Connect with us
Budućnost

Solarna autobuska stajališta u Opovu

Nakon konkursa i dodele sredstava od strane Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj za sufinansiranje saobraćaja i putne infrastrukture – solarna autobuska stajališta, kao i sprovedenog postupka javne nabavke, ju je predsednik opštine Opovo dr Zoran Tasić u prisustvo šefa Odseka za javne nabavke Marine Todorović i opštinskog većnika Nenada Josića, potpisao ugovor sa izabranim izvođačem radova firmom Aya Bit Solutions d.o.o. iz Subotice, koju je predstavljao Lajoš Sekereš.

Realizacija projekta, pored pripremnih radova koji obuhvataju demontažu postojećih stajališta, zemljanih i betonsko-armiračkih radova, sastoji se od isporuke, montaže i puštanja u rad tipskih solarnih autobuskih stajališta koja se satoje od noseće konstrukcije izrađene od pocinkovanog čelika i nadstrešnice.

Foto: Energetski portal

Konstrukcija ima predviđene nosače za LED rasvetu, oznaku stajališta i vitrine za prikaz informacija.

Konstrukcija je dimenzija 4500x2920x1800mm, imaće klupe sa naslonom, kante za smeće, sistem fotonaponskih panela električne snage 1080W, regulator punjenja, invertor, akumulatorske baterije, SMART BOX – centralna upravljačka jedinica za kontrolu i upravljanje komponentama sistema, sistem video nadzora, upravljački sistem pametnog autobuskog stajališta sa GSM komunikacijom, LED svetiljke sa senzorom pokreta, priključnica za punjače mobilnih telefona, WI-FI sistem, sistem za automatski poziv pri vandalskom ponašanju i sistem za poziv u pomoć (taster).

Solarna autobuska stajališta biće postavljena u Opovu (Borisa Kidriča), Sefkerinu (Žarka Zrenjanina), Barandi (Žarka Zrenjanina) i Sakulama (Borisa Kidriča). Ukupna vrednost projekta sa pdv- om iznosi 4.954.560 dinara, od čega lokalna samouprava učestvuje sa 20 odsto od ukupne vrednosti projekta.

Izvor: www.energetskiportal.rs