Connect with us

Promo

Grejni kablovi za zaštitu podova hladnjače

Objavljeno

:

Radnik u magacinu

Hladnjače i komore za duboko zamrzavanje tokom cele godine rade u minusnom režimu (temperature koje se održavaju su od -18°C do -25°C). Na ovim objektima se tokom višegodišnje eksploatacije javljaju problemi sa pojavom leda ispod površine poda. Kondenzovana voda koja se sakuplja ispod termoizolacije poda.

Niske temperature kod hladnjača koje tokom cele godine rade u minusnom režimu, spuštaju temperature ispod 0°C u sloju između temeljne ploče i sloja termoizolacije. Kondenzovana voda se pretvara u led. Led koji je zarobljen između temeljne konstrukcije i završne betonske ploče se širi i izaziva pojavu pukotina. Vremenom to može dovesti do ozbiljnih oštećenja na podu hladnjače i na temeljnoj konstrukciji objekta.

Instalacija grejnog sistema za zaštitu podova hladnjača

Grejni kablovi se postavljaju ravnomerno na temeljnu ploču, na unapred projektovanom rastojanju (ne većem od 40cm), da bi se dobila potrebna snaga. Za svaku komoru u ravni sa grejnim kablovima se montira podni senzor temperature. Senzor temperature se povezuje sa termoregulatorom u elektro ormanu.

Pored montaže grejnih kablova, koji služe kao radni grejači ispod poda hladnjače, često se postavljaju rezervni grejači. Rezervni grejači se postavljaju na isti montažni pribor, uporedo sa radnim grejnim kablovima. Na ovaj način se ne ugrožava dugoročna investicija u slučaju da dođe do kvara na nekom od radnih grejnih kablova – oni se zamenjuju rezervnim grejnim kablom, jednostavnim prevezivanjem u elektro ormanu.

Preko grejnih kablova se izrađuje cementni sloj debljine min. 5cm. Betonski sloj štiti grejne kablove i podni senzor od oštećenja, i služi za ravnomernu raspodelu temperature na celoj površini poda hladnjače. Preko grejnih kablova se postavlja termoizolacioni sloj (table od polistirena) debljine 15 do 20cm. Preko termoizolacije se izrađuje završni pod (armirano betonski sloj).

Prednosti grejnih kablova za zaštitu podova hladnjače od pojave leda

  • Precizna regulacija – grejni kablovi se postavljaju ravnomerno, pri čemu je merenje temperature senzorom koji se nalazi u ravni grejnog kabla. Time se postiže temperatura koja izuzetno malo odstupa od zadate vrednosti.
  • Pouzdanost – sistem koji osigurava dug vek vaše investicije. Obezbedite neprekidnost u radu i kod objekata koji rade u ekstremnim temperaturama.
  • Sigurnost u radu – ako je svaki element sistema dobro projektovan dobijate sistem koji vas neće izneveriti.
  • Praktično ne zahteva nikakvo održavanje – jednom se instalira i sam sebe otplaćuje.
  • Trajnost sistema je praktično neograničena – nema delova sistema koji se zagrevaju na visoke temperature, postižu veliki pritisak ili trpe druga naprezanja.

Više o grejnim kablovima za zaštitu podova hladnjače pročitajte ovde.

Enerset d.o.o.
Bulevar Zorana Đinđića 144v, 11070 Beograd, Srbija
T: +381 11 63 01 600
M: +381 64 90 90 111
prodaja@enerset.rs
office@enerset.rs
www.enerset.rs

Advertisement reklama na grenef portalu
Advertisement

Izdvajamo

Popularno