Connect with us
Promo

Grejni kablovi za za┼ítitu podova hladnja─Źe

Hladnja─Źe i komore za duboko zamrzavanje tokom cele godine rade u minusnom re┼żimu (temperature koje se odr┼żavaju su od -18┬░C do -25┬░C). Na ovim objektima se tokom vi┼íegodi┼ínje eksploatacije javljaju problemi sa pojavom leda ispod povr┼íine poda. Kondenzovana voda koja se sakuplja ispod termoizolacije poda.

Niske temperature kod hladnja─Źa koje tokom cele godine rade u minusnom re┼żimu, spu┼ítaju temperature ispod 0┬░C u sloju izme─Ĺu temeljne plo─Źe i sloja termoizolacije. Kondenzovana voda se pretvara u led. Led koji je zarobljen izme─Ĺu temeljne konstrukcije i zavr┼íne betonske plo─Źe se ┼íiri i izaziva pojavu pukotina. Vremenom to mo┼że dovesti do ozbiljnih o┼íte─çenja na podu hladnja─Źe i na temeljnoj konstrukciji objekta.

Instalacija grejnog sistema za za┼ítitu podova hladnja─Źa

Grejni kablovi se postavljaju ravnomerno na temeljnu plo─Źu, na unapred projektovanom rastojanju (ne ve─çem od 40cm), da bi se dobila potrebna snaga. Za svaku komoru u ravni sa grejnim kablovima se montira podni senzor temperature. Senzor temperature se povezuje sa termoregulatorom u elektro ormanu.

Pored monta┼że grejnih kablova, koji slu┼że kao radni greja─Źi ispod poda hladnja─Źe, ─Źesto se postavljaju rezervni greja─Źi. Rezervni greja─Źi se postavljaju na isti monta┼żni pribor, uporedo sa radnim grejnim kablovima. Na ovaj na─Źin se ne ugro┼żava dugoro─Źna investicija u slu─Źaju da do─Ĺe do kvara na nekom od radnih grejnih kablova ÔÇô oni se zamenjuju rezervnim grejnim kablom, jednostavnim prevezivanjem u elektro ormanu.

Preko grejnih kablova se izra─Ĺuje cementni sloj debljine min. 5cm. Betonski sloj ┼ítiti grejne kablove i podni senzor od o┼íte─çenja, i slu┼żi za ravnomernu raspodelu temperature na celoj povr┼íini poda hladnja─Źe. Preko grejnih kablova se postavlja termoizolacioni sloj (table od polistirena) debljine 15 do 20cm. Preko termoizolacije se izra─Ĺuje zavr┼íni pod (armirano betonski sloj).

Prednosti grejnih kablova za za┼ítitu podova hladnja─Źe od pojave leda

  • Precizna regulacija ÔÇô grejni kablovi se postavljaju ravnomerno, pri ─Źemu je merenje temperature senzorom koji se nalazi u ravni grejnog kabla. Time se posti┼że temperatura koja izuzetno malo odstupa od zadate vrednosti.
  • Pouzdanost ÔÇô sistem koji osigurava dug vek va┼íe investicije. Obezbedite neprekidnost u radu i kod objekata koji rade u ekstremnim temperaturama.
  • Sigurnost u radu ÔÇô ako je svaki element sistema dobro projektovan dobijate sistem koji vas ne─çe izneveriti.
  • Prakti─Źno ne zahteva nikakvo odr┼żavanje ÔÇô jednom se instalira i sam sebe otpla─çuje.
  • Trajnost sistema je prakti─Źno neograni─Źena ÔÇô nema delova sistema koji se zagrevaju na visoke temperature, posti┼żu veliki pritisak ili trpe druga naprezanja.

Vi┼íe o grejnim kablovima za za┼ítitu podova hladnja─Źe pro─Źitajte ovde.┬á

Enerset d.o.o.
Bulevar Zorana ─Éin─Ĺi─ça 144v, 11070 Beograd, Srbija
T: +381 11 63 01 600
M: +381 64 90 90 111
prodaja@enerset.rs
office@enerset.rs
www.enerset.rs