Connect with us
Energetska efikasnost

GRA─ÉEVINSKI NEDELJNIK: Sre─Ĺivanje 11 objekata ┼żeleznice, Ni┼í dobija moderna stajali┼íta

U jeku ┼ítrajka taksista u Beogradu koji je definitivno obele┼żio sedmicu za nama, prave se planovi koji su u vezi sa prevozom gra─Ĺana, a koji bi trebalo da doprinesu kako bezbednosti, tako i efikasnosti pojedinih linija. U nastavku pro─Źitajte o ─Źemu se konkretno radi.

Radovi na 11 objekata ┼żeleznice izme─Ĺu Beograda i Valjeva

Rekonstrukcija ┼żelezni─Źkih stanica na pruzi izme─Ĺu Beograda i Valjeva po─Źe─çe slede─çe nedelje, a do kraja oktobra meseca ─çe biti ure─Ĺeno 11 objekata. Ovo je najavljeno ove sedmice iz Infrastruktura ┼żeleznice Srbije.

Do kraja oktobra bi─çe ure─Ĺene stani─Źne zgrade u Beloj Reci, Barajevu, Barajevo-Centru, Velikom Borku, Stepojevcu, Vreocima, Lazarevcu, Lajkovcu, Slovcu, Divcima i Valjevu.

Re─Ź je o pruzi koja je modernizovana 2017. godine zahvaljuju─çi sredstvima iz ruskog kredita i kojom vozovi saobra─çaju brzinom od 100 kilometara na sat. Infrastruktura ┼żeleznice Srbije taj posao realizova─çe u saradnji sa dru┼ítveno odgovornim kompanijama koje u─Źestvuju u projektu modernizacije srpskih ┼żeleznica.

Podse─çamo, projekat ure─Ĺenja ┼żelezni─Źkih stanica, zapo─Źet je pro┼íle godine. Ukupno je tokom ove i pro┼íle godine ure─Ĺeno oko sedamdeset stani─Źnih objekata ┼íirom Srbije, od kojih neki i po nekoliko decenija nisu bili rekonstruisani. Samo u 2019. godini ve─ç je ura─Ĺeno ili ─çe do kraja godine biti rekonstruisano oko 90 stani─Źnih zgrada, a vrednost najavljenih i izvedenih radova bi─çe oko 200 miliona dinara.

Niš dobija moderna autobuska stajališta

Stajali┼íta od pleksiglasa i metala, sa drvenim klupicama, be┼żi─Źnim internetom i panelima za reklame i mape grada, prema najavama, kupi─çe Grad Ni┼í na tenderu vrednom 20 miliona dinara koji je raspisala Direkcija za izgradnju Ni┼ía. Premda jo┼í nije odlu─Źeno koliko ─çe ovakvih stajali┼íta biti kupljeno, kao i gde ─çe biti postavljena, u Direkciji za javni prevoz ka┼żu da je sasvim izvesno da ─çe se na─çi u centru Ni┼ía.

Dotrajala stajali┼íta rogobatne konstrukcije koja se nalaze svuda po Ni┼íu, mogla bi da odu u pro┼ílost. Direkcija za izgradnju raspisala je tender kojim tra┼żi tri modela autobuskih stajali┼íta, od kojih su dva moderna, sa solarnim panelima, punja─Źima za pametne telefone i internetom ┼íto su glavni pokazatelji da se razmi┼ílja u pravcu energetske efikasnosti iz ugla ove namene. U Direkciji ka┼żu da koli─Źina stajali┼íta zavisi od cene po modelu, a i lokacije su upitne s obzirom da ni o tome jo┼í nije done┼íena odluka.

Podsetimo, u gradovima ┼íirom sveta, a posebno u dr┼żavama EU stajali┼íta pored osnovne funkcije imaju i displeje koji pokazuju ta─Źno vreme do dolaska autobusa.