta, a posebno u državama EU stajaliŔta pored osnovne funkcije imaju i displeje koji pokazuju tačno vreme do dolaska autobusa.