Connect with us
Budu─çnost

Solarna autobuska stajališta u Opovu

Nakon konkursa i dodele sredstava od strane Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, gra─Ĺevinarstvo i saobra─çaj za sufinansiranje saobra─çaja i putne infrastrukture ÔÇô solarna autobuska stajali┼íta, kao i sprovedenog postupka javne nabavke, ju je predsednik op┼ítine Opovo dr Zoran Tasi─ç u prisustvo ┼íefa Odseka za javne nabavke Marine Todorovi─ç i op┼ítinskog ve─çnika Nenada Josi─ça, potpisao ugovor sa izabranim izvo─Ĺa─Źem radova firmom Aya Bit Solutions d.o.o. iz Subotice, koju je predstavljao Lajo┼í Sekere┼í.

Realizacija projekta, pored pripremnih radova koji obuhvataju demonta┼żu postoje─çih stajali┼íta, zemljanih i betonsko-armira─Źkih radova, sastoji se od isporuke, monta┼że i pu┼ítanja u rad tipskih solarnih autobuskih stajali┼íta koja se satoje od nose─çe konstrukcije izra─Ĺene od pocinkovanog ─Źelika i nadstre┼ínice.

Foto: Energetski portal

Konstrukcija ima predvi─Ĺene nosa─Źe za LED rasvetu, oznaku stajali┼íta i vitrine za prikaz informacija.

Konstrukcija je dimenzija 4500x2920x1800mm, ima─çe klupe sa naslonom, kante za sme─çe, sistem fotonaponskih panela elektri─Źne snage 1080W, regulator punjenja, invertor, akumulatorske baterije, SMART BOX ÔÇô centralna upravlja─Źka jedinica za kontrolu i upravljanje komponentama sistema, sistem video nadzora, upravlja─Źki sistem pametnog autobuskog stajali┼íta sa GSM komunikacijom, LED svetiljke sa senzorom pokreta, priklju─Źnica za punja─Źe mobilnih telefona, WI-FI sistem, sistem za automatski poziv pri vandalskom pona┼íanju i sistem za poziv u pomo─ç (taster).

Solarna autobuska stajali┼íta bi─çe postavljena u Opovu (Borisa Kidri─Źa), Sefkerinu (┼Żarka Zrenjanina), Barandi (┼Żarka Zrenjanina) i Sakulama (Borisa Kidri─Źa). Ukupna vrednost projekta sa pdv- om iznosi 4.954.560 dinara, od ─Źega lokalna samouprava u─Źestvuje sa 20 odsto od ukupne vrednosti projekta.

Izvor: www.energetskiportal.rs